HRT UZVRAĆA UDARAC HNS-u

Nema televizijskog prijenosa finala Kupa!

Utorak, 01. svibnja 2012. 13:30 Napisao/la  I. Vranić

Sredstva su trebali osigurati sponzori, ali u Hrvatskoj nema nikoga tko bi se htio reklamirati uz finalne utakmice

Osijek i Dinamo u srijedu od 19 sati u Gradskom vrtu igraju prvu utakmicu finala Kupa. Prvi put u povijesti HNS-a finalnu utakmicu neće izravno prenositi državna televizija. Prve reakcije na odluku čelništva HRT-a bile su jednosmjerene, Prisavlje je proglašeno neprijateljem hrvatskog sporta i posebice nogometa. Ništa u životu nije crno-bijelo, pa ni program državne televizije.

Glavni razlog odustanja od televizijskog prijenosa je ograničen budžet HRT-a u kojem nisu planirana sredstva za prijenos finalne utakmice. Sredstva su trebala biti osigurana u hodu, namjenskim sponzorskim ugovorima, ali u Hrvatskoj nema nikoga tko bi se htio reklamirati uz finalne utakmice. To dovoljno govori o kvaliteti hrvatskog nogometa.

Usputni, ali ne manje važni razlog odustajanja su zategnuti poslovni odnosi između HRT-a i HNS-a. Pojavom privatnih televizija HRT je izgubio privilegirani status u HNS-u,  pregovori oko prijenosa utakmica prve lige i posebice reprezentacije u posljednje vrijeme često završavaju prije nego što počnu. Kada treba naplatiti prijenose, HRT gubi državotvorni status i HNS prednost daje komercijalnim televizijama. Kada treba prenositi utakmice poput finala Kupa, koje komercijalne televizije ne zanimaju, onda se HRT proziva zbog nedržavotvorne programske politike.

Budući da je HRT ipak javni servis, kritike su djelomično utemeljene. Finala nogometnih kupova u svim uređenim državama su praznik sporta. Kod nas je praznik za oči kada se utakmice ne prenose.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.