HNS: Odluka Europskog suda nije dala zeleno svjetlo projektu Superlige

Petak, 22. prosinca 2023. 11:10 Napisao/la  SC
Marijan Kustić
Marijan Kustić

HNS je objavio sljedeću obavijest:

Hrvatski nogometni savez primio je na znanje presudu koju je donio Europski sud pravde u slučaju tzv. Superlige.

HNS u potpunosti stoji uz Uefu te druge nogometne dionike koji su izrazili maksimalnu podršku postojećem europskom sportskom modelu, nogometnoj piramidi koja osigurava otvorenost, solidarnost te sudjelovanje u natjecanjima prema kriteriju sportske uspješnosti. Upravo te vrijednosti naglašava i presuda Europskog suda pravde, kao što je podržala Uefinu istovremenu ulogu organizatora natjecanja i autorizacijskog tijela. Također, presuda nije dala zeleno svjetlo projektu poput tzv. Superlige već je ukazala na nedostatke Uefinog autorizacijskog procesa, što je Uefa u međuvremenu ispravila izmjenama 2022. godine.

Reakcija nogometne obitelji je kristalno jasna - uz predsjednika Uefe, Aleksandera Čeferina, odmah su stali predsjednici ECA-e, udruženja europskih liga, udruge europskih navijača (FSE) i udruge igrača (FIFPro Europe), što pokazuje da svi nogometni dionici - klubovi, lige, navijači i igrači - u potpunosti podržavaju postojeći model koji osigurava daljnji razvoj nogometa u cijeloj Europi.

Hrvatski nogometni savez pridružuje se tom čvrstom stavu europske nogometne obitelji te smo duboko uvjereni da bilo koja ideja koja za cilj ima organizirati zatvoreno natjecanje ili natjecanje u kojem se ne sudjeluje zbog sportskog rezultata već na temelju imena ili bogatstva, neće nikada biti prihvaćena u okviru europskog modela sporta.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.