Boban želi postati Milanovićev povjerenik za nogomet

Ponedjeljak, 19. prosinca 2011. 20:48 Napisao  I. V.

Vlada ne može HNS-u nametnuti povjerenika za nogomet

Zvonimir Boban napokon je progovorio onako kako zna. A puno toga zna! U razgovoru s kolegom Robertom Šolom, glavnim urednikom Sportskih novosti, Boban je pravilno locirao probleme, pojave i osobe u hrvatskom nogometu. Što je važnije, Boban je pravilno procjenio da bez utjecaja politike ni u jednom društvenom segmentu ne mogu započeti procesi promjena, što je jasna poruka novom premijeru Zoranu Milanoviću. I najvažnije, Boban je prvi put izjavio da želi aktivno mijenjati korumpiranu nogometnu organizaciju! Jasno je da Boban očekuje ulogu povjerenika Vlade RH za nogomet ili neku sličnu funkciju što mu je svojedobno bilo ponuđeno. Bivši ministar Dragan Primorac nije uspio nagovoriti Bobana da se uključi u rad ministarstva koje brine o sportu.

U razgovoru za Sportske novosti Boban je s jakim argumentima većinu zagovornika (Štimac, Šimić, Šuker...)  promjena proglasio naivnima zbog toga što su se potrošili u pogrešnim postupcima. Analogno tome i Boban ispada naivan ako zagovara radikalne promjene izvana. Oktroirani politički procesi pripadaju prošlim vremenima, FIFA danas politiku drži na sigurnoj distanci od matičnih saveza. Ne može Vlada jedne države koja je potpisala pristupni ugovor s EU-om zanemariti činjenicu da je HNS autonomna udruga građana, koja  Statut i pravilnike znalački prilagođava potrebama aktualne vrhuške.  Čelnici HNS-a nisu prestrašena horda nego promišljeni manipulatori temeljnim sportskim vrijednostima, koji neće ustuknuti pred političkim prijetnjama! U recesijskim vremenima Milanoviću ne trebaju političke bitke neizvjesna ishoda.

Promjene u HNS-u moraju se dogoditi iznutra kao posljedica poštivanja zakona i vanjskih društvenih poticaja, dugotrajan proces oporavka zahtijeva puno kompromisa i poneku žrtvu. Budući da nije spreman na kompromise Zvonimir Boban kao povjerenik Vlade RH za nogomet zvuči toliko dobro da se ne smije potrošiti u pogrešnim postupcima.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.