Marko Livaja, Lukša Jakobušić i Mindaugas Nikoličius izašli pred novinare

Petak, 15. srpnja 2022. 16:57 Napisao/la  T. B.
Marko Livaja, Lukša Jakobušić i Mindaugas Nikoličius izašli pred novinare

Na Poljudu je u petak bilo svečano.

Nakon što je Marko Livaja u četvrtak produžio ugovor do ljeta 2027. godine pred novinarima su se uz najboljeg igrača Hajduka pojavili predsjednik Lukša Jakobušić, sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

- Livaju smo jednom doveli i dva puta zadržali. Marko predstavlja sve ono što je Hajduk. On je simbolika Splita i navijača, a i mangup je. Iza svega stoji znanje i dišpet. Ima sve što treba. Nekome se to može i ne mora sviđati, ali moraš to poštovati. To smo htjeli pokazati novim petogodišnjim ugovorom. Nema nikakvih klauzula. Kad njemu dosadi, može otići, ako nama dosadi, što sumnjam, isto tako. Hajduk će uvijek biti na prvom mjestu. Naši svi dogovori traju par sekundi. Koliko god da smo mu dali, malo smo mu dali. Zna se njegov značaj. Činjenica da smo prodali 10.000 njegovih dresova dovoljno govori, 75.000 članova, nisu radi mene, nego radi njega. Dokle god mu je gušt zaigrati na Zvončacu, pa doći ovdje, neka bude tako. Htjeli bi ga brendirati, on ima bezgranično strpljenje. Ukinuli smo i potpisivanje, jer ne bi na trening ni išao, samo bi potpisivao. Marko Livaja bi mogao biti naš novi Mišo. Lakše je kad prodajemo njegovu sliku, nego kada se moramo slikavati, rekao je Jakobušić i potom dodao:

- Htjeli smo trofej Superkupa, to nije nikakva tajna. Ali, nismo uspjeli. Lakše ga je bilo osvojiti nego Kup. I dalje mislim, ako u odlučujućoj utakmici igrač promaši kriva je organizacija, odnosno predsjednik. Moja je greška što nismo osvojili Superkup. Čestitao bih Dinamu na zasluženom osvajanju i zaželio bih hrvatskim klubovima uspješan nastup u Europi. Želimo biti moćni, imamo visoke ciljeve. Na dobrom smo putu da nas svi poštuju. Želimo Hajduk koji se bori za sve trofeje u svim natjecanjima. Imamo problem proći prvo pretkolo u Europi, ali želimo biti konkurentni. Čekamo 18 godina na prvenstvo. Tu smo godinu i po, mučimo se prema istom cilju. U strategiji piše da trebamo osvojiti jedan Kup, ali bio bi naš poraz da ne osvojimo još koji trofej kupa. Hajduk je najveći dužnik hrvatskog nogometa što se tiče koeficijenta. Hajduk je trebao podići koeficijent svima pa bi nam sada bilo lakše, kazao je Jakobušić.

Traje prijelazni rok, hoće li biti pojačanja?

- Gledamo raditi neke stvari drugačije. Hajduk II smo lani ukinuli, imali smo više transfera zbog toga. Naš partnerski klub je Kalcer Radomlje, bilo je iznad očekivanja u prošloj sezoni. Umjesto borbe za ostanak završili su na šestom mjestu. Veselu nas žene, ušle su u prvu ligu. Dat će nam europski štih.

Dotaknuo se Jakobušić i aktualne gradske vlasti.

- S obzirom da je danas bila primopredaja vlasti u gradu, vidim da je gradonačelnik najavio i planove za Poljud. Imamo samo dva terena. To nam ne služi na čast. Ključ je riješiti infrastrukturu, za 400 djece i cijelu ekipu. Vezani smo sentimentalno za Poljud, ali nije to nivo. Istina je da tu igra reprezentacija, ali nemaju gdje. Financije? Do 2027. bi trebali 60% budžeta pokrivati od prihoda. Lani smo bili na 47%, a ove smo na 59%. Lani nismo imali Europu ni značajnije transfere, pa smo brodili. Nakon kupa ni dana se nismo odmorili. Ključ nam je zadržati nukleus ove ekipe. Imamo dobru simbiozu na svim razinama kluba. Razgovarali smo sa svim igračima. Neki ne trebaju ni biti sigurni. Prevelika sigurnost nije dobra.

Kakva je situacija s kampom u Divuljama?

- Stoji sve isto, status quo. Tu smo nemoćni, to je druga općina za razliku od vlasti u Splitu. Gradonačelnik ima sluha, vidim da vidi Hajduk kao bitnu kariku društva. Netko bi se trebao pomaknuti s mrtve točke. Možda nam treba novi stadion. Kada je kiša, kisnemo, dugo ulazimo...Infrastruktura treba pratiti razvoj kluba. Najviše nas zanima Stari plac. Ključ je da tamo utakmice igraju juniori, ali morat ćemo ubaciti u drugu brzinu.

Za kraj je poentirao:

- Pozivam sve da iskoriste svoje pravo i sudjeluju u izborima za Nadzorni odbor. Oni će 1. rujna stupiti na svoju funkciju. Rekao bih nešto i o aktualnim nadzornicima, iako nekima nisam bio izbor. Možda nisam objektivan, ali sam siguran da oni predstavljaju ono što je Hajduk. Oni su zaslužni što su pokrenuli neke procese i postavili su visoku letvicu novim nadzornicima. Došli su u teškom razdoblju, a sada bi vjerojatno svi željeli biti. S jedne strane mi je žao što im završava mandat. Najviše radi njih mi je žao što nismo osvojili Superkup. Zahvala predsjedniku NO Benu Perasoviću i ostalima.

Produženje ugovora Marka Livaje razveselilo je i sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa.

- Markov potpis je najbolja moguća vijest. Na pripremama smo potpisali ugovor s Lovrom Kalinićem. Naš najveći cilj je ostanak glavnih igrača i potom nadogradnja. Imamo suradnju s Radomljem, tri igrača su otišli na posudbu: Ćalušić, Šošić i Mario Čuić. Razmišljamo da transferiramo nekoliko mladih igrača, da odu u Radomlje poput Dominića i Filipa Čuića. Ćubelić, Krolo i Šarić su se pokazali u dobrom svjetlu. Želimo veći broj mladih igrača u prvoj momčadi. Protiv Istre će biti dosta mladih igrača u rosteru prve momčadi.

Ima li istine oko priča za Vlašića, Roga i odlasku Biuka?

- Ne komentiramo glasine. Ako netko od tih igrača dođe u Hajduk, to će se vidjeti. Ne vidim smisao komentiranja svaku riječ - zaključio je Nikoličius.

Zadovoljan je bio i Livaja.

- Ponosan sam što ću još pet godina biti dio kluba koji volim. Moja obitelj se u Splitu odlično osjeća. Kada sam tek došao igrači su psihološki bili mrtvi. Došli su novi igrači koji su pokazali da se znaju nositi s pritiskom. Idemo istim putem, imamo mjesta za napredak. Nadam se da ćemo ove sezone napraviti korak naprijed u Europi i prvenstvu. Lijepo mi je kući, nisam razmišljao o ponudama. Koliko god me ovaj klub bude trebao, ja ću biti tu. Jedna od bitnijih stvari je ulazak u Europu. Primarni cilj je prvenstvo. Neće biti lako, ali dat ćemo sve od sebe. Najbitniji su trofeji. Kada se ostaviš nogometa samo se gledaju trofeji.

- Nadam se da mogu nastaviti istim ritmom. Davat ću sve od sebe na terenu. Ima dosta mlađih igrača koji imaju kvalitetu. Sigurno je da smo bolji, godinu dana smo skupa. Treba još par pojačanja, to je sigurno. U Pulu idemo po tri boda. Znamo da smo favoriti. Istra ima dobre igrače i kvalitetnog trenera. SP? Ne mislim o tome. Ima vremena do 11. mjeseca. Želja je biti tamo. Imamo odlične napadače, vidjet ćemo kakva će biti kome forma. Dobijem milijun poruka, ima i ružnih, ali ne opterećujem se s tim. Nema smisla čitati komentare na društvenim mrežama.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.