IGOR TUDOR

Otac je mislio da ga zezam

Ponedjeljak, 23. prosinca 2019. 15:20 Napisao/la  T. B.

Ni Mourinho, ni Guardiola ne bi valjali

Igor Tudor i Mario Stanić
Igor Tudor i Mario Stanić

 

Igor Tudor službeno je postao trener Hajduka, novog trenera predstavili su predsjednik Marin Brbić i njegov savjetnik Mario Stanić.

- Postoje trenuci u životu kada slika govori tisuću riječi, ovo je jedan od tih trenutaka. Predstavljati Igora nije lako, ovo je emotivni trenutak za mene. Gorim od želje da surađujemo, a mogu misliti kako je njemu. Prošao je sve u ovom klubu, ne postoji bolji čovjek za posao koji nas čeka. Kada smo se prvi put sastali onda smo rekli da ne želimo pratiti modu nego je kreirati. Njegov gard, liderstvo, to su sve predispozicije koje mi vidimo kao ideju dugoročnosti. Apsolutno ima svaku kvalitetu da bude Hajdukov Ferguson. Moj i Ivanov posao je da mu čuvamo leđa, kako bi on bio spokojan. Onda će njegovo cjelokupno iskustvo doći do izražaja, kazao je Stanić.

- Nadam se da ćemo dobro surađivati. Znam što znači Hajduk ovim ljudima, znam da je Hajduku dobro samo ako je najbolji. Dat ću sve od sebe da Hajduka napravimo boljim klubom nego što je sada. Skromno, ponizno, u najboljoj vjeri. Hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo za dvije i pol godine, ako Bog da. Dvije godine sam radio u omladinskoj školi Hajduka, dvije godine kao trener, pomoćnik Edoarda Reje. Bilo je puno lijepih, ali i loših trenutaka. Sjetimo se osvajanja kupa 2013. Hajduk je za nas koji smo ovdje ponikli emocija. Od devete godine ovdje sam išao autobusom na trening. To ti ostaje za cijeli život, prisjetio se Tudor početaka u Hajduku.

Što se promijenilo u posljednjih pet godina?

- Ne mogu reći koliko sam bolji. Iskustvo sigurno nije malo. Ne znam jesam li bolji 20, 30 posto... Po drugim pitanjima, psihološkim odnosima unutar svlačionice sam dosta napredovao. Nogometno znanje trener mora imati uvijek. Normalno da se napreduje svaki dan. Mourinho je došao u Tottenhama, pa je promijenio neke stvari. Sigurno da sam bolji trener.

Koliko poznajete momčad Hajduka?

- Dok Hajduk ne bude prvi, momčad neće odgovarati željama ljudi. Hajduk mora biti prvak, to je tako u ovom gradu. Momčad ne poznajem do kraja. Jaira sam vodio u PAOK-a. Zadnje vrijeme sam pogledao nekoliko utakmica, kada smo krenuli u priču. Nisam mogao pratiti jer sam radio u inozemstvu. Mali problem je što su pripreme kratke. Jedina bit je uhvatiti se posla. Možemo pričati o emocijama, jedini zadatak je učiniti Hajduka boljim. Dvije su stvari bitne u nogometnim klubovima; financijsko stanje, budžet i struka. To je jedino bitno u nogometu. Treba stvoriti vrijednost, ako ja imam kvalitetu kao trener. To je poanta koju želim reći svima. Tražimo podršku. Mislim da je situacija u Hajduku teža nego kad sam prvi put bio, ne financijski, nego u psihološkom stanju ljudi oko kluba. Nakon što ne osvojiš nekoliko godina pritisak raste, ima i struja okolo. Ovaj je za Oreščanina, ovaj za Kopića, ovaj za Vulića...Nemojmo gubiti snagu na to. Ako ne uspijemo dignuti Hajduka sami ćemo otići. Znam da nije to lako, u ovom klubu. Već osam godina se traži strpljenje, ali takva je situacija. Jedan dio bi htio da ovdje dođe netko drugi. Da dođe i Mourinho vjerojatno bi bio predefenzivan, a Guardiola bi bio previše tika-taka. U ovom klubu je teško raditi. Otac mi se smijao kada sam mu rekao da dolazim u Hajduk, mislio je da ga zezam.

Hoćete li inzistirati na pojačanjima?

- Priča će biti zajednička. Sve su priče i ćakule, a odluka tko je dobar, a tko ne za Hajduk je stvar struke. To ćemo raditi u poveznici s predsjednikom za financije i budžet. Situacija nije laka, ali tu smo da zasučemo rukave i napravimo dobar posao. Sigurno da ćemo vidjeti kako dovesti igrače koji odgovaraju stilu igre koji želim. Treba vidjeti u omladinskoj školi, kakva je kvaliteta. Ta priča omladinske škole se uvijek potencira. Ima li kojeg trenera koji nije želio dovesti dobrog juniora. Nema priče 'naša dica', trebaju igrati najbolji. Idemo ga stvoriti, pa ga idemo isforsirati. Balić i Vlašić igrali su sa 16 godina. Ako je igrač dobar u sadašnjem Hajduku onda si ti taj sa 17 godina.

Hoće li  Stipe Pletikosa postati član vašega stožera?

- Za par dana će biti sve jasno. Plete nije u stožeru, on je moj prijatelj, trenutno nije u našim vizijama.

Hoće li Hajduk biti prvak?

- Nikad to neću obećati, mislim da to nije legitimno. Nije korektno i nije mjerljivo. Neki cilj treba biti, ali on ne treba biti iskomuniciran. Nogomet je živo tijelo i lijep je zbog toga što oni s manjim budžetom mogu biti ispred onih što imaju veći budžet. Kolika je razlika između Dinama i nas, ne znam. Kada njihova kvaliteta padne, a naša poraste, onda ćemo biti prvaci.

S predsjednikom Brbićem niste se razišli u prijateljskim odnosima?

- Jedva smo se pomirili. Jako su male, nikakve mogućnosti da odem. Može me samo smijeniti, što je normalno.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.