Zdravko Mamić pred izručenjem, Hrvatska stekla drugačija prava nakon novog sporazuma

Utorak, 13. studenog 2018. 17:42 Napisao/la  SC

Nova sjednica Optužnog vijeća na kojoj se mora odlučivati o zahtjevima obrane i optužbe održat će se na osječkom sudu idućeg tjedna

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

Prema neslužbenim informacijama Zdravko Mamić mogao bi biti izručen Hrvatskoj.

Index prenosi vijest da će Optužno vijeće osječkog Županijskog suda ponovno odlučivati o prijedlogu Uskoka da se Zdravku Mamiću odredi istražni zatvor u drugom po redu slučaju zbog izvlačenja novca iz Dinama, nakon što je Vrhovni sud ukinuo raniju odluku osječkog suda koji je odbio takav zahtjev Uskoka.

Prema riječima glasnogovornika osječkog suda Miroslava Rožca, optužno vijeće u srpnju je odbilo Uskokov prijedlog pozivajući se na praksu da se rješenja o istražnim zatvorima ne dupliciraju.

No, Vrhovni je sud tu odluku ukinuo pa će se nova sjednica optužnog vijeća na kojoj moraju odlučivati o istim zahtjevima obrane i optužbe održati na osječkom sudu, najvjerojatnije idućeg tjedna.

U slučaju da sud ovoga puta odredi istražni zatvor Mamiću, Hrvatska moći zatražiti njegovo izručenje budući je riječ o slučaju koji je uslijedio nakon potpisivanja međudržavnog sporazuma o izručenju s Bosnom i Hercegovinom.

Ta je država Mamića nakon prve presude u kojoj je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu odbila izručiti navodeći da su inkriminacije koje mu hrvatsko pravosuđe stavlja na teret počinjene prije potpisivanja ugovora Hrvatske i BiH o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Osim o zahtjevu Uskoka o istražnom zatvoru optužno vijeće će ponovno morati raspravljati i o prijedlogu obrane da se iskazi nekih svjedoka izdvoje kao nezakoniti, iako je Vrhovni sud u tom dijelu potvrdio raniju odluku optužnog vijeća.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.