PIERLUIGI COLLINA Glavni sudac mora donositi odluke kao da VAR ne postoji

Četvrtak, 13. veljače 2020. 11:05 Napisao/la  SC

Otkada je u HNL uveden VAR, ne ostavljaju dobar dojam suci koji se pasivno prepuštaju odlukama VAR-a

Pierluigi Collina
Pierluigi Collina

Određeni hrvatski suci pogrešno su se počeli navikavati na VAR!

Od početka drugoga dijela sezone počela je upotreba tehnologije koja prema definiciji glavnim sucima pomaže u donošenju odluka.

Međutim, uočljivo je da su neki suci prepustili VAR-u da donosi odluke umjesto njih:

- Glavni sudac mora donositi odluke kao da tehnologija ne postoji. Intencija je da nam VAR ne treba, da su odluke ispravne i tako radimo na pripremama. Suci znaju da postoji padobran koji bi im mogao pomoći u ispravljanju pogreške, ali pogreške se ne zaboravljaju. Glavni sudac mora znati sve o igri, analizirajući video zapise mora saznati taktiku i karakteristike igrača. U moje vrijeme to se radilo pojedinačno, danas je to sastavni dio pripreme, kaže Pierluigi Collina, glavni povjerenik za suce u FIFA-i.

Otkada je uveden VAR sucima u HNL-u sigurno je postalo lakše suditi u određenim situacijama, ali ne ostavljaju dobar dojam suci koji se pasivno prepuštaju odlukama VAR-a.

Takva tendencija ukazuje da je lakše suditi Prvu HNL nego niže lige gdje suci nemaju pomoć tehnologije.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.