NATAŠA SRDOČ Čovjek kojega Amerika ne želi jer sumnja u pranje novca, ulaže zajedno s Gradom Rijekom u HNK-a Rijeka

Ponedjeljak, 12. studenog 2018. 16:57 Napisao/la  SC

Još uvijek čekamo dokumente koje smo zatražili od Grada Rijeke da vidimo što je potpisano na izlasku Volpija. Neobično je da na gradskom zemljištu i dalje postoji hipoteka od 10 milijuna eura, kaže Srdoč

NATAŠA SRDOČ Čovjek kojega Amerika ne želi jer sumnja u pranje novca, ulaže zajedno s Gradom Rijekom u HNK-a Rijeka

 

Nataša Srdoč tijekom gostovanja na HTV4 u negativnom kontekstu spomenula je partnerski odnos Grada Rijeke i Gabrielea Volpija čija je fondacija Social Sport bila većinski vlasnik HNK-a Rijeka do kraja prošle kalendarske godine.

Srdoč je na javnoj televiziji gostovala kao suosnivačica International Leaders Summitsa, u kontekstu razgovora o institucionaliziranoj korupciji Srdoč je spomenula primjer nigerijskog diktatora Sanija Abache nakon čega je voditelj i urednik Petar Vlahov postavio sljedeće pitanje:

Partner nigerijskog diktatora ulazi u nogometni klub Rijeku, preko talijanskog poduzetnika i milijunaša gospodina Volpija i to nitko ne stavlja pod znak pitanja u Hrvatskoj. Ništa ne prejudiciramo, ali je li itko postavio pitanje je li to taj novac koji je dolazio iz Nigerije?

- Meni nije poznato da je netko postavio to pitanje. Bitno je znati da je Volpi bio vrlo bliski suradnik Abachinog partnera, nijerijskog diktatora kojemu je zamrznuto 460 milijuna dolara. Abachin partner je bio prozvan kroz saslušanje u Americi, i Gabriele Volpi se spominje u američkom dokumentu po tome da Amerika ne želi uvoziti korupciju iz Nigerije. Taj isti čovjek kojega Amerika ne želi jer sumnja u pranje novca, ulaže zajedno s Gradom Rijekom, s potpisima gradonačelnika Obersnela, u nogometni klub Rijeku. Od 2012. donedavno bio je partner u zajedničkom ulaganju u nogometni klub Rijeka. Navodno je izašao iz toga, još uvijek čekamo dokumente koje smo zatražili od Grada Rijeke da vidimo što je potpisano na izlasku Volpija. Neobično je da na gradskom zemljištu i dalje postoji hipoteka od 10 milijuna eura. Isto tako mora se pohvaliti rad revizije koja je napravila financijski izvještaj Grada Rijeke i ustanovila da su tokovi novca sumnjivi, da se ne zna tko je kome što dužan, zbog čega postoji hipoteka na gradskom zemljištu u vlasništvu poreznih obveznika i da tu postoji dosta sumnjivih stavki koje Grad nikada nije objasnio. Takve se stvari ne smiju dešavati, odgovorila je Srdoč. 

Inače, Nataša Srdoč je Riječanka koja se u javnom prostoru pojavila početkom stoljeća kao čelnica Adriatic Instituta, koji se na tragu Heritage fundacije bavi "jačanjem vladavine prava, unapređenju ekonomskih sloboda, proširenje slobodne i poštene trgovine", što god to značilo.

Srdoč je 2011. godine osnovala političku stranku Hrvatska 21. stoljeća koja nikada nije politički zaživjela na izborima.

Američka postdiplomantica žestoko kritizira hrvatski državni ustroj diljem svijeta zbog čega je u domovini često na udaru kiritičara koji u njezinoj agendi prepoznaju strane interese.

Čije god interese Srdoč zastupala, njezine sumnje izgovorene na javnoj televiziji imaju naglašeni inkriminirajući prizvuk bez obzira što je nigerijski diktator Sani Abacha umro prije točno dvadeset godina.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.