RIJEKA OPET SLAVI Dvostruka kruna na kraju sezone za pamćenje

Srijeda, 31. svibnja 2017. 22:07 Napisao/la  SC

Finale Kupa: Dinamo - Rijeka 1:3. Vučemilović u zadnjoj utakmici u karijeri još jednom pokazao da trulež u hrvatskom nogometu neće nestati kada on prestane suditi

Finale Kupa

DINAMO - RIJEKA 1:3

Stadion u Varaždinu. Gledatelja: 8000

Sudac: Ante Vučemilović (Osijek) 5

Strijelci: 0:1 Gavranović (24), 1:1 Olmo (37), 1:2 Gavranović (46), 1:3 Župarić (72)

Žuti kartoni: Vešović (28), Pivarić (30), Elez (36), Ristovski (39), Hodžić (43), Andrijašević (51), Henriquez (79), Bradarić (88)

DINAMO: Zagorac 6, Matel 5,5, Lešković 6 (53 Soldo -), Schildenfeld 5,5, Pivarić 5, Pavičić 5,5, Gojak 5,5 (59 Sammir 5), Soudani 5,5, Machado 5,5, Olmo 5,5, Hodžić 5 (75 Henriquez -)

RIJEKA: Prskalo 7, Ristovski 6,5 (85 Zuta -), Elez 6, Župarić 7, Vešović 7, Mišić 7, Bradarić 6,5, Bezjak 6, Andrijašević 6,5 (60 Maleš -), Gorgon 6,5, Gavranović 7,5

Nogometaši Rijeke pobijedili (3:1) su Dinamo u finalu Kupa i prvi put u povijesti osvojili dvostruku krunu.

Iako je Rijeka dva pogotka postignula u drugom dijelu utakmice, samo je u prvom dijelu igrom pokazala zašto je najbolja hrvatska momčad.

 Ušla je momčad Rijeke u utakmicu onako kao što se očekuje od momčadi koja je dominirala ove sezone: moćno i agresivno u duelima te nadasve taktički mudro.

Trener Rijeke Matjaž Kek postavio je Vešovića na Soudanija čime je otklonio najveću prijetnju. Vešović je odigrao onako kao što dolikuje naboljem polivalentnom igraču HNL-a, što znači da Soudani ni jednom nije prošao desnom stranom.

Štoviše, u prvom dijelu praktično se nije okrenuo prema Prskalu pod jakim Vešovićevim pritiskom.

Istina, u 31. minuti Soudani je ušao u jedinu priliku Dinama u prvom dijelu, ali je pažnji izmaknuo na lijevoj strani.

Župarić je pravodobno stigao pritisnuti taman toliko da bi Soudani loptu poslao pokraj vratiju istrčalog Prskala, koji nije imao posla iako je primio pogodak.

Na drugoj strani Zagorec je bio najbolji igrač Dinama u prvom dijelu, što sve govori o igri Rijeke u prvih pola sata.

Zadnja linija Dinama stala je visoko taman po mjeri Rijeke, koja se u središnjem bloku postavila toliko čvrsto da Dinamo praktično nije stigao do riječkog kaznenog prostora iako je ostvario premoć u posjedu lopte (60 prema 40 posto).

Već u 2. minuti Zagorec je uklizao ispred Gorgona na 3 metra, u 10. minuti Zagorec brani Gavranovićev udarac zdesna, kada je napadač Rijeke ušao iz pozadine u kazneni udarac.

U 14. minuti Gavranović i Andrijašević umalo su akciju završili pogotkom, Andrijašević je zamalo bio kratak na 6 metara od praznih vratiju.

Rijeka slovi fizički najmoćnijom momčadi HNL-a, a u 24. minuti dogodila se riječka demonstracija nogometnog umijeća.

Prvo je Gavranović na 30 metara od vratiju iz prve proigrao Andrijaševića, koji je duboko ušao u kazneni prostor na lijevoj strani.

 Lešković je stigao u blok na pet metara od vratiju, lopta se odbila  Andrijaševiću, koji je vratio povratnu loptu Gavranoviću na 10 metara.

Najbolji strijelac u Kupu sa 7 pogodaka mirno je plasirao loptu u suprotni kut - 0:1.

Otprilike nakon pola sata riječka je momčad malo fizički pala, što se moglo očekivati uz toliku energetsku potrošnju na kraju sezone i tjedna slavlja.

Međutim, nije Rijeka toliko fizički pala da bi se Dinamo dignuo toliko da postane opasan u završnici. Ipak je Dinamo  uspio izjednačio iz prvog i jedinog udarca prema vratima...

U 37. minuti Lešković je ostao sam na drugoj vratnici nakon ubačaja iz kuta, odbila se lopta od stopera Dinama taman kako je trebalo da Olmo udarcem sa 8 metara pogodi mrežu - 1:1.

Jedina neoprezna reakcija riječke obrane vratila je Dinamo u utakmicu.

U prvoj minuti nastavka dogodilo se isto, ali na drugoj strani.

Mišić je ubacio loptu iz kuta, a Gavranović je na drugoj vratnici između ukopanih Schildenfelda i Pivarića loptu glavom skrenuo u mrežu - 1:2.

Rijeka je odmah na početku stekla rezultatsku prednost, koja je omogućila da se momčad postavi u bloku onako kao što je Kek želio.

Ono što trener Rijeke sigurno nije želio jest da momčad uočljivo počne fizički padati već nakon sat vremena, igrači Dinama počeli su dobivati duele  i pritiskati kroz posjed lopte.

 Sve bi to bilo dobro za Rijeku da nisu izostale brze transformacije kao u prvom dijelu utakmice.
 
 U 58. minuti Soudani je s 15 metara u gredu poslao loptu na koju je naletio Gojak, koji je u padu sa 8 metara glavom nije pogodio mrežu.  
 
 Kek je reagirao uvođenjem Maleša, izašao je Andrijašević, riječka središnjica dodatno se zbila u zoni udarca.
 
U 64. minuti Vučemilović nije mogao odoljeti zovu iz maksimirske šume, kada je Hodžić  u klasičnom laktarenju Vešovića  mogao dobiti izravni crveni karton.

Žuti karton Hodžić je svakako morao dobiti, što bi značilo da mora u svlačionicu.

 Međutim, Vučemilović je u zadnjoj utakmici u karijeri još jednom pokazao da trulež u hrvatskom nogometu neće nestati kada on prestane suditi.
 
 Upravo je Hodžić u 67. minuti propustio najbolju priliku Dinama, kada je ostao sam na 6 metara od  Prskala, koji je izvanrednom reakcijom stavio ruku na Rabuzinovo sunce.

U 72. minuti Župarić je kaznio Hodžićev promašaj.

U jednom od rijetkih riječkih ulazaka u kazneni prostor Dinama u drugom dijelu, nakon ubačaja iz kuta stoper Rijeke iz okreta je sa 13 metara loptu poslao u lijevi Zagorčev kut - 1:3.  

U tom trenutku bilo je jasno da Dinamo više ne može uskratiti novo riječko slavlje na Korzu.

U 83. minuti Henriquez je brutalno startao na Župarića, Vučemilović je u zadnjoj utakmici karijere ostao dosljedan u promicanju istinskih vrijednosti hrvatskog nogometa.

Naravno da Henriquez nije dobio žuti karton, jer bi morao u svlačionicu!

U zadnjih desetak minuta riječka momčad mirno je privela kraju utakmicu, koja je završila velikim slavljem u čast najbolje momčadi u Hrvatskoj.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.