S. BELUPO - RIJEKA (17.30) Povijest riječkih utakmica u Koprivnici upozorava na oprez

Utorak, 05. travnja 2016. 01:52 Napisao  Patrik Mršnik

Nakon što je 4. travnja 2007. godine S. Belupo pobjedom 3:2 izbacio Rijeku iz poluzavršnice kupa, Belupo je 14. travnja Rijeci nanio dosad najteži prvenstveni poraz u Koprivnici (0:3).

Četiri puta neodlučeno ove sezone odigrali su Rijeka i Slaven Belupo. Rijeka je dosad slavila samo jednom, baš u prvom ogledu poluzavršnice Kupa na Rujevici.

Međutim, ako se protekla dva dvoboja razdjele na nešto manje fragmente, Rijeka je odnijela pobjedu u tek jednom od četiri poluvremena. Premalo za osjećaj uvjerljivosti i nadasve potrebnog optimizma uoči kup-uzvrata, koji će danas (17.30 sati) početi na koprivničkom gradskom stadionu. Čak se i najavna press-konferencija završila u rekordno kratke tri minute, novinari su bili bez pitanja, a trener Kek mogao je reći samo 'probat ćemo'.

Do pobjede u prvom polufinalnom susretu na Rujevici, Rijeka za slavlje protiv Slaven Belupa nije znala u prethodnih 577 dana. Uzrokovalo je to prevlast neodlučenih susreta u povijesti međusobnih dvoboja.

Riječani su s farmaceutima od nastanka hrvatskih nogometnih natjecanja odigrali ukupno 62 susreta (55 u HNL-u uz 7 u kupu). Pamte se 23 pobjede Rijeke, ali i tri neodlučena susreta više uz 13 pobjeda Slaven Belupa. Povijest piše i jednu pobjedu koprivničkog sastava u kup-natjecanju.

Rijekina obrana dvostrukog naslova osvajača Rabuzinovog sunca završila je upravo na mjestu na kojem će zaigrati danas. Nakon prve utakmice polufinala na Kantridi (0:0), ispadanje će se u toj (06/07) sezoni dogoditi porazom 2:3.

Domaćin će već na poluvrijeme otići s 2:0 golovima Bojana Vručine i Matije Kristića, a nakon sata igre bit će velikih 3:0 za Slaven Belupo pogotkom Miljenka Mumleka s bijele točke.

Rijeka je, doduše, mogla napraviti veliki podvig, jer se golovima Ahmada Sharbinija (73) i Georgija Ivanova (80) vratila u utakmicu, ali izjednačiti nije uspjela. Rijeku je zbacio Slaven pod vodstvom tada 36-godišnjeg Elvisa Scorije, a danas joj prijeti dvije godine stariji Željko Kopić.

Zanimljivo, Rijeka je u toj sezoni doživjela dva teška poraza od Slaven Belupa, i to u svega deset dana razmaka baš u ovo doba godine.

Nakon što je 4. travnja 2007. godine pobjedom 3:2 Slaven izbacio Rijeku iz poluzavršnice kupa, 14. travnja Rijeci je nanio dosad najteži prvenstveni poraz u Koprivnici. Bilo je 3:0, a Rijeci je to bio čak dvanaesti poraz u sezoni kroz dvadeset i šest do tada odigranih kola.

U preostalih sedam kola do kraja sezone Rijeka će pod vodstvom pokojnog Josipa Kužea potpisati nekoliko vrlo neugodnih poraza, što kod kuće (Osijek 0:2, Cibalia 1:2), a što na strani (Šibenik 1:3) i završiti na sedmom mjestu ljestvice s točno pedeset bodova zaostatka za prvakom Dinamom (92:42).

Izbacivanjem iz polufinala u sezoni 06/07 koprivnička se momčad osvetila Rijeci za eliminaciju dvije sezone ranije. Na putu do svog prvog hrvatskog kupa Slaven će bijelima biti prepreka u četvrtfinalu. Dvije utakmice neće izroditi pobjednika.

Na Kantridi će u prvoj utakmici završiti 1:1 (Erceg/Posavec), a Rijeka će proći u polufinale kupa 04/05 nakon što će u Koprivnici odigrati 2:2. Dvaput će zabiti Dumitru Mitu, a farmaceutima neće pomoći ni dva vrlo dobra izdanja bivših Rijekinih uzdanica, Dalibora Viškovića i Igora Muse kao ni dobre obrane buduće akvizicije, Roberta Lisjaka.

Čisto iz respekta prema povijesnim činjenicama spomenut ćemo i prvo uparivanje Rijeke i Slavena u hrvatskom kupu. Dogodilo se ono u osmini finala kroz sezonu 95/96, kada je u prvom susretu na gostovanju Rijeka odigrala 1:1 (Dželalija), ne bi li u uzvratu na Kantridi golom Borimira Perkovića potvrdila prolazak dalje.

Zanimljivo, Rijeku je u prvom susretu vodio Ranko Buketa, a do domaće pobjede u uzvratu momčad je već bio preuzeo Josip Skoblar. Podvučeno, bila je to jedina pobjeda Rijeke nad Slaven Belupom u kup-natjecanju do one otprije dva tjedna na Rujevici.

Ukratko, Rijeka pamti teške i bolne travanjske poraze u Koprivnici!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.