FINALE KUPA Ova generacija igrača Rijeke večeras na Poljudu baštini tradiciju riječkih uspjeha od finalne utakmice kupa 2005. godine

Četvrtak, 26. svibnja 2022. 13:26 Napisao  I. V.

Tomić i Dambrauskas potpuno su različiti u poimanju nogometa, jedan će večeras osvojiti prvi trofej u hrvatskom nogometu, drugi će postati gubitnik sezone!

Ova generacija igrača Rijeke večeras na Poljudu baštini tradiciju riječkih uspjeha od finalne utakmice kupa 2005. godine

Hajduk i Rijeka večeras (19) igraju finale Kupa, obama klubovima trofej na svojevrsni način spašava sezonu, momčadi obaju klubova nisu ostvarile očekivanja u HNL-u.

Očekivanja Hajduka bila su veća nego očekivanja Rijeke, najveća ulaganja u bližnoj povijesti podignula su kvalitetu momčadi, nakon 16 godina Hajduk je bio realni kandidat za prvaka.

Hajduk je iz utrke za naslov prvaka ispao dva kola prije kraja, prvi put otkada je Lige 10 završio je na drugom mjestu, prvi put sezonu je završio ispred Rijeke.

Rijeka je prvi dio sezone završila na diobi prvoga mjesta s Dinamom i Osijekom, prema učinku u drugom dijelu sezone osvojila je isto bodova kao petoplasirana Lokomotiva, prvi put otkada se igra Liga 10 završila je sezonu na četvrtom mjestu.

Od Rijeke se nije očekivao da postane prvak, još se manje očekivano ovakav pad u drugom dijelu sezone.

Osvojenim kupom sezona na Rujevici završila bi velikim uspjehom bez obzira na plasman u HNL-u.

Ishod utakmice ovisi od nekoliko faktora:

AMBIJENT

Hajduk stjecajem okolnosti igra pred svojim navijačima kojih će večeras na Poljudu biti desetak puta više nego navijača Rijeke, što bi trebala biti velika prednost domaćim igračima. Međutim, zadnjih nekoliko godina atmosfera na Poljudu djelovala je podjednako stimulativno na nekoliko generacija igrača Rijeke, koje su pod vodstvima različitih trenera poljudski stadion pretvorile u kultno mjesto riječkog nogometa koliko god to čudno izgleda sa sjeverne tribine gdje se okuplja Torcida. Ova generacija igrača Rijeke večeras na Poljudu baštini tradiciju riječkih uspjeha od finalne utakmice (2:1) kupa 2005. godine.

NAČIN IGRE

Uoči večerašnje utakmice ne treba se zamarati usporedbama sa zadnjim međusobnim utakmicama u HNL-u, utakmice u kupu igraju se turnirski. Prednost Rijeke utemeljena je na eliminacijama Dinama i Osijeka, u objema utakmicama trener Goran Tomić igrao je drugačije nego u HNL-u. Posebice je drugačije igrao prošle godine, kada je Maksimiru u četvrtfinalu Rijeka eliminirala Dinamo (3:1). Sličan obrazac igre od Tomića se treba očekivati u finalu kupa, što znači da se večeras neće igrati utakmica za pogodak više u mreži nego za trofej više u viltrini. Valdas Dambrauskas ionako je poslovično puno opreziji od Tomića, Hajduk sigurno neće srljati pod pritiskom s tribina.

MARKO LIVAJA

Da je najbolji igrač i strijelac HNL-a u zadnjim utakmicama igrao kao što je igrao prije otprilike mjesec dana, Rijeka bi večeras imala puno veće izglede za uspjeh. Livaja je pred kraj sezone opet dosegnuo razinu forme zbog koje ga se ne može zaobići kao bitni faktor u najavi utakmice. Dovoljno je pogledati zadnju utakmicu Hajduka: Livaja je protiv Dinama u Maksimiru igrao zadnjih pola sata, kada je potpuno promijenio odnose na terenu. Livaja je najbolji strijelac HNL-a, ali za razliku od klasičnog strijelca poput Josipa Drmića, njegov utjecaj na ishod utakmica puno je veći od pogodaka.

TONUSI MOMČADI

Hajduk je u drugom dijelu sezone u HNL-u bio bolji i efikasniji (32:12 prema 29:24) od Rijeke, ali igra u finalu kupa zbog posebnog pristupa neće imati puno veze s navikama igrača u HNL-u. Rijeka je u HNL-u onako oscilirala zbog različitih utjecaja na mentalitet igrača od kojega će večeras ovisiti ishod utakmice.

KVALITETA MOMČADI

U finalu igraju momčadi koje na svim pozicijama imaju igrače slične kvalitete kada se izuzme Marko Livaja! Rijeka ima nešto veću širinu u napadu, Hajduk ima nešto bolje braniče, u pitanju su nijanse koje ponekad mogu odlučiti pobjednika. 

TRENERI

Tomić i Dambrauskas potpuno su različiti u poimanju nogometa iako će večeras igrati slično. Obojica su finale kupa pripremali u sličnom raspoloženju: jedan će večeras osvojiti prvi trofej u hrvatskom nogometu, drugi će postati gubitnik sezone!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.