LICENCIRANJE

Šibenik službeno postao prvoligaš

Srijeda, 20. svibnja 2020. 13:13 Napisao/la  SC

Inter Zaprešić nije dobio licenciju

Prvoligaški nogomet na Šubićevcu
Prvoligaški nogomet na Šubićevcu

HNS je na službenoj stranici objavio prvostupanjsku odluku o licenciranju.

Odluku prenosimo integralno:

Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence u prvom je stupnju završio Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2020./21. godinu za Uefina klupska natjecanja, uključujući UEFA Ligu prvakinja, te natjecanje u Prvoj HNL i u Drugoj HNL.

Za dobivanje licence za Uefina klupska natjecanja, natjecanja u Prvoj i Drugoj Hrvatskoj nogometnoj ligi tražitelj licence mora ispunjavati kriterije koji nose oznaku „A“ i „B“ iz pet skupina kriterija, a to su: Sportski, Infrastrukturni, Administracije i stručnog osoblja, Pravni i Financijski.

U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2020./21. godinu primjenjuje se novi Pravilnik o licenciranju klubova HNS-a (HNS-ov Glasnik 53/2019 od 26. studenoga 2019). Osnovna novina ovog Pravilnika je što on sadrži i kriterije za licenciranje ženskih nogometnih klubova, kojima će za sudjelovanje u 2020./21. UEFA Ligi prvakinja biti također potrebna licenca.

Zbog nepredviđene situacije nastale uslijed pandemije Covida-19, te slijedom relevantnih odluka Izvršnog odbora UEFA-e o izmjenama i dopunama Uefinog Pravilnika o licenciranju klubova i financijskom fair-playu, Pravilnik o licenciranju klubova HNS-a izmijenjen je i dopunjen je odlukama Izvršnog odbora HNS-a, koje su objavljene u HNS-ovim Glasnicima br. 13/2020 od 25. ožujka 2020. i 15/2020 od 08. travnja 2020. Ove se izmjene i dopune odnose na izmjene rokova Središnjeg postupka isključivo za natj. 2020./21. g., način dostave dokumentacije i komunikaciju između HNS-a i klubova-tražitelja licence. Spomenutim izmjenama i dopunama, produljen je rok za ispunjenje relevantnih financijskih obveza prema drugim nogometnim klubovima te zaposlenicima i državi – porezi i doprinosi (kriteriji F.02 i F.03) i to do 30. travnja 2020., te je također izuzet od primjene financijski kriterij F.05 – Budući financijski podaci.

Ispunjenje kriterija s oznakom „A“ i „B“ uvjet je za izdavanje licence. U slučaju neispunjenja kriterija s oznakom „B“ tijela za licenciranje izdaju licencu, ali primatelju licence izriču kaznu ukora ili novčanu kaznu. Kriteriji s oznakom „C“ imaju status preporuke i primjer su dobre prakse.

U Središnjem postupku licenciranja sve osobe koje djeluju u ime Hrvatskog nogometnog saveza – Davatelja licence poštuju načelo neovisnosti u odnosu na tražitelje licence te načelo jednakog postupanja prema svim tražiteljima, kao i načelo povjerljivosti svih podataka i informacija koje mu tijekom postupka licenciranja dostave tražitelji licence. Ispitivanje i ocjena kriterija obavljaju se po procedurama propisanima novim UEFA Pravilnikom o licenciranju klubova i financijskom fair-playu (izdanje 2018.), UEFA Standardom kvalitete licenciranja klubova (izdanje 2012.) i Pravilnikom o licenciranju klubova HNS-a (izdanje 2019.).

Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, UEFA Ligu prvakinja, Licencu za I. HNL i Licencu za II. HNL te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2020. godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2020. To je i datum do kojeg su klubovi – tražitelji licence, između ostalog, trebali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 31. prosinca 2019. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja / otuđivanja registracija igrača) te prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike). Prije spomenutim izmjenama i dopunama taj je rok s uobičajenog 31. ožujka odgođen na 30. travnja 2020. Prije opisane obveze se ne smatraju dospjelima ako su do 30. travnja 2020. bile plaćene, ili je s vjerovnikom zaključen sporazum o odgodi plaćanja, ili su iste predmetom spora koji se vodi pred nadležnim nacionalnim ili međunarodnim nogometnim tijelima ili redovnim sudovima, a koji nije okončan pravomoćnom odlukom.

Odjel za licenciranje klubova HNS-a je 17. siječnja 2020. organizirao specijaliziranu radionicu za ženske nogometne klubove (Prva i Druga HNLŽ), s ciljem upoznavanja s kriterijima i postupkom licenciranja u svrhu potpore i njihove pripreme za prvi postupak licenciranja.

 1. veljače 2020. godine također je održana Radionica za licenciranje klubova u kojoj su sudjelovali klubovi I. i II. HNL te Prve HNLŽ. Cilj Radionice bio je upoznati klubove s novim HNS-ovim Pravilnikom o licenciranju, prezentirati analizu podataka o položaju hrvatskih klubova u europskom klupskom okruženju te razgovarati o specifičnim temama od interesa naših klubova, kao što su međunarodni transferi igrača, briga o gledateljima s invaliditetom i aktivnosti društvene odgovornosti klubova, zaštita i dobrobit djece u nogometu.

Po zaprimljenim molbama klubova – tražitelja licence i njihove dokumentacije, Odjel za licenciranje klubova HNS-a, odnosno svaki od stručnjaka za pojedinu skupinu kriterija, ocjenjivao je da li tražitelji licence ispunjavaju kriterije i druge uvjete za dobivanje licence propisane Pravilnikom.

Odjel za licenciranje HNS-a je prije podnošenja izvješća Komisiji za licenciranje HNS-a - tijelu 1. stupnja svim tražiteljima licence dostavljao redovite i vrlo iscrpne povratne informacije o statusu ispunjenja kriterija i preporuke za uklanjanje nedostataka s dodatnim rokovima.

Komisija za licenciranje HNS-a obavila je procjenu ispunjenja kriterija na temelju dokumentacije, informacija i podataka koju su dostavili klubovi - tražitelji licence, ali i na osnovu drugih dostupnih relevantnih podataka i informacija te sukladno Pravilniku donijela odgovarajuće odluke o licencama:

Izdane UEFA licence za 2020./21.:

 1.  DINAMO
 2.  GORICA
 3.  HAJDUK
 4.  ISTRA
 5.  LOKOMOTIVA
 6.  OSIJEK
 7.  RIJEKA
 8.  SLAVEN

Izdane licence za I. HNL za 2020./21.:

 1.  DINAMO
 2.  GORICA
 3.  HAJDUK
 4.  ISTRA
 5.  LOKOMOTIVA
 6.  OSIJEK
 7.  RIJEKA
 8.  SLAVEN
 9.  ŠIBENIK
 10.  VARAŽDIN

Izdane licence za II. HNL za 2020./21.:

 1.  BELIŠĆE
 2. BSK
 3.  CIBALIA
 4.  CROATIA
 5.  DINAMO – II. momčad
 6.  DUBRAVA TIM KABEL
 7.  HAJDUK – II. momčad
 8.  ISTRA
 9.  JUNAK
 10.  KUSTOŠIJA
 11.  LUČKO
 12.  MEĐIMURJE
 13.  ORIJENT
 14.  OSIJEK – II. momčad
 15. SESVETE
 16.  ŠIBENIK
 17.  VARAŽDIN

Izdane licence za Uefa Ligu prvakinja 2020./21.:

 1.  DINAMO

Cjelovito priopćenje za medije sa svim odlukama možete preuzeti OVDJE.

Na odluke Komisije za licenciranje, u roku od 8 dana od primitka odluke, odnosno do 28. svibnja 2020. klubovi kojima je odbijena molba za licencu(e) mogu podnijeti žalbu. Tijekom žalbenog postupka mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza.

Odluke o žalbama donosi tijelo 2. stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a. Krajnji rok za donošenje konačnih odluka je 15. lipnja 2020.