EUROPSKI KOEFICIJENTI

Hrvatski klubovi najuspješniji na kontinentu

Petak, 22. kolovoza 2014. 15:07 Napisao/la  SC

Rijeka ima svih pet pobjeda, Dinamo četiri pobjede i poraz, Split tri pobjede i četiri remija, a Hajduk dvije pobjede i tri poraza

Hrvatski klubovi najugodnije su iznenađenje na početku europske sezone. Dinamo, Rijeka, Hajduk i Split nakon prvih utakmica play-offa imaju aktivne rezultate, sva četiri hrvatska kluba ove sezone iskazuju zavidan europski potencijal. S ukupno 14 pobjeda, četiri remija i četiri poraza Hrvatska ima koeficijent 4 i vodi na ljestvici nogometnih nacija izvan elitnog kruga. Rijeka ima svih pet pobjeda, Dinamo četiri pobjede i poraz, Split tri pobjede i četiri remija, a Hajduk dvije pobjede i tri poraza. Na drugom mjestu ove sezone nalazi se Kazahstan s 3.375 bodova, a treća je Rumunjska s 3.123. Jasno, poredak će se promijeniti kada europsko natjecanje počnu najbolji  klubovi iz najjačih europskih liga, ali ovakav koeficijent hrvatski klubovi nikada nisu imali u ovoj fazi natjecanja Europske lige.


Zbog klupskih rezultata Hrvatska je skočila na 18. mjesto. Ako se izuzmu klubovi iz Španjolske, Engleske, Portugala, Italije, Francuske i Rusije, jedino Hrvatska još uvijek ima sve klubove u europskim natjecanjima. S 0.625 bodova nakon prvih utakmica play-offa, Hrvatska se približila 17-plasiranom Izraelu na svega 0.125 bodova. Već 16. mjesto znači dva predstavnika u Ligi prvaka u sezoni 2016/17. Zadnji put Hrvatska je dva predstavnika u Ligi prvaka ima pred petnaestak godina, Rijeka je igrala pretkolo Lige prvaka protiv Partizana

Posebno ohrabruje da bi rezultati u tri posljednje sezone Hrvatskoj omogućili plasman na 14. mjesto. Najbolje rezultate hrvatski klubovi imali u sezonu 94/95, kada je koeficijent bio 6,5. Hajduk je te sezone ispao u četvrtfinalu Lige prvaka od Ajaxa, koji je na kraju postao europski prvak.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.