MAKSIMIRSKA TRGOVINA

Kovačić pet puta skuplji od Radoševića!

Četvrtak, 31. siječnja 2013. 09:37 Napisao  I. V.

Mateo Kovačić odlazi u Inter za 13 mi. eura plus 2 mil. eura bonusa!

 

 

 

Mateo Kovačić novi je igrač Intera, koji će mladog igrača Dinamu platiti 13 mil. eura. S dodatnim bonusima, koji su pretežito vezani za broj nastupa, Dinamo može zaraditi još 2 mil. eura. Prema takvoj računici Kovačićev transfer dijeli drugo mjesto na listi "bestsellera" u eri Zdravka Mamića, osvjedočenoga majstora trgovine igračima. Modrić, Eduardo i Kovačić najbolje su prodaje u povijesti maksimirskog kluba!

Luka Modrić prodan je u Tottenham za čak 22 mil. eura, što je iznos koji izgleda nestvarno u hrvatskom okruženju. Prodati za toliki novac igrača iz ispodprosječne lige kakva je HNL zaista je umijeće. Drugi na Mamićevoj listi je Eduardo, koji je u Arsenal otišao također za 13 mil. eura plus bonusi s kojim je transfer zaokružen na 15 mil. eura. Računica je u konačnici ista kao i u Kovačićevu transferu.

Za razliku od Modrića i Eudarda, koji su u modrom dresu dosegnuli zenite, Kovačić je još uvijek neafirmirani igrač čak i u hrvatskim okolnostima. Kovačić u dresu Dinama nikada neće dosegnuti maksimum kao Modrić i Eduardo. Povrh toga, najvišu cijenu igrača Mamić je uglavom postizao posredstvom reprezentacije, koja je najbolji izlog za plasman igrača. Tako su prodani Modrić i Eduardo u doba kada Dinamo nije mogao proći pretkola Lige prvaka.

Primjer Josipa Radoševića najbolje pokazuje što znači nastupiti za reprezentaciju. Radošević je odigrao samo jednu ozbiljnu utakmicu u životu, protiv Belgije u Bruxellesu, i odmah uspio pronaći angažman u vrhunskom klubu kakav je Napoli. Hajduk je mladog reprezentativca (Radošević) prodao Napoliju za 3,1 mil. eura. Dinamo je mladog igrača (Kovačić), koji nije odigrao ni jednu utakmicu za reprezentaciju prodao za 15 mil. eura.

Ako se uspoređuju godišta i potencijal, vrijednosti Radoševića i Kovačića trebali bi se uspoređivati po sličnim parametrima. Međutim, Kovačić je čak pet puta skuplji jer Mamić maestralno odrađuje dražbu na međunarodnom tržištu! Tko god površno prati kretanja na tržištu igrača zna da je cijena od 15 mil. eura za neafirmiranog igrača iz HNL istinski poslovni podvig bez obzira na potencijal koji se krije u Kovačićevim nogama. Inter je kupio mladog hrvatskog igrača, koji tek mora dokazati da vrijedi toliko novaca. Isto kao i Napoli, koji je Radoševića platio pet puta manje.

U poslovnom kurikulumu Zdravka Mamića prodajom Matea Kovačića otvara se novo poglavlje. Od kada je prije dvije godine zbog nategnutih koeficijenta Dinamo postao praktično stalni sudionik natjecanja po skupinama Lige prvaka, Mamiću više ni reprezentacija nije nužna da bi prodavao igrače po cijenama od kojih zaboli glava svakog nogometnog djelatnika u HNL-u.

Zdravku Mamiću može se pronaći stotinu mana, navijači Dinama najviše mu zamjeraju što je postao suvereni gospodar maksimirskog trgovišća. Stoji teza da Dinamo nikada neće igrati zapaženu ulogu u europskim natjecanjima sve dok bude prodavao najbolje igrače čim stigne prva nemoralna ponuda. Problem je što prosječni navijači ne razumiju da Dinamo ne bi mogao financijski opstati ni u HNL da ne proizvodi i prodaje igrače. Dinamo nema drugih prihoda kao klubovi protiv kojih igra u Ligi prvaka, jedini igra pred praznim tribinama i prodaje igrače za 15 mil. eura.

Sve da je Mamiću važnija trgovina od rezultata treba priznati da Dinamova sportska politika nema veze s hrvatskom stvarnošću, a kamo li s hrvatskim nogometom. Jednostavno, Zdravko Mamić poslovni je genijalac kakav se jednom rađa na ovim prostorima.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.