Pročitajte kako je prije 66 godina Dinamova pobjeda 3:2 za zelenim stolom preinačena u 2:2

Petak, 27. srpnja 2012. 08:27 Napisao/la  Z. G.

Dinamo je prije 66 godina pogotkom Miše Etlingera u posljednjim sekundama premijerne sezone bivše SFRJ svladao Budućnost 3:2. Nogometni savez SFRJ ustvrdio je da je sucu štoperica bila neispravna i utakmica je registrirana 2:2!

 Scena je bila gotovo identična kao ove srijede: Dinamo je favorit, na izmaku 90. minute rezultat je 2:2, a onda u sudačkoj nadoknadi, koja se u to vrijeme mjerila u sekundama, a ne minutama, maksimirski junak Mišo Etlinger zatresao je mrežu za Dinamovu pobjedu s 3:2! Okršaj, doduše, nije bio na maksimirskom travnjaku, već na onom u tadašnjem Titogradu, današnjoj Podgorici, suparnik nije bio bugarski Ludogorec već crnogorska Budućnost, nije bio srpanj već kolovoz, ali prije - 66 godina!

Riječ je o premijernoj sezoni u ligi bivše SFRJ. U prvom kolu, dakle u svojem prvom prvenstvenom nastupu u SFRJ maksimirski je klub gostovao kod Budućnosti i pobijedio s 3:2. Ili… Igrači su barem mislili da su pobijedili. Baš kao što su Crnogorci bili pokunjeni misleći da su izgubili. Dakako, i sudac je otišao na počinak vjerujući da je rezultat 3-2. „Plavi“ su slavlje priredili u vlaku kojim su se vozili iz Titograda prema Zagrebu, uz pjesmu slavili junaka Etlingera. Prethodna su dva pogotka postigli Cimermančić i Golob… No, upravo negdje po izlasku iz vlaka, dočekala ih je vijest da su - uzalud slavili pobjedu.

Tadašnje je vodstvo Nogometnog saveza Jugoslavije naknadno ustanovilo da je sučev sat bio - neispravan?! Administrativci iz Saveza hitro su promijenili službeno izvješće i prepravili rezultat iz 2:3 u 2:2. Jednostavno su prebrisali Etlingerov pogodak uz službeno objašnjenje da ga je Dinamov igrač zabio u „neregularnom vremenu“. Već u sljedećem kolu maksimirska je družina razmontirala Crvenu zvezdu u Beogradu s 1-0 pogotkom Reissa, a nedugo kasnije pomela i sarajevski Željezničar s 9:1. Dakako, Bugari su ove srijede svojim prenemaganjem i bjesomučnim valjanjem po travnjaku ukrali barem dvadesetak minuta „regularnog vremena“, takvih se scena valjda nisu dosjetili ni Talijani kao rodonačelnici takvog simuliranja. Stoga je i odluka o sedam minuta sudačke nadoknade posve shvatljiva…

U svakom slučaju, „plavi“ su na kraju sezone 1947. bili doprvaci s pet bodova manje od Partizana. Tada je, dakako, vrijedio sustav koji je pobjedu honorirao s dva remi, kao i danas, s jednim bodom. Dinamov je napadač Franjo Mara Wölfl bio prvi strijelac prvenstva sa 28 postignutih pogodaka u samo 24 (!) odigrane utakmice. Štoviše, Dinamo je u toj sezoni postigao 81 pogodak što je bio najefikasniji učinak unutar jedne sezone u bivšoj SFRJ sve dok rekord nije srušila Crvena zvezda u zadnjoj sezoni, 1990/'91. postigavši 88 golova. Razlika je što je Zvezda odigrala 34 utakmice, dok je Dinamo 1946/'47. igrao samo 26. Kako god, „plavi“ su već sljedeće godine, 1948., osvojili naslov prvaka.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.