Dinamova škola mijenja način igre, sve uzrasne kategorije počinju igrati s dva napadača

Petak, 01. lipnja 2012. 17:17 Napisao/la  ZG

Odlučili smo da od sljedeće sezone sve mlađe kategorije, od starijih pionira do juniora, igraju s dvojicom napadača. U obrani će biti četvorica igrača, dok će vezisti biti postavljeni u romb, liniju ili nekako drukčije, kaže Romeo Jozak

Teško je dokučiti što ih je potaknulo na ideju: jesu li ljutiti zbog neuvjerljivih nastupa Šime Vrsaljka ili su jednostavno gledali kako to radi Barcelona. Kako god bilo, Dinamo će ubuduće, baš kao što to čini Barcelona, u svim mlađim kategorijama igrati u jednoobraznoj taktičkoj formaciji.

Treneri mlađih pionira morat će slagati formaciju jednaku kao što je slažu i njihove kolege na klupi kadeta ili juniora. Doduše, Dinamo će, za razliku od Barceloninih 4-3-3, koristiti sustav 4-4-2. Dojam je, međutim, da nisu Katalonci razlog ovoj odluci maksimirski čelnika. Mogli bismo pomisliti da je izvorište „problema“ u Šimi Vrsaljku. Tako nam barem izgleda pojašnjenje Romea Jozaka, direktora Dinamove nogometne škole.

- Sjeli smo, razgovarali i primijetili da se bočni igrači slabije razvijaju ako u napadu igra samo jedna špica. Ovako će svoje centaršuteve moći plasirati dvojici napadača u sredini i smatramo da je to pravi put. Odlučili smo, dakle, da od sljedeće sezone sve mlađe kategorije, od starijih pionira do juniora, igraju s dvojicom napadača. U obrani će biti četvorica igrača, dok će vezisti, ovisno o svojem profilu i trenerovim zamislima, biti postavljeni u romb, liniju ili nekako drukčije, istaknuo je Jozak.

Sve će to, dakle, zaživjeti sljedeće sezone što bi moglo značiti da će, primjerice, trener Dinamovih juniora Igor Cvitanović, još nekoliko tjedana moći „uživati u demokratskom uređenju“ i sam birati formaciju.

Sljedećeg će četvrtka predvoditi Dinamove juniore na desetom izdanju tradicionalnog međunarodnog maksimirskog turnira Mladen Ramljak.

- Nastupit će čak tri momčadi iz Španjolske, a svi znamo da oni u ovom trenutku igraju najbolji nogomet na svijetu. Sudjelovat će Valencia, Betis i Espanyol, a osim njih tu će biti i Dinamo Kijev, Dinamo Moskva, turski Bucaspor te Hajduk i Dinamo Zagreb. Kao što vidite, nema nijedne 'rupe' i neće biti utakmice u kojoj će neka momčad moći dobro proći bez da se itekako potrudi, naglasio je organizator turnira Božidar Šikić.

  Sam Cvitanović podsjeća da Dinamo ionako u mlađim kategorijama „preskače generaciju“ pa se tako u konkurenciji izlaznih juniora „plavi“ nadmeću sastavljajući momčad od mlađih juniora.

- Ovo je turnir za igrače rođene 1994. godine i kasnije. Izlazni juniori, dakle oni rođeni 1993., nemaju pravo nastupa. S te strane dobro će nam doći što smo gotovo cijelu sezonu odradili s mlađim juniorima koji tako imaju iskustvo igranja sa starijima te su se dobro razvili. Dečkima rođenima 1994. priključili smo petoricu igrača i vratara koji su još mlađi, dodao je Cvitanović.

  Među tom je petoricom i Alen Halilović, rođen 1996. Već je dvije godine na meti brojnih europskih skauta.

- Haliliović je iznimno darovit igrač i sigurni smo da će se nastaviti pravilno razvijati. S obzirom na svoje godine, vjerojatno neće biti u početnom sastavu, ali imamo dosta utakmica i sigurno će dobiti priliku,  govori Cvitanović, koji je posebno hvalio goste turnira:

  - Kijevski i moskovski Dinamo odlične su momčadi u mlađim kategorijama. Bucaspor ima uvjerljivo najbolju nogometnu školu u Turskoj, puno bolju od one Galatasarayja, Fenerbahçea, Besiktasa i Trabzonspora. Oni su dvije godine zaredom sudionici Nike Premier kupa na svjetskoj razini što znači da su među najboljim momčadi Europe! Bit će zanimljivo vidjeti razliku među Španjolcima. Espanyol i Valencia gaje stil igre, nemojte me doslovno shvatiti, koji je kulturniji i profinjeniji, dok Betis, kao predstavnik andaluzijske nogometne škole, igra malo 'divlji' nogomet, pun temperamenta, kaže Cvitanović.

  Otvaranje turnira previđeno je za četvrtak, 7. lipnja, a završava u nedjelju. U skupini A nadmetat će se zagrebački i moskovski Dinamo, Espanyol i Betis, a u grupi B sučelit će se Dinamo Kijev, Valencia, Bucaspor i Hajduk.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.