NOVA PRAVILA PONAŠANJA

Dinamo će kazne naplatiti od izgrednika

Četvrtak, 11. listopada 2012. 17:45 Napisao/la  Z. G.

Dinamo je u zadnjih 20 godina platio preko milijun eura kazne, kaže Tomislav Svetina

Odvjetnik Tomislav Svetina, bivši pomoćnik direktora Hrvatske lutrije, nekadašnji odvjetnik ubijenoga menadžera Dine Pokrovca, prometnuo se u još jednoga Hajdukova navijača koji karijeru nastavlja u Dinamu. Još je 1. rujna stupio na dužnost glavnoga Dinamova direktora naslijedivši Damira Vrbanovića, koji je preselio u ured Hrvatskoga nogometnog saveza. Svetina se ovoga četvrtka prvi put predstavio javnosti u novoj ulozi, a pred novinare je istupio reagirajući na Uefinu kaznu od 34.500 eura na ime rasističkoga vrijeđanja huligana na utakmici Dinama i Maribora u Maksimiru.
   
- Kazne Dinamu, Hajduku i HNS-u uzimaju se zdravo za gotovo kao da je to nešto potpuno normalno. Platiti 30.000, 50.000 ili 70.000 eura, igrati bez gledatelja postalo je nešto uobičajeno, a to ne bi smjelo biti tako. Dinamo je u zadnjih 20 godina platio preko milijun eura kazne i to u gotovo 90 navrata. Nije to samo naš problem i nije Dinamo jedini koji plaća. Hrvatska je reprezentacija od 1995. godine platila gotovo milijun eura kazni, Hajduk je u zadnjih pet godina platio gotovo 500 tisuća eura, Dinamo je imao zabranu nastupa pred gledateljima i brojne druge materijalne štete dok je sve one nematerijalne teško i nabrojati. Na kraju dolazimo do iznosa od preko tri milijuna eura koja su platila naša tri najveća sportska kolektiva, a sve zbog, kako ih Uefa zove, huligana“, naglasio je Svetina.

Svakom prvoligašu 64 tisuće eura zbog ulaska Dinama u Ligu prvaka
Maksimirski je direktor istaknuo i ljepšu stranu priče.
- Osim grada Zagreba, Republike Hrvatske i nemjerljive promocije našega kluba, mi smo izravno ostvarili korist za sve ostale hrvatske klubove. Konkretno, svaki je prvoligaš dobio 64.000 eura na ime Dinamova ulaska u Ligu prvaka prošle sezone, a ove smo godine svakom našem klubu osigurali po 80.000 eura. Nije to baš mali novac.

Pritom podsjeća da je klub postavio zaštitne mjere kakve postoje na brojnim stadionima u Europi.

- Pojačali smo kontrole personaliziranom kupnjom ulaznica, UEFA je prepoznala naš trud što je često isticala u svojim izvješćima. Ali, teško je spriječiti nekoga tko baš želi napraviti izgred. Konkretno, delegat nedavne maksimirske utakmice protiv Sheriffa jasno je istaknuo da su huligani počeli bacati baklje i raditi nerede pri rezultatu 2:0 kada je bilo jasno da Dinamo prolazi u sljedeći krug natjecanja što očito nema nikakve veze sa sportom. Njemu je bilo vidljivo da su to huligani kojima je cilj nauditi klubu.

Počinitelji su evidentirani i privedeni sucu za prekršaje.

- Mi ćemo kao klub poduzeti sve mjere da bi iznos naše kazne snosili upravo oni koji su za to i krivi. Učinit ćemo sve kako bismo regresirali kaznu čim je platimo. Ako vi napravite ogradu, a netko je sruši, normalno je da ćete tražiti da je taj i popravi. Pravosuđe? Apsolutno sam optimist da će se to riješiti u našu korist i ja ne vidim razlog da ne dobijemo naknadu štete.“

 Svetina pritom podsjeća i na kaznu koju je maksimirski klub dobio 1994. godine zbog incidenata na uzvratnom dvoboju 1. kola Kupa pobjednika u gostima protiv Auxerrea. „Plavi“ su izbačeni iz Europe na godinu dana, a povijest pamti da su inicijatori bili Zdravko Mamić i Miroslav Blažević. Svetina ispravlja:

- Često se spominje Auxerre i ta kazna. A, ja imam službeni dopis iz 1994. godine gdje jasno stoje razlozi zbog kojih je Dinamo izbačen iz Europe, a tu se nigdje ne spominje ime Zdravka Mamića! Koliko god neki uporno ponavljali drukčije...  Glavni su razlog neredi koje su huligani izazivali prije i tijekom utakmice, a od pojedinaca se spominje tek ime tadašnjeg trenera Dinama Miroslava Blaževića.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.