Liga prvaka: Dinamo pet puta poražen u šest utakmica protiv ukrajinskih klubova

Utorak, 02. listopada 2012. 17:50 Napisao/la  ZG

Vratar Oleksandr Šovkovskij, vezist Oleg Gusjev i napadač Artjom Milevskij sudjelovali su u pobjedi protiv Zagrepčana u pretkolu Lige prvaka 2003. godine. Za Dynamo Kiev tada je igrao i Jerko Leko

Niko Kranjčar, Ognjen Vukojević i Marco Ruben jedini su sadašnji igrači kijevskog Dinama koji su u karijeri izgubili barem jednu utakmicu protiv - zagrebačkog Dinama!

Ruben je pokleknuo u Maksimiru 16. rujna 2010. godine u dresu Villarreala na startu Europske lige. Bilo je 2:0 za Zagrepčane, Ruben je igrao napadača, a na klupu preselio u poluvremenu kad ga je zamijenio Rossi. No, „do daha“ je došao nepuna tri mjeseca kasnije u predzadnjem kolu kad je Villarreal na svom travnjaku slavio s 3:0, a sam Ruben zabio pogodak za 2:0.

Kranjčar je, pak, u dresu Hajduka dvaput poražen protiv Dinama. Oba je puta bilo 1:0 i oba je puta strijelac bio Luka Modrić. Prvi dvoboj datira iz 12. veljače 2006. na Poljudu, a drugi iz 13. svibnja iste godine u Maksimiru.

Vukojević je u dva navrata pokleknuo protiv Dinama. Nosio je tada dres Slavena Belupa. Prvo je, 23. kolovoza 2003. u Koprivnici, bilo 1-0, a Vukojević je ušao s klupe na startu drugog poluvremena. Nešto kasnije je, 1. prosinca iste godine, bilo 4:0 u Maksimiru, a u tom je dvoboju Vukojević igrao svih 90 minuta. No, "iskupio" se 19. ožujka 2005. kad je sa Slavenom Belupom potjerao Dinamo u Ligu za ostanak. U zadnjem dvoboju prvoga dijela prvenstva bilo je 3:1 za Koprivničance što je značilo da su se Zagrepčani sunovratili u "drugu ligu"…

U kijevskom su Dinamu danas i trojica igrača koji su već igrali protiv zagrebačkoga imenjaka. Vratar Oleksandr Šovkovskij, vezist Oleg Gusjev i napadač Artjom Milevskij sudjelovali su u pobjedi protiv Zagrepčana u zadnjem pretkolu Lige prvaka ujesen 2003. godine.

Doduše, Milevskij je promatrao, a ne i sudjelovao – obje je utakmice prosjedio na klupi. Gusjev je, pak, u prvom dvoboju u Kijevu zatresao mrežu u 82. minuti za konačnih 3:1. Za Kijevljane je tada igrao i Jerko Leko koji je u 39. minuti pogodio za 2:0, dok je Niko Kranjčar, ni ne sanjajući da će kasnije u karijeri igrati za kijevski protiv zagrebačkog Dinama, zatresao mrežu potkraj prvoga dijela za 2:1. U uzvratu je u Zagrebu bilo 2:0 za Kijevljane.

Zagrepčani su potom preselili u Kup UEFA-e, izbacili mađarski MTK, a potom opet pokleknuli protiv Ukrajinaca. Dnjipro ih je u prvom ogledu u Maksimiru pobijedio s 2:0, dok je u uzvratu u Dnjipropetrovsku bilo 1:1.

Zagrebačka se družina još samo jednom susrela s ukrajinskih suparnikom: ujesen 2008. godine ih je, u trećem pretkolu Lige prvaka, lako razmontirao Šahtar pobijedivši s 2:0 u Donjecku i potom s 3:1 u Zagrebu.

Ukupan Dinamov omjer sa suparnicima iz Ukrajine, dakle, nije nimalo poticajan. U šest su dvoboja upisali pet poraza i jedan remi uz razliku pogodaka 3:13.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.