DINAMO TRAŽI ZAŠTITU

Uvredljive navijačke poruke su kazneno djelo

Četvrtak, 22. ožujka 2012. 17:19 Napisao/la  SC

Molimo državne institucije, odgovorite nam, stoji u Dinamovu priopćenju

GNK Dinamo na svojoj web-stranici sastavio je priopćenje za javnost kojim skreće pažnju na uvredljive poruke skupine BBB-a, te od državnih institucija traže zaštitu privatnosti klupskih čelnika Zdravka Mamića, Mirka Barišića, Damira Vrbanovića, koji su stalno izloženi valu uvreda.

Priopćenje prenosimo u cijelosti uz napomenu da sadržaj uvredljivih poruka nije primjeren za čitanje malodobnim osobama: 

Pravi bal primitivizma i potpuni izostanak i najmanje ljudskosti i humanosti. Tako bismo mogli opisati utakmicu Dinamo-Slaven Belupo na Maksimiru koja je odigrana 21.03.2012. Po tko zna koji put pripadnici ekstremnih navijačkih ogranaka Bad Blue Boysa ponudili su iznimno široki repertoar sramotnih uvreda prema obitelji izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića. Točnije, uvrede su se odnosile na maloljetne kćeri,njegovu majku i suprugu te druge članove uže obitelji.

Nadalje, u više nego otrovnim "pjesmicama" našli su se i predsjednik Dinama Mirko Barišić za čijeg je mandata klub uvjerljivo najuspješniji hrvatski klub te jedan od rijetkih sportskih i gospodarskih subjekata u Hrvatskoj i čija je uspješna poslovna karijera poznata i izvan granica Lijepe naše.

U tom kontekstu našli su se i supruga predsjednika Barišića, a uvrede su bačene i na glavnog direktora Dinama Damira Vrbanovića, definitivno najuglednijeg  predstavnika hrvatskog klupskog nogometa u UEFA-i i FIFA-I.

Iako je riječ o toliko degutantnom sadržaju da bi ga i papir teško istrpio, dužni smo vas precizno izvijestiti o sadržaju koji je izvikivan tijekom sportskog događanja na Maksimiru:

 

"MAMIĆEVA MAMA(starica u 82-oj godini) PUŠI NAMA"

'"MAMIĆEVA STRINA (starica u 85-oj godini) PUŠI SVIMA"

'"MAMIĆEVA IVA (maloljetna kćer) PUŠI SVIMA"

''LUCIJA I IVA (maloljetne kćeri) PUŠE SVIMA''

''BOŽICA (supruga g. Barišića, 64 godine) OD MIRKA KURAC IMA''

"BOŽICA OD MIRKA KURAC DIRKA"

"TOMISLAV MARČINKO DJECU DIRK'O"

"VRBANOVIĆU (najpozicioniraniji Hrvat u UEFA-i i FIFA-i) SMEĆU SVI GA MEĆU"'

"BARIŠIĆ BARIŠIĆ (predsjednik GNK Dinamo, 77 godina) JEBAT ĆU TE JA, NEĆEŠ BITI MUMIJA MOGA DINAMA"

"MAMIĆU, MAMIĆU JEBEMO TI SVE - MAJKU, ŽENU I OBJE KĆERI MALOLJETNICE"

 

Više puta smo u javnost iznosili problem, no on postaje sve veći, ne samo za naš klub, već za cijeli hrvatski sport i hrvatsko društvo uopće. Smatramo da ovakvo ponižavajuće ponašanje na sportskom stadionu tj. na sportskoj priredbi pred kamerama zaslužuje jasnu i nedvosmislenu osudu te reakciju. Na koncu, obični građani zgroženi uvredama očekuju učinkovitu reakciju institucija kojima je to službena obaveza. Isti građani brojnim su pozivima u klub tražili našu, ali i reakciju nadležnih institucija.

Što pojedinac ili kolektiv koji je izložen sustavnom javnom linču i uvredama koje ruše njegov osnovni dignitet mora napraviti da bi dobio potporu od tijela i institucija nadležnih za takva pitanja? Što moraju napraviti dvije maloljetnice čije se ime sustavno poteže po "prljavim" ustima sve veće i moćnije grupe huligana da bi netko stao u njihovu obranu? Što otac kojemu se imena tih istih kćeri potežu po degutantnim pjesmicama mora napraviti kako bi ih zaštitio? Što jedna majka, koja je u svom životu iznijela  obitelj na svojim leđima i koja bi trebala imati osiguran zasluženi mir u svojim godinama, mora napraviti kako se njeno pošteno i nikad ukaljano ime ne bi potezalo po ustima u toliko degutantnom, čak i morbidnom, kontekstu?! Što ugledni građanin, humanist i intelektualac  s impozantnom poslovnom karijerom mora napraviti da ga horda huligana ostavi na miru zajedno s njegovom suprugom? Što ugledni pravnik i nogometni dužnosnik čije je ime jedno od najuglednijih imena u UEFA-i i FIFA-i mora učiniti da ga "horda zla" ne zove smećem?

Poziv državnim institucijama

Molimo državne institucije, odgovorite nam na ta pitanja. Odgovorite nam zato jer ste upravo iz tog razloga postavljeni na svoje funkcije. Odgovorite nam na to pitanje zato jer smo mi građani države čije ste se vrijednosti obvezali čuvati. Odgovorite nam zato jer ste vi jedini glas autoriteta koji svojom reakcijom može uzrokovati nekakav pomak i zaštititi naša imena. Odgovorite nam na sva ova pitanja i zato jer, uvjeravamo vas, nećemo biti jedini ni posljednji koji će se naći na meti grupacija koje su postale dno dna našega društva i moralnih vrijednosti koje smo u njemu uvijek voljeli isticati. Odgovorite nam zato jer vaše ignoriranje i potpuni izostanak reakcije znači da se u potpunosti slažete s ovim obrascima ponašanja zbog kojih bismo se svi zajedno trebali crvenjeti. Odgovorite nam zato jer kao korektiv društva stvarate uvjete i za generacije poslije nas koje, da ih se pita, sigurno neće htjeti odrastati u ovako izopačenom društvu.

Očekujemo reakciju ministra koji tako odlučno zagovara borbu protiv svake vrste nereda, nasilja ili protupravnog ponašanja na sportskim stadionima i koji je nedavno  s ponosom istakao suglasnost sa stavom predsjednika UEFA-e Michelea Platinija o nultoj toleranciji za huliganizam i svaki drugi oblik rasne, nacionalne i vjerske mržnje te fizičkog i verbalnog nasilja na nogometnim utakmicama. Upravo je zabrinjavajući prag tolerancije te izostanak reakcije državnih institucija koje bi se po svom ustrojstvu trebale baviti ovakvim protupravnim ponašanjem. Osim Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske nitko se nije obratio s konkretnim i konstruktivnim idejama o načinu rješavanja ovog problema te je i to na neki način pokazatelj stanja u našem društvu. Svakako je zabrinjavajuć i izostanak reakcije Pravobraniteljice za djecu RH koja bi trebala najoštrije osuditi ovakvo degutantno javno vrijeđanje djece, posebice što su "poruke" poslane s tribina dostupne putem TV ekrana ogromnom broju djece i omladine te vrijeđaju osjećaje svakog roditelja koji se grozi ovakvog uvredljivog ponašanja.

Posebno naglašavamo činjenicu da aktualni Kazneni zakon kao i novi koji na snagu stupa od 1. siječnja 2013. godine ima kazneno djelo javno poticanje na nasilje i mržnju, kao i djelo rasne i druge diskriminacije (čl. 174) gdje se kažnjava svako postupanje u cilju širenja rasne, spolne, vjerske, nacionalne ili etničke mržnje ili mržnje po osnovi boje kože, spolnog opredjeljenja ili drugih osobinai zaslužuje učinkovitu reakciju državnih institucija koje se o tome po službenoj dužnosti trebaju brinuti.

Ponavljamo kako je ovo apel svih zaposlenika Dinama, ali ne samo zaposlenika jednog sportskog kluba, već prvenstveno nas građana koji smo vam dali povjerenje i odriješene ruke da upravo u ovakvim slučajevima pokažete koliko smo zapravo zrela i ozbiljna država.

S iščekivanjem čekamo Vaše odgovore.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.