Maribor - Dinamo (20.45): Dinamo dvaput u povijesti na uzvrat otišao s 2:1 i dvaput je izgubio 0:1

Četvrtak, 23. kolovoza 2012. 14:42 Napisao/la  ZG

Paradoks je što su prvom slučaju prošli dalje, u drugom - ne!

Dinamovi su nogometaši, prije dvoboja protiv Maribora, samo dvaput u povijesti europskih kupova morali u goste sa skromnom prednošću s 2:1. I oba su puta u uzvratu izgubili s 0:1. Paradoks je što su prvom slučaju prošli dalje, u drugom - ne!

Dinamov je suparnik u drugom kolu Kupa velesajamskih gradova u sezoni 1962/'63. bio belgijski Union St. Gilloise. U Maksimiru su, dakle, "plavi" slavili s 2:1. Popularni je Slaven Zambata zabio već u 3. minuti, potom Ilijas Pašić povisio na 2:0 u 64. da bi Paul Schraepen smanjio u 75. U uzvratu su Belgijci pobijedili pogotkom Rogera van Cauwalaerta dvije minute prije kraja prvoga poluvremena. U to vrijeme nije vrijedilo pravilo o pogotku u gostima pa je na rasporedu bila i treća utakmica, ali na neutralnom travnjaku u Linzu. Belgijci su već u 25. minuti vodili s 2:0 pogotkom Luciena Martensa i autogolom Mirka Čarlija Brauna. Preokret su priredili Zdenko Kobaščak golovima u 28. i 50. te Ilijas Pašić u 62. minuti za konačnih 3:2 i Dinamov prolaz. "Plavi" su potom dogurali do samoga finala gdje ih je pobijedila Valencia.

Drugi slučaj datira iz jeseni 1983. u prvom kolu Kupa pobjednika kupova. "Plavi" su svladali Porto, mrežu je načeo Zlatko Kranjčar u 25. minuti, u 65.  izjednačio je tada ponajbolji portugalski napadač, ujedno Zlatna kopačka Europe - Fernando Gomes. Kranjčar je novim pogotkom 15 minuta prije kraja donio prednost Zagrepčanima. Dinamo je u uzvratu odolijevao sve do same završnice. No, četiri minute prije kraja "drski" je Fernando Gomes pobjegao obrani i zabio za Portov prolaz.

Kad smo nedavno upitali nekad popularnoga Dinamova beka Zvezdana Cvetkovića sjeća li se te utakmice, namrštio se i procijedio:

- Sjećam li se? Naravno! Zapamtio sam Gomesa za cijeli život. Pa, meni je pobjegao i zabio pogodak.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.