U-20 EP FINALE: HRVATSKA - IZRAEL Damir Rajković: Došli smo dokazati da ova generacija vrijedi, da nije otpisana kao što se pričalo

Nedjelja, 22. srpnja 2018. 11:47 Napisao  I. V.

Tko u finalu prvi prevlada nervozu i nametne svoj način igre, steći će prednost. Mislim da imamo snage da se nametnemo i da pronađeno napadačka rješenja na njihove zonske presinge, kaže izbornik U-20 reprezentacije

U-20 EP FINALE: HRVATSKA - IZRAEL Damir Rajković: Došli smo dokazati da ova generacija vrijedi, da nije otpisana kao što se pričalo

Mlada košarkaška reprezentacija večeras (19) protiv Izraela igra u finalu U-20 Europskog prvenstva.

- U finalu igraju dvije momčadi koje su igrale najagresivniju košarku na turniru, momčadi koje dosta mijenjaju u obrani, kombiniraju... Izrael igra zonski presing, gaje agresivni mentalitet, ne predaju se ni u jednom trenutku, znaju što hoće, agresivni su u skoku, dobro trče, dobro otvaraju kontranapad tako da ćemo morati odigrati jako dobru utakmicu. Naposlijetku, igra se finale! Izrael je odigrao dobar turnir. Možda su malo prelagano dobili Francuze u polufinalu, Francuzi su se raspali nakon prve četvrtine, imali su dosta ozlijeđenih igrača što ne umanjuje vrijednost izraelske pobjede. Daleko od toga, do finala su došli kvalitetnom igrom, kaže izbornik Damir Rajković.

U finalima su obično presudne trezvenije glave?

- Sigurno da jesu! Naše polufinale protiv Njemačke pokazalo je da su glave presudile, mi smo u prvom poluvremenu igrali pod pritiskom. Bilo je dosta nervoze. Tko u finalu prvi prevlada nervozu i nametne svoj način igre, steći će prednost. Mislim da imamo snage da se nametnemo i da pronađeno napadačka rješenja na njihove zonske presinge. Utakmicu moramo dovesti na razinu koja nama odgovara, na utakmicu s puno faulova i agresivnosti. Mislim da bismo morali dobiti bitku pod koševima protiv njihovih visokih igrača.

Koliko se momčad mentalno i fizički potrošila?  

- To se najbolje vidjelo nakon pobjede protiv Njemačke. Proslavili smo pobjedu na terenu, ali već se u svlačionici manje slavilo, odmah se vidjelo da su igrači bili fokusirani na finale. Nije ni u hotelu bilo puno slavlja! Čim su igrači izašli iz svlačinice, počeli su misliti na finale. Vidim da u njima postoji želja da odu do kraja, mislim da to fizički mogu, a i mentalno su jaki.

Ova generacija mladića ima priliku ostati upamćena kao zlatna nakon što je proglašena otpisanom, kada je prije dvije godine u U-18 uzrastu ispala u B diviziju:

- Došli smo na Europsko prvenstvo dokazati da ova generacija vrijedi, da nije otpisana kao što se pričalo. Trebalo je samo posložiti igrače i dati im priliku da pokažu potencijal koji imaju. Radili smo jako tijekom priprema, odricanje se na kraju isplatilo. Došli smo do prve medalje u U-20 uzrastu, vjerujem da će igrači danas dati zadnji atom snage da finale odigraju što je moguće kvalitetnije, zaključuje Rajković najavu finala.

Treba naglasiti da se Hrvatska u finale plasirala bez poraza, dok su Izraelci doživjeli samo jedan poraz do finala.

U prvom kolu razigravanja u skupini Njemačka je bila bolja od Izraela za pola koša (80:59).

Kasnije su Izraelci pobijedili Rumunjsku i Grčku u skupini, u razigravaju uvjerljivo su pobijedili su redom Švedsku (72:63), Španjolsku (98:75) i Francusku (83:57).

Finalnu utakmicu između Hrvatske i Izraela od 19 sati izravno može gledati na FIBA-inom Youtube kanalu (youtube.com/FIBA).

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.