SP U KOŠARCI Hrvatski košarkaši u Španjolskoj traže potvrdu lanjskog uspjeha

Utorak, 26. kolovoza 2014. 10:57 Napisao  Patrik Mršnik

Koliko u velikom društvu mogu hrvatski košarkaši? Objektivno - prolazak skupine i društvu s Filipinima i Senegalom te plasman među četiri momčadi ne bi smio predstavljati nikakav problem

Pet je dana preostalo do početka sedamnaestog izdanja natjecanja najboljih svjetskih košarkaških reprezentacija. U Španjolskoj će se reprezentacije dvadeset i četiri zemlje susresti drugi puta, budući je Iberski poluotok ugostio isto natjecanje i prije dvadeset i osam godina. Na prvi pogled, Mundobasket će obilovati zvijezdama NBA-lige, ali sam pogled na rostere reprezentacija govori da je jednak broj igrača američke profesionalne lige nastup i otkazao. Posebice se to odnosi na samu američku reprezentaciju, koja je još u veljači ove godine ostala bez usluga gotovo cijelog jednog rostera. Izborniku Mikeu Krzyzewskom između ostalog otkazali su Carmelo Anthony, Leron James, Chris Paul i mlada zvijezda finala doigravanja, Kawhi Leonard. Dodaju li se tome kasnija otkazivanja Blakea Griffina i Kevina Lovea uz ozlijedu Paula Georgea, američki će nacionalni dres uglavnom nositi košarkaši iz drugog NBA-kvalitativnog ranga.

No, i takvi će predstavljati najveće favorite uz domaćina. Glavni oslonac bit će im povratnik Derrick Rose uz jednog od ponajboljih razigravača NBA-lige, Kyrie Irvinga. U rosteru domaćina sve su iskusne zvijezde. Braća Gasol, Ibaka, Fernandez, Calderon i Reyes potpomognuti mladim draguljem Rickyjem Rubiom učinit će sve kako bi na domaćim parketima Furiju doveli do vrha. 

Favorita drugog reda ima mnogo. Europski prvaci Francuzi nisu za podcjenjivanje niti na svjetskoj razini. Iako na Mundobasketu neće biti Tonyja Parkera, kao niti ozljeđenog De Coloa, Francuska je sačinjena od igrača u najboljim godinama, a glavni forte im je širina klupe, neophodna za turnirska natjecanja. Pokušat će značajniji iskorak napraviti i Litvanci sa zvjezdanim dvojcem Valančiunas - Motiejunas, a ne treba otpisati Sloveniju s Goranom Dragićem.

Koliko u velikom društvu mogu hrvatski košarkaši? Objektivno - prolazak skupine i društvu s Filipinima i Senegalom te plasman među četiri momčadi ne bi smio predstavljati nikakav problem. Portoriko je nepoznanica, posebice kada u momčadi nema Carlosa Arroya, a bitke s Argentinom i Grčkom poslužit će kao izvrsna uvertira za nastavak natjecanja. Četrnaesto mjesto iz Turske otprije četiri godine treba zaboraviti, kao i onih šesnaest godina ranije u kojima je Hrvatska propustila tri svjetske smotre. 

Reprezentacija je pod vodstvom izbornika Jasmina Repeše doživjela tri izmjene u odnosu na dvanaestoricu koja ju je predstavljala u Sloveniji. Na mjestu 'amerikanca' u momčadi umjesto Drapera uskočio je Oliver Lafayette, a nema ni oba Delaša. Umjesto njih priliku su dobili novi wonderkid Hezonja odnosno Cedevitin Luka Babić. Jezgra je ostala na okupu, a taj bi podatak mogao biti od presudne važnosti u triler-utakmicama, kakvih ne manjka kada su košarkaši u pitanju posljednjih godina. Raspored momcima ide na ruku, otvaranje s Filipinima poslužit će kao izvrsna provjera forme pred ogled s Argentinom, nakon kojeg će uslijediti novi lakši ogled protiv Senegala. Za kraj grupne faze Repešine izabranike čekaju Grčka i Portoriko. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.