SP u košarci: Hrvatska tek nakon produžetka uspjela slomiti neugodne Filipince na otvaranju

Subota, 30. kolovoza 2014. 13:59 Napisao/la  P. M.

Susret 1. kola: Hrvatska - Filipini 81:78 (23:9, 14:22, 20:18, 14:22) (produžeci 10:7). Utakmica je to za brzi zaborav, autsajderi skupine dobro namučili izabranike Jasmina Repeše na startu Mundobakseta

Svjetsko košarkaško prvenstvo - Skupina B, 1. kolo

HRVATSKA - FILIPINI 81:78 (23:9, 14:22, 20:18, 14:22) (produžeci 10:7)

Palacio San Pablo, Sevilla. Gledatelja 3.500

Suci: Jose Reyes (Meksiko), Mohammad Alamiri (Kuvajt), Fernando Rocha (Portugal)

HRVATSKA: Tomić 8 (3-4), Andrić, Lafayette 4 (2-5), Bogdanović 26 (9-18), Šarić 10 (4-8), Rudež 4, Ukić 5, Simon 12 (3-7), Markota 5, Hezonja, Žorić 4, Babić 3

FILIPINI: Alapag 4, Tenorio 2 (1-4), Chan 17 (5-10), William 6, David, De Ocampo 5, Norwood 2 (1-6), Blatche 28 (10-24), Fajardo 2, Dalistan 2, Aguilar (0-2), Pingris 10

Slobodna bacanja: Hrvatska 18-20 Filipini 10-13. Trice: Hrvatska 7-25 Filipini 10-28

Skokovi: Hrvatska 43 Filipini 38. Osobne pogreške: Hrvatska 23 Filipini 23

Triller su Sevilli radni je naslov prve dionice Svjetskog košarkaškog prvenstva Hrvatska je reprezentacija na jedvite jade uspjela svladati neugodne, brze i šuterski iznimno raspoložene Filipince. Sve je odlučeno nakon jednog produžetka s tri koša prednosti za Hrvatsku koja pamti i puno bolje predstave. Utakmica je to za brzi zaborav, za pohvalu je samo karakter pojedinaca, ustrajnost i zajedništvo. Predstava na Svjetskom prvenstvu mora biti bolja, unutar dvadeset i četir sata uslijedit će utakmica s mnogo jačom i goropadnijom Argentinom.

Sve je počelo vrlo lijepo, brzo su hrvatski reprezentativci poveli 10:4, iako su nešto lopije otvorili tricaški dio (2-8 u prvom periodu). I obrambeno je sve bilo na mjestu, bilo je to najboljih deset minuta Repešinih izabranika na čitavoj utakmici. Od početnih 4:4, naši su košarkaši u četiri minute učinili seriju 13:0, briljirali su Šarić i Bogdanović u prvoj četvrtini. Krenuo je na poziciji razigravača Lafayette.

U drugoj četvrtini odmjenio ga je Ukić i stavio tricu za 26:11. Bilo je to najveće vodstvo u utakmici, kada se očekivalo da će razlika samo rasti, počela je malo pomalo padati. U prvih pet minuta druge četvrtine taj je Ukićev ubačaj predstavljao tri jedina hrvatska poena. FIlipinci su bili iznimno raspoloženi, njihova najveća zvijezda - Andray Blatche odrađivao je dobar posao u oba pravca. Šuterski je iznimno raspoložen bio i Chan, čije će vrijeme doći u drugom poluvremenu. 

Rudež i Babić vezali su svoj trice za 33:19, tada je počeo hrvatski pad. Alapag zabija tricu i koristi dodatno, Chan nadodaje svoju za konačnih 37:31 na poluvremenu. Kroničan problem predstavljali su sami udarci Filipinaca za tri poena. Čak i kada ne bi ušli, Šarić je tri od svojih pet osobnih pogrešaka napravio na vanjskom šutu. 

Chan je na početku drugog poluvremena stavio svoju novu tricu za zaključenje filipinske serije 10:0, što ih je stavilo na samo tri koša zaostatka (37:34). Izgledala je Hrvatska ponovno nešto bolje, podignula svoju koncentraciju u obrani i održavala prednost između četiri i osam poena. Ponovno se probudio Blatche i stavio tricu za 48:44, isto je učinio i William za 52:48, a odvojila se Hrvatska tek koševima Žorića iz slobodnih bacanja odnosno Markotinom tricom na kraju treće četvrtine. No, osam koševa prednosti nije bilo dovoljno.

Ocampo s jedne i Bogdanovič s druge strane otvaraju tricama, Chan, Pingris i Blatche postavljaju na prvo izjednačenje (64:64). Šarić ponovn radi osobnu za tri bacanja Chana koji po prvi puta svoje dovodi u vodstvo koje je košem u tijelo Bogdanoviću postavio Blatche (66:69). Simonova trica i Šarićev koš nas vraćaju u vodstvo, krenula je tada panika u posljednjoj minuti. William je zabio posljednji koš u regularnom dijelu susreta, Simon je promašio polaganje, kao i Chan posljednji šut sa sirenom, na sreću Jasmina Repeše i malobrojnijih hrvatskih navijača u Sevilli.

Bili su Filipinci u posljednjih deset minuta u transu, prevođeni s oko dvije tisuće svojih bučnih navijača. Zemlja od devedeset milijuna ljudi košarku doživljava kao svoj prvi nacionalni sport, ne čudi stoga tolika podrška. Opasno je Hrvatska visila, da je Chan pogodio taj posljednji šut vremena više ne bi bilo.

Ušlo se u produžetke koje je Hrvatska dobila rezultatom 10:7. Bogdanović je na 75:75 vezao četiri koša, Blatcheova trica vratila je Filipincima nadu no stvari je s dva postignuta slobodna bacanja na konačnih 81:78 postavio Rudež.

Jedini segment s kojim izbornik Jasmin Repeša može biti zadovoljan jesu slobodna bacanja. Samo su dva ostala promašena, koncentracije i želje nije nedostajalo. Iak osu loše krenuli u utakmicu s tricama (0-8), Filipinci su na kraju imali deset zabijenih trica od dvadeset i osam pokušaja. Taj je element gotovo presudio, kao i veliki broj faulova na koje su protivnici svojom 'run and gun' košarkom natjerali primjerice Šarića, koji je dvije minute prije kraja morao van iz igre zbog pet osobnih pogrešaka. Filipine treba dakle, zaboraviti. Argentina je na raspored u unedjelju u 13.30.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.