SP: Hrvatska porazom od Grčke kompromitirala šanse za drugi krug, protiv Portorika za osminu finala

Srijeda, 03. rujna 2014. 20:14 Napisao/la  P. M.

Susret 4. kola: Hrvatska - Grčka 65:76 (14:16, 9:20, 16:15, 26:25). Sve je držalo vodu do dvanaeste minute, od tada su mahom igrali samo Grci.

Svjetsko prvenstvo u košarci - Skupina B, 4. kolo

HRVATSKA - GRČKA 65:76 (14:16, 9:20, 16:15, 26:25)

Palacio San Pablo, Sevilla. Gledatelja 5.725

Suci: Luigi Lamonica (Italija), Michael Aylen (Australija), Fernando Rocha (Portugal)

HRVATSKA: Tomić 9 (4-7), Andrić, Lafayette 8 (3-6), Bogdanović 20 (6-12), Šarić 10 (4-12), Rudež 6, Ukić 6, Simon 6 (3-8), Markota, Hezonja, Žorić, Babić

GRČKA: Mantzaris, Bourousis 13, Zisis 3 (1-7), Vasileiadis 3, Calathes 9 (4-8), Glyniadakis (0-0), Papanikolaou 14 (7-10), Sloukas 4, Kaimakoglou 14, Antetokounmpo 2, Vougioukas 6, Printezis 8 (3-8)

Slobodna bacanja: Hrvatska 9-17 Grčka 5-9. Trice: Hrvatska 8-20 Grčka 5-23

Skokovi: Hrvatska 33 Grčka 37. Osobne pogreške: Hrvatska 16 Grčka 22

Hrvatska košarkaška reprezentacija porazom je nastavila nadmetanje na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Vrlo neugodno prizemljenje svih ambicija priuštili su im Grci, momčad koja kao niti Senegal ničim nije iznenadila, no naši su košarkaši oet ostali iznenađeni. Imali su priključak do 17:19, do dvanaeste minute, ali košarka se igra do četrdesete. U dva 'crna' peroida od po osam i pet minuta naši nisu poentirali, čak i u utakmici koja je trebala ići na mali broj poena to je premalo. S omjerom 2-2 Hrvatska mora u boj za mjesta u posljednjem susretu skupine B protiv Portorika (četvrtak, 18). Drugi krug teoretski nije osiguran, ali treba vjerovati da se sve brojke neće pogoditi i otići protiv Hrvatske u zadnjem kolu.

Sve je za hrvatske košarkaše počelo onako kako valja, organizirano protiv vrlo raznovrsnih i opasnih Grka koji su u prvom dijelu imati protok lopte s čak dvanaest asistencija, no nije ih previše služio vanjski šut. U utakmici na mali broj poena, Hrvatska je prvi šut iza linije imala u 6. minuti kod gubitka 6:10, kada je Bogdanović pucao nerezonski iz kuta. Tajno oružje koje je grčki izbornik Katsikaris poslao na teren je iznenađenje na centarskoj poziciji. Umjesto neprikosnovenog Bourousisa iz madridskog Reala startao je nominalno drugi centar Glyniadakis, no brzo su se, već nakon četiri minute stvari na parketu promjenile.

Ante Tomić sa svoje je pozicije zabio prva dva hrvatska koša, nakon čega Grci brzo dolaze do prvog vodstva (4:6). Prvu veliku Grčku seriju 0-6 realizirali su Printezis s četiri odnosno Papanikolaou s dva poena. Repeša poziva time-out, Lafayette stavlja prvu (iznimno tešku) hrvatsku tricu, zabija iz prodora i Simon za 11:12, prvi su ih puta uhvatili, no u drugom grčkom bijegu više nije bilo spasa...

Druga četvrtina počinje Kaimakoglouovom tricom (14:19), uzvratio je Rudež, a uz koš Tomića, tih su pet poena bili jedini u prvih osam minuta druge četvrtine. Nakon Tomićevog ubačaja, igrati su počeli samo Grci, pet je minuta hrvatska u napadu imala učinak jednak nuli, bilo brojčano, bilo idejom, raznovrsnošću, povjerenjem, igrom. Ničim nisu izabranici Jasmina Repeše mogli parirati Grv ima koji su se pošteno razmahali u drugom periodu. U prve četri minute drugog perioda Tomića je na centarskoj poziciji odmjenio Žorić, bolje da nije taj potez povukao Repeša, samo je razbio ritam igre iz koje je izvadio jedinog koji je nešto pokazivao. Zabijaju Vougioukas, pa i Kaimakoglou te Sloukas za 19:30 na isteku šesnaeste minute. U napadu, malo su naši igrali s dva razigravača, krajem poluvremena i bez centara, pa su u igri bili i Rudež i Simon na beku, svašta je Repeša kemijao, ali Grke u drugoj četvrtini nije mogao zaustaviti. Nisu mogla ući u tom 'crnom' hrvatskom periodu ni slobodna bacanja Tomića (promašena oba), tek je jedno od dva kasnije stavio Bogdanović za 23:34, prije no što je stavio prvu i jedinu tricu u drugoj četvrtini. Timske igre nije bilo, kao niti vjere da se takve Grke može preokrenuti.

Grci preko Calathesa i Printezisa odlaze na petnaest koševa prednosti, propuštaju ponovno nekoliko otvorenih vanjskih šuteva što njihovu tricu stavlja na nezavidnih 2-13 početkom drugog poluvremena. Nije imala Grčka tricu, ali jest koševe iz prodora pored Simona i Žorića koji je u petorci otpočeo drugo poluvrijeme. Papanikolaou zabija lagano za 25:42, a naša statistika govori o samo dva poena u prvih pet i pol minuta nastavka utakmice. Nije išlo niti Tomića, niti vanjski šut (3-11 nakon dvadeset i pet minuta), Grci su mogli početi slaviti u utakmici loših obrana i još lošije realizacije. Na ruku nije išla ni Simonova četvrta osobna, zadobivena minutu kasnije, a razlika je tom prilikom uslijed dva pogošena slobodna bacanja Printezisa na devetnaest poena. Jedina svijetla točka bila je Bodanovićeva mini-serija 8-3 uz dvije trice i dodatna bacanja, stvari dodatno pojačavaju Tomić i Ukić svojim koševima pa Hrvatska zabija više poena u dvije minute, od sedamnaeste do devetnaeste nego u trinaest ranijih zajedno. Stvari se Bogdanovićevim novim bacanjima smajuju na deset poena zaostaka (39:49), no sve je to bilo premalo, razlika se u odnosu na poluvrijeme spustila tek za jedan poen.

Na polovici posljednjeg perioda tricama Ukića i Rudeža Hrvatska ponovno dolazi na deset koševa zaostatka, sve to ruši Kaimakoglou košem i dodatnim bacanjem u igri leđima prema Tomiću. Nikako se u tom segmentu, ni kada je trebalo zbiti redove nisu naši mogli dogovoriti oko preuzimanja, osobnih pogrešaka, igri. Nije pomagao ni zonski pressing u posljednjih pet minuta susreta, sa zonskom obranom koja je samo Grcima davala priliku iz slobodnih bacanja. Šarić je uspio staviti tricu (56:64), no Bourousis i Papanikolaou stavljaju lake koševe za novo i konačno odmicanje.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.