SP: Hrvatska demonstrirala moć uvjerljivim slavljem nad Portorikom i plasirala se u osminu finala

Četvrtak, 04. rujna 2014. 19:23 Napisao/la  P. M.

Susret 5. kola: Hrvatska - Portoriko 103:82 (28:16, 25:20, 31:21, 19:25). U obrani koncentrirano, u napadu efikasno, hrvatski su košarkaši pokazali da su spremni za osminu finala

Svjetsko košarkaško prvenstvo - Skupina B, 5. kolo

HRVATSKA - PORTORIKO 103:82 (28:16, 25:20, 31:21, 19:25)

Palacio San Pablo, Sevilla. Gledatelja 7.047

Suci: Luigi Lamonica (Italija), Mohammad Alamiri (Kuvajt), Stephen Seibel (Kanada)

HRVATSKA: Tomić 7 (3-4), Andrić 6, Lafayette 5 (2-3), Bogdanović 23 (4-8), Šarić 15 (5-5), Rudež 6, Ukić 7, Simon 9 (3-10), Markota 10, Hezonja 2, Žorić 9, Babić 4

PORTORIKO: Clemente 2, Barea 20 (6-13), Franklin 13 (5-9), Arroyo, Vassallo, Rivera 7, Diaz, Sanchez 11 (3-5), Huertas 9 (3-7), Balkman 6 (3-5), Galindo 11, Santiago 3

Slobodna bacanja: Hrvatska 26-34 Portoriko 13-20. Trice: Hrvatska 11-24 Portoriko 11-26

Skokovi: Hrvatska 34 Portoriko 25. Osobne pogreške: Hrvatska 30 Portoriko 29

Sjajno su odigrali hrvatski košarkaši u susretu posljednjeg kola skupine B na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Koncentrirano u obrani, precizno i vrlo efikasno u napadu, uz puno rješenja došlo se do brojke od iznad sto koševa, prvi puta od Eurobasketa u Sloveniji prije godinu dana. Portoriko, momčad koja je svladala Filipine u danu kada je Hrvatska izgubila od Grčke nije polazao svoje najbolje liceu susretu koji bi im sigurno donio četvrto mjesto. 

Za Hrvatsku se sve poklopilo, najprije su Filipinci iznenađujuće u prdoužetku pobijedili Senegal te tako i prije ogleda Hrvatske i Portorika izabranike Jasmina Repeše prometnula izvan eventualne četvrte pozcije i bitke s domaćinima Španjolcima već u osmini finala. Trebalo je samo čekati boj Grka i Argentinaca da bi se saznalo s kim će naši košarkaši (i kada) igrati na početku drugoga kruga. 

Upravo je igra u posljednjem kolu, toga drugoga kruga bila i dostojna. Krenuli su naši supersonično, poveli sa 11:0 na isteku druge minute. Koševe uz dodatna bacanja stavili su Šarić i Bogdanović, zabio je između njih i Tomić, a Simon stavio tricu nakon koje izbornik Portorika Olmos panično zove minutu odmora. Nakon nje zabija i Lafayette za velikih 13:0, potom Barea, nakon četiri i pol minute tricom stavlja prve portorikanske koševe. Portorikanci tada rade seriju 7:2, naši daju naznake upadanja u novu krizu koja traje samo dvije minute. Portoriko se nakon početnog šoka više ne spušta ispod deset poena zaostatka. 

Zaista, nakon prve četvrtine svijetlilo je plus dvanaest za naše, trica je nakon one LAfayetteove za 23:9 bila na 3-4, NBA-jevac Barea stavio je dvije za Portoriko. Ukić i Markota početkom drugog perioda stavljaju dvije trice (34:18), dosta je vremena na parketu proveo i Žorić, bila je to cijena naših prekršaja, kojih je nakon mekane igre u prethodnim susretima ovoga puta bilo. Rudež stavlja tricu za 42:25, vraća se nakon šest i pol minuta igre udarna petorka s Bogdanovićem i Šarićem koji pogađa izvana za 45:27, šuterska večer bila je prisutna uzduž cijelog parketa. 

Treća četvrtina ponudila je čak trideset i jedan hrvatski koš. Plus sedamnaest s poluvremena tako je rapidno naraslo, Žorić je u prve dvije minute stavio sedam poena i poništavao Bareine trice, nije mogao razigravač Portorika sam, dobio je i pet prekršaja početkom posljednjeg perioda. Imao je i Šarić problema s osobnim pogreškama, no prednost je samo rasla pa se u četvrtoj četvrtini moglo malo i 'prikočiti'.

Ulogu Baree u tricaškom festivalu preuzeo je Franklin sa svoje tri stavljene trice, prisililo je to našeg izbornika Repešu da kod 89:65 zove minutu predaha kako bi ponovno podviknuo na puštanje toga igrača da puca izvana. Ušli su u posljednjih pet minuta na parket Babić i Hezonja, koji je u rekordne tri minute skupio četiri prekršaja. Svi su igrači dali svoj obol, Markota je stavio deset, rotacija je radila savršen posao.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.