Neven Spahija: Apsolutno sam uvjeren da možemo u četvrtfinale, obrana ulijeva sigurnost

Srijeda, 11. rujna 2013. 18:34 Napisao/la  Patrik Mršnik

Vjerujte mi, za naše je igrače dobro što se dogodio poraz u prvom kolu. Meni bi, da sam na mjestu sadašnjeg izbornika bilo puno lakše motivirati ekipu nakon takve utakmice, kaže Spahija

 

Europsko prvenstvo košarkaša u punom je jeku, a hrvatski se košarkaši zasluženo odmaraju nakon četiri uzastopne pobjede koje su ih kao drugoplasiranu momčad skupine C odvele u drugi krug. Priča je nakon celjske, mahom uspješne epizode postala drukčija, susret u četvrtak (14.30) protiv Finske usmjerit će daljnji tijek natjecanja što se hrvatskih reprezentativaca tiče.

Bivši izbornik reprezentacije, a sada prvi čovjek struke zagrebačke Cibone Neven Spahija ima veliko iskustvo s turnirskim natjecanjima te naglašava da se startni poraz protiv Španjolaca jednostavno morao dogoditi kako bi se košarkaši prisilili na psihološki pomak na bolje.

- Vjerujte mi, za naše je igrače dobro što se dogodio poraz u prvom kolu. Meni bi, da sam na mjestu sadašnjeg izbornika bilo puno lakše motivirati ekipu nakon takve utakmice, a scenarij koji se reprezentaciji dogodio u Celju je najbolji mogući. Kad prvu utakmicu izgubite s preko dvadeset koševa razlike to mora biti dobar znak, koliko god smiješno zvučalo. Žao mi je negativnih reakcija od strane košarkaških klubova koji su o nastupu reprezentacije počeli suditi već nakon te prve utakmice. S druge strane treba staviti navijače koji imaju pravo kritizirati. Kad se podvuče crta pod celjski nastup, reprezentacija se počela dizati u pravo vrijeme te jednako tako na vrijeme došla u pravu formu. Dapače, momci se dižu iz utakmice u utakmicu, s time dolazi i zanos navijača kojeg već dugo nije bilo u krugu košarkaške reprezentacije.

Podvukla se crta na prvi krug, a sada treba krenuti u budućnost. Nastupi protiv Finaca, Talijana i Grka bit će teški, svaki za sebe, ali Spahija je veliki optimist uoči nastavka turnira:

- Uvjeren sam da naši košarkaši mogu u četvrtfinale. Sigurnost mi ulijeva naša obrana koja je iz utakmice u utakmicu sve bolja, vidi se dobar skauting i priprema svake sljedeće utakmice što je zasigurno trenerski pečat. Drugi je krug prilika da se momci još malo dignu, protivnici naših košarkaša su po mjeri.

Ključnom utakmicom Spahija je okarakterizirao već onu protiv Finaca u prvom kolu skupine F. Jako su neugodni, treba ih se paziti, kaže trener Cibone:

- Ovo je za njih već sada veliki uspjeh. Imaju isti omjer kao i mi u prvom krugu, no još nisu pokazali svu svoju taktičku uigranost. Ne smijemo ih podcijeniti niti malo jer bi sve moglo kobno završiti. Na ovome prvenstvu nema lakih utakmica, jedna kriva odluka, nerezonski šut ili izgubljena lopta mogu usmjeriti svaku utakmicu na protivnikovu stranu. Ipak, Hrvatska zna igrati pod opterećenjem, tri od četiri pobjede izborila je u dramatičnim utakmicama, a takve bi mogle biti i sljedeće tri koje je čekaju. Finci s druge strane igraju bez opterećenja, svjesni su da svakom sljedećom dobrom utakmicom mogu samo napredovati.

Posebno je Spahija ponosan na Darija Šarića, njegovog pulena u Ciboni. Šarić je izvanrednom reakcijom slomio utakmicu protiv Čeha u nastavku:

- Ne iznenađuje me njegova reakcija, pokazao je da zna i može. Ponosan sam na njega i mislim da bi svojim dobrim igrama u nastavku turnira mogao biti od presudne važnosti za reprezentaciju. Momak je to koji se razvija na pravi način, a ovo mu prvenstvo Europe služi kao odlična stepenica više u njegovoj konačnoj afirmaciji, reći će Spahija.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.