Hrvatski košarkaši ostvarili drugu pobjedu u Istanbulu

Ponedjeljak, 14. kolovoza 2023. 21:11 Napisao/la  SC
Hrvatski košarkaši ostvarili drugu pobjedu u Istanbulu
Foto: HKS

HKS objavio je sljedeći izvještaj:

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija ostvarila je i drugu pobjedu na pretkvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Istanbulu. U skupini D Hrvatska je u drugom kolu bila bolja od Švedske 99-67 i tako osigurala mjesto u polufinalu.

Nakon izjednačenog početka Švedska prva dolazi do značajnije prednosti (12-20) u 5. minuti igre. Roko Badžim, Ivica Zubac i Jaleen Smith povukli su Hrvatsku prema velikoj seriji 12-2 te je na kraju prve četvrtine momčad izbornika Josipa Sesara imala prednost 24-22.

Na polovini druge četvrtine Hrvati bježe na 10 poena viša (40-30), no tada simultankom Elijah Clarance vraća Šveđane na samo tri poena zaostatka (45-42). Sjajnu završnicu poluvremena tricom u zadnjoj sekundi zapečatio Dario Drežnjak za solidan kapital za nastavak utakmice (51-42).

Bivši igrač Vrijednosnica Osijek Clarence u prvom je poluvremenu zabio 26 poena za Švedsku. Hrvatsku reprezentaciju predvodio je Smith sa 16 poena.

Raspoloženi hrvatski Amerikanac je košem pod prekršajem i pogođenim slobodnim bacanjem otvorio drugo poluvrijeme za ugodnih +12 (54-42), a kada su mu se priključili Dario Šarić i Ivica Zubac Hrvatska je u tren oka došla do 15 poena prednosti (59-44). Nakon nekoliko propuštenih prilika Hrvatske da napadačkim učinkom kapitalizira odličnu igru u obrani sijevnula je trica Darija Šarića za 62-45. Igra Švedske tu se počela raspadati, a nakon zakucavanja Darija Drežnjaka bilo je i +25 (72-47).

Posljednja dionica, koja je započela prednošću Hrvatske 72-49, bilo je mirno privođenja posla kraju. Najveća prednost Hrvata je zabilježena na semaforu i kao konačni rezultat +32 (99-67).

Jaleen Smith je utakmicu završio s 24 poena, pet skokova i tri asistencije. Roko Badžim je uz 15 poena imao po pet skokova i asistencija, Mario Hezonja je imao slabiji šuterski dan, ali je ponovno bio vrlo koristan (11 poena, sedam skokova, tri asistencije), a dvoznamenkast broj poena zabio je i Toni Perković (10). Dario Šarić odigrao je još jednu odličnu utakmicu (devet poena, sedam skokova). Kod Šveđana Clarence je zabio 29, no u drugom poluvremenu limitiran je na svega tri poena.

Hrvatska je tako osigurala mjesto u polufinalu turnira i prije posljednjeg kola. Naša se skupina križa sa skupinom C u kojoj su polufinale izborili Turska i Ukrajina. Tko će Hrvatima biti protivnik u borbi za finale znat će se nakon susreta posljednjeg kola.

Križa se po sistemu 2D-1C i 1D-2C. Pobjednici polufinala igraju finale, a samo pobjednik turnira ima rezervirao mjesto na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru.

U drugom susretu dana u skupini D Nizozemska je pobijedila Belgiju 78–76.

U srijedu 16. kolovoza Hrvatska u 3. kolu od 16 sati igra susret s Nizozemskom

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.