SP: Hrvatska u osmini finala protiv Francuske, europski prvaci bez Parkera nisu nepobjedivi

Petak, 05. rujna 2014. 11:52 Napisao/la  P. M.

Francuze vuče centar koji je prethodne dvije sezone bio član beogradskog Partizana

Prvi krug Svjetskog prvenstva u košarci je iza hrvatske reprezentacije. Nakon 'happy enda' na otvaranju protiv Filipinaca odnosno uvjerljive igre protiv Argentine doživjeli su izabranici JAsmina Repeše dva neugodna poraza. Prvi, onaj od Senegala bio je neugodan zbog same činjenice da ga je nanijela treća momčad Afrike, kontinenta koji spada u treći razred žarišta svjetske košarke. Drugi je uslijedio protiv Grčke, koja, gledano iz perspektive sljedećeg protivnika Hrvatske, također nema važnu kariku u momčadi. Nekada se pisalo naime, o Spanoulisu i Parkeru, danas njih dvojica više nisu u sastavima svojih reprezentacija.

Pobjeda protiv Portorika, još k tome i uvjerljiva (+21) znak je za novi početak dobrog raspoloženja u momčadi, koja je u rasponu od jednog dana, od pobjede nad Argentinom do poraza protiv Senegala doživjela šok. S omjerom 3-2 odlaze Šarić, Bogdanović i društvo put španjolske prijestolnice na noge aktualnim europskim prvacima koji su u svojoj skupini u Granadi završili na trećem mjestu iza domaćina odnosno vrlo jakog Brazila. Za Hrvatsku posljednji dan grupne faze nije se mogao bolje rasplesti. Najprije Filipinci u trileru pobjeđuju Senegal čime kockaste lišavaju bilo kakvog pritiska glede mogiućeg boja sa Španjolskom u osmini finala, potom naši uvjerljivo slave nad Portorikom, a onda i Grci svladavaju Argentinu čime ih promoviraju na drugo mjesto u skupini. 

U prenesenom značenju, Hrvatska će na Španjolce već u četvrtfinalu, jasno pod uvjetom da u subotu od 18 sati pobijedi Francusku, a da Španjolska svlada Senegal. Španjolsku su naši košarkaši, i to kao domaćina Europskog prvenstva prije sedam godina već dobili, kada je Marko Tomas zabio tricu sa sirenom u posljednjem kolu grupne faze (85:84). No prije toga, Francuska...

Bez Parkera, baš poput Grka bez Spanoulisa samo naoko nisu opasni. Vuče ih centar koji je prethodne dvije sezone bio član beogradskog Partizana. Joffrey Lauvergne prosječno je s 10.8 poena prvi strijelac i s 5 skokova prvi skakač reprezentacije. Motori pokretači su i NBA-prvak i Parkerov suigrač Boris Diaw na poziciji 4 odnosno Nicolas Batum, zvijezda Portlanda na 'trojci'. Tu su i uvijek prisutni iskusnici u licima Mickaela Gelabalea, koji je svojedobno nosio dres Cedevite, odnosno Florenta Pietrusa. U rosteru su još dva NBA-igrača, vrlo jaki bek-šuter Fournier (Orlando) i centar Gobert (Utah). Opasnost dakle prijeti sa svih strana.

Naši su u prvom krugu pokazali da im organizirane i obrambeno visoke momčadi ne odgovaraju. Kada je pod košem gorostasni centar potpomognut istom takvom 'četvorkom' naši izgube kompas. Dovoljno je spomenuti da je osam od dvanaest francuskih igrača u rosteru viših od dva metra. Ne šutiraju puno izvana, taj im je dio slabiji u odnosu na igru s visokih pozicija. Za momčad poput Hrvatske koja živi od vanjskog šuta moglo bi to biti značajno.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.