Hrvatska košarkaška reprezentacija pobijedila Švicarsku

Petak, 24. veljače 2023. 00:14 Napisao/la  HKS
Hrvatska košarkaška reprezentacija pobijedila Švicarsku
Foto: HKS

U utakmici pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025. Hrvatska je u Fribourgu pobijedila Švicarsku 56-64. Izabranici Ace Petrovića prvi puta je povela u 33. minuti tricom Tonija Nakića nakon čega je slomila otpor vrlo motiviranih i žilavih Švicaraca.

Na početku susreta domaćini su stekli prednost koju su uspješno kontrolirali do kraja prvog poluvremena. Od 7-0 do završnih 38-32 nakon 20 minuta igre bila je to ravnopravna utakmica, no Hrvatska nikako nije uspijevala slomiti nadahnute.

U jednom trenutku Hrvatska je zaostajala 10 poena (23-13), da bi Dominik Mavra nakon plesa između 4 i 9 poena minusa solo prodorom smanjio zaostatak na samo tri poena (33-30). Potpuni priključak spriječio je tricom za 36-30 Anthony Polite.

U drugom poluvremenu Hrvatska je imala obećavajući obrambeni početak, no napad je štekao. Ipak nakon puno promašaja i muke prednost domaćina je spuštena na samo jedan poen (38-37). Niti minutu kasnije Švicarska predvođena Arnaudom Cottureom bježi na 45-37 i vraća Hrvate na početne položaje, a Roko Prkačin sa šest povezanih poena budi nadu u konačni preokret (49-47).

Na otvaranju posljednje četvrtine Mateo Drežnjak izjednačuje na 49-49, a Prkačin promašuje ispod koša za prvo vodstvo. Za to se pobrinuo Toni Nakić tricom za 51-52 na koju je njegov imenjak Perković nadodao još jednu za +4 Hrvatske (51-55). Dva Tonija nastavljaju dizati Hrvatsku. Perković pogađa bacanje nakon tehničke, Nakić dvicu prije i tricu nakon njega i momčad Ace Petrovića je u tren oka preuzela kontrolu rezultat u svoje ruke 53-62. Tri i pol minute prije kraja Prkačin podiže prednost na 53-64. Bio je to posljednji ubačaj Hrvatske koja je na drugoj strani primila samo tri poena te je na kraju upisana zaslužena pobjeda 56-54.

Roko Prkačin je predvodio Hrvatsku s 15 poena, 8 skokova i 5 asistencija. Toni Nakić je postigao 14 poena uz 4 skoka. Kod domaćina Anthony Polite i Paul Gravet su postigli po 11, a Selim Fofana 10 poena.

V.d. izbornika Aleksandar Petrović: „Danas se nismo napadački osjećali komforno ni u jednom trenutku. Evidentno je da smo utakmicu mogli dobiti samo onako kako smo odigrali drugo poluvrijeme, što znači da smo limitirali Švicarce na 18 poena i ostavili Kovača bez poena iz igre. Dobili smo utakmicu bez ikakvog napadačkog učinka, što je jedna dodana vrijednost za hrvatsku reprezentaciju koja nije često dobivala utakmice na ovakav način. Čestitke momcima!

Sada je plan što prije se ‘dočepati’ Splita i dobro se odmoriti. Grad Split je u jednoj euforiji zbog dobrih rezultata kluba i sasvim je sigurno da ćemo odigrati napadački puno bolju utakmicu i podariti našim gledateljima kvalitetan spektakl.“

- Teška utakmica, sami smo se uveli u nekakav kontraritam u kojem smo promašivali dosta otvorenih šuteva, radili individualne greške, gubili lopte, a nadovezala su se i slobodna bacanja. Igrali smo bez samopouzdanja. Lopta je puno bolje išla na treninzima, nego na utakmici, međutim dobrom obranom i velikom željom za pobjedom smo uspjeli uzeti dva boda, kaže Toni Nakić.

Slijedi utakmica s Austrijom koja je na rasporedu u nedjelju 26. veljače s početkom u 18. sati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.