HRVATSKA - ARGENTINA (13.30) Filipinci razotkrili slabosti koje treba anulirati u duelu s Gaučosima

Subota, 30. kolovoza 2014. 20:50 Napisao/la  P. M.

Scola je Portoriku zabio dvadeset, a sreća je možda i u tome što NBA-prvak Manu Ginobili nije na raspolaganju izborniku Juliu Lamasu. Iznenadio je u uvodnoj utakmici za Gaučose i mladi Safar stavivši osamnest poena

Iz prvog ogleda na Svjetskom košarkaškom prvenstvu kije se u uvodnom dijelu za hrvatrske košarkaše odigrava u andaluzijskoj prijestolnici Sevilli valja zapamtiti samo bodove. Najvažnije je da su Filipini apsolvirani, koš-razlika od tri poena kao i pet dodatnih minuta na parketu za izabranike Jasmina Repeše ništa neće značiti kada se narednog četvrtka podvuče crta na grupni dio natjecanja. Ono što treba zabrinjavati jest igra i način na koji su se svjetskoj javnosti nakon četiri godinje predstavili četvrti s prošlogodišnjeg Europbasketa u Sloveniji. Već po navici, kreće se dizelaški, nije se dogodio poraz, nasreću, kao u Sloveniji lani. Tada su Španjolci na otvaranjuu bili prejaki, a umalo se to danas moglo reći i za Filipince.

Zemlja od devedset milijuna stanovnika ima svoju profesionalnu košarkašku ligu, a taj sport doživljava kao nacionalni. Tri tisuće njihovih poklonika u dvorani nastojat će zapapriti i drugima, kada su to učinili nominlanom favoritu skupine B.

Jedan od onih koji su podbacili na otvaranju je Damjan Rudež. Novi igrač Indiana Pacersa se nakon potpisa ugovora s američkom profesionalnom momčadi još jače pripremao za ovo natjecanje. Četiri koša uz šut 1-5 ne govore tome u prilog, ostaje mu utjeha da je krajem utakmice zabio odsudna slobodna bacanja. 

- Ispričavam se svima što su ovo morali gledati. Ne znam što nam se dogodilo, nismo trebali Filipince tako pustiti da nas uvuku u svoj ritam utakmice. Nisam očekivao da ćemo ih pobijediti s trideset razlike, ali niti ovakav scenarij kakav se dogodio. Moramo vidjeti što ne valja, skupiti glave i pokušati pobijediti Argentinu, rekao je Rudež.

Sudeći po predstavi tih istih Argentinaca, čija je jezgra ekipe jednaka već deset godina, odnosno od olimpijskog zlata u Ateni, neće hrvatskim košarkašima biti lako. Vremenšni su, iskusni i strpljivi, a to je ono što je nedostajalo repešinim momcima. Scola je Portoriku zabio dvadeset, a sreća je možda i u tome što NBA-prvak Manu Ginobili nije na raspolaganju izborniku Juliu Lamasu. Iznenadio je u uvodnoj utakmici za Gaučose i mladi Safar stavivši osamnest poena. 

Argentina nije svrstana u prvi ešalon favorita za naslov na ovom prvenstvu. Mnogi kažu da se pobjednik i viceprvak već znaju, da su Amerikanci i Španjolci daleko iznad svih. U takvoj konstelaciji stvari Hrvatska može računati na viosk plasman, ali samo ako se usredotoči i koncentrira na svaku sljedeću utakmicu. Gledanje unaprijed nikome ne donosi ostvarenje cilja po koji dolazi, to su Repešini izabranici u pojedinim trenucima utakmice s Filipinima očigledno zaboravili.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.