EP u košarci: Litva u finalu, Hrvatska se raspala u drugom poluvremenu

Petak, 20. rujna 2013. 19:43 Napisao/la  SC

Polufinale: Hrvatska - Litva 62:77. Priliku za plasman u povijesno finale hrvatska reprezentacija prokockala je u trećoj četvrtini, neorganiziranom obranom i dekoncentracijom prouzrokovanom zamorom igrača

Europsko košarkaško prvenstvo – polufinale

HRVATSKA – LITVA 62:77 (19:24, 18:16, 8:21, 17:16)

Arena Stožice, Ljubljana. Gledatelja 9.180

Suci: Luigi Lamonica (Italija), Christos Christodoulou (Grčka) i Robert Lottermoser (Njemačka)

Slobodna bacanja: Hrvatska 20 (13) Litva 18 (14). Trice: Hrvatska 20 (3) Litva 18 (9)

Skokovi: Hrvatska 43 Litva 38. Osobne pogreške: Hrvatska 21 Litva 19.

HRVATSKA: Tomić 7 (2-6), Andrić 3, Draper 5, Bogdanović 15 (5-10), Šarić 4, Rudež 5, Ukić 1 (0-5), Simon 9 (3-3), Markota 5 (1-4), M. Delaš, Žorić 8, A. Delaš

LITVA: Motiejunas, Kalnietis 18 (4-10), Kuzminskas, D. Lavrinovič 2 (1-2), Maciulis 23 (2-4), Delininkatis, Seibutis 2 (1-6), Kleiza 22 (5-9), K. Lavrinovič, Pocius, Valančiunas 6, Javtokas 4

Hrvatska reprezentacija izgubila je u polufinalnom dvoboju Europskog prvenstva u Ljubljani od Litve. Rezime je to događanja koja su se prelomila u trećoj četvrtini slabom igrom u obrani i općom dekoncentracijom na svim razinama. Iako smo na odmor otišli u egalu (37-40), sustav se raspao sa samo osam postignutih koševa u trećoj četvrtini. Devet litavskih trica, raznovrsnija igra i psihički pad naših košarkaša odveli su naše košarkaše u dvoboj za broncu (nedjelja, 17.45) protiv poraženog iz dgugo polufinala između Španjolske i Francuske.

Prvi hrvatski koš postigao je Bogdanović, tek nakon minute i petnaest sekundi, a nedugo zatim Simon radi svoju drugu osobnu pogrešku. Dva promašena napada kažnjava Maciulis tricom iz kuta (2-4). Hrvatska je reprezentacija krenula dosta agresivno, što se obrambenog segmenta tiče, a vrlo je rano morao zbog ozlijede Tomića ući Andrić. Nakon što je Bogdanović promašio tricu u prvom napadu, zabio je Markota, a litavsku preciznost s linije za tri poena stopostotnom je (2-2) u tom periodu ostavio jedini razigravač Kalnietis za 7-7 nakon četiri i pol minute. Primjetan je bio izostanak Tomića u napadačkoj igri Hrvatske pod košem, Andrić ipak nema tu skočnost kakvu ima Tomić.

Novom tricom nakon Andrićevog koša i dodatnog bacanja izjedančuje Mačiulis. Litva na Kleizin pogon radi seriju 7-0, te dolazi u vodstvo (14-10). U prvom periodu susreta Litavci su nam uzeli četiri napadačka skoka, a srećom, u šestoj se minuti na parket vratio Tomić. Kleiza potom još jednom preko Markote zakucava te koristi dodatno bacanje za 17-12. Velike probleme hrvatskoj obrani radio je Javtokas, igrač kojem je ovo osmo Europsko prvenstvo, koji je ovdje u trećem planu.

Na cijelom je turniru u dosadašnjem tijeku zabio samo dvanaest poena. No, igrač koji je i zadužen za promjenu tijeka susreta, Draper, to je i učinio košem iz prodora i dodatnim bacanjem za 19-17. Uz Javtokasa, siguran i efikasan kod Litavaca bio je Kleiza, koji je do desetog poena stigao već nakon osam minuta igre. Kraj prvog perioda obilježila je lijepa akcija iz polukontre 'tri na dva', nakon koje Draper pod košem ostavlja za Rudeža koji zakucava za smanjenje na 21-19. Litavskih pet koševa viška na kraju prve četvrtine nusprodukt je Šarićevog prekršaja, tri sekunde prije kraja četvrtine u pokušaju napadačkog skoka. Kleiza koristi oba slobodna bacanja i postiže svoj dvanaesti koš.

Litavski centri rade svojevrsne probleme našoj obrani, pogotovo Kleiza koji u drugu četvrtinu kreće tricom za litavsko vodstvo 27-19. Nisu hrvatski košarkaši od početka podigli intenzitet obrane, što su protivnici koristili. Iako smo nakon 12, 13 minuta bili skakački podjednaki, šuterski su Litavci bili raspoloženi (trica 4-6 u tom periodu). Bez koša je hrvatska reprezentacija u drugoj četvrtini bila jako dugo, nisu imali izbor šuta i mogućnost raznovrsnosti. Litavci su činili prekršaje, a tek je Bogdanović za 29-22 iskoristio dva slobodna bacanja zaredom. Četiri napada hrvatska je obrana uspjela otkloniti, ali se realizacija u napadau zbog riskantnih akcija, ali i odluka sudaca, na čelu sa tragičnim Talijanom Lamonicom nije mijenjala, sve do 'silazne putanje' koju je iskoristio pod košem naš dragulj Dario Šarić.

Prva litavska izmjena na centarskoj poziciji dogodila se u 14. minuti kada na parket ulaze dvije NBA-zvijezde, mladići Valanciunas i Motiejunas umjesto Kleize i Javtokasa. Hrvatska se ponovno podigla, blokada Žorića i trica Rudeža na otvorenom šutu postavlja seriju 7-0 i vraća stvari na parketu na 29-27. Litavska trica spustila se na 4-8, dok je naša nakon petnaest minuta bila 2-6. Jasno, stroj nije mogao raditi cijelo vrijeme, a Žorić dalekometnom 'dvojkom' izjednačuje na 31-31 (serija 11-2). Počeli su se Litavci gubiti u napadu, ostali bez postignutog poena gotovo tri minute, no onda preko Valančiunasa došli u novo vodstvo, što je Repešu prisililo da pozove time-out.

Igra u hrvatskoj reprezentaciji još se uvijek tražila, unatoč svoj borbenosti koju je petorka pokazivala na terenu. Nisu naši košarkaši imali problema s tranzicijom u prvom dijelu, dobro su se sredinom druge četvrtine vratili u utakmicu, kada je litavska prednost bila i devet koševa viška. Kalneitisi novom tricom radi odmak (38-33), što je nakon četiri promašene trice nakon dugo vremena bio njihov koš s linije 'za tri poena'. Hrvatska je prinudno morala igrati s 'dva mala', zbog spomenutih osobnih pogrešaka Simona a njegov se nedostatak osjetno primjetio u skakačkom djelu gdje nismo dobro kupili 'ničije' lopte. Rezultat na poluvremenu bio je bolji od prikazanog, što se hrvatske igre tiče.

Drugo poluvrijeme počelo je promašenim zicerom Markote, što je novom tricom kaznio Mačiulis. Istrčala je u nastavku ista, pogrešna vrsta obrane, a povratnik u sastav, Darjuš Lavrinovič ostavlja Litvu na 'plus 6' nakon dvije i pol minute u trećoj četvrtini. Litavci brzo u nastavku rade tri osobne pogreške, no to ne ometa Mačiulisa u postizanju nove trice koja Litavce ponovno diže na 48-39. Još je jedan problem bio čak jedanaest izgubljenih lopti u dvadeset i tri minute susreta.

Litavci su vrlo brzo ušli u bonus, a Tomić je nastavljao promašivati zicere ispod koša (šut 0-4 u prvoj dionici nastavka). Litavci novim košem Kalnietisa odlaze na velikih plus 14 (serija 13-2). Dva poena u pet minuta označila su prijelomni trenutak u susretu iz kojeg bi se teško izvukla i poneka jača reprezentacija. U naše se redove uvuklo podosta nervoze u drugom poluvremenu, a Litavci su igrali raskošno, pa je 'alley-oop' na dodavanje Kleize za velikih 55-40 iskoristio Javtokas. Manjak koncentracije očitovao se u dva promašena Žorićeva slobodna bacanja. Umor je zavladao našim košarkašima, a na osamnaest koševa viška novom litavskom tricom koja je u tom peridou izgledala fenomenalnih 8-15 postavlja Kalnietis. Tri poena u sedam minuta, trica 2-12, dekoncentracija na svim razinama, sve je to kumovalo lošoj igri u trećoj četvrtini. Obrana nije odigrala gotovo nikakvu četvrinu, nije bilo onog ritma koji nas je krasio u prijašnjim ogledima pa je na trenutke stanje stvari na parketu izgledalo vrlo loše. Treća je trećina završila hrvatskim zaostatkom od šesnaest poena, propustili smo priliku doći u dobar završetak, postigli tek osam poena. Izbornik Repeša pokušao je motivirati igrače za posljednju četvrtinu polufinala.

Započela je ona Tomićevom skokom i Bogdanovićevim polaganjem, kojeg je poništio Kalnietis. Bogdanović je u sljedećem napadu promašio 'tricu', koja danas nikako nije išla. Prvi pogodak iz igre (ukupno peti poen) postigao je Ante Tomić tek u 32. minuti, što dovoljno govori o dominaciji litavskih centara u fazi obrane. Rutinirano su naši protivnici održavali prednost stečenu u trećoj četvrtini, bez prevelikih oscilacija. Pet minuta prije kraja Hrvatska nije iskoristila četiri vezana šuta za tricu, oslanjali su se naši na tricaške pokušaje što nije prolazilo pa je trica pala na mizernih deset posto na kraju susreta. Nije preostajalo ništa drugo, osim sačuvati razliku ispod 'kritičnih' dvadeset poena.

Priliku za plasman u povijesno finale hrvatska reprezentacija prokockala je u trećoj četvrtini, neorganiziranom obranom i dekoncentracijom prouzrokovanom zamorom igrača. Udivljenje prolaskom četvrtfinala također je prouzrokovalo određene probleme u psihološkom stanju igrača. Nije hrvatska klupa mogla naći riješenje za potentne Litavce, pogotovo Kleizu koji je radio dar-mar u prvom dijelu i Maciulisa koji je postigao četiri trice iz pet pokušaja.

Unatoč porazu hrvatskih košarkaša, gotovo šest tisuća hrvatskih navijača zapalilo je baklje u Stožicama i čestitalo košarkašima na odlično odrađenom turniru. Predstoji susret za treće mjesto, novu europsku medalju nakon osamnaest godina.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.