EUROPSKO PRVENSTVO

Hrvatski košarkaši u drugom krugu

Ponedjeljak, 09. rujna 2013. 19:47 Napisao/la  SC

Skupina C, 5. kolo: Hrvatska - Češka 70:53. Imponira mogućnost rotiranja i psihološki pomak

Europsko košarkaško prvenstvo – Skupina C – 5. kolo

HRVATSKA – ČEŠKA 70:53 (16:17, 16:16, 15:9, 23:11)

Zlatorog Arena, Celje. Gledatelja 3.000

Suci: Fernando Rocha (Portugal), Olegs Latisevs (Latvija) i Petar Obradović (BiH)

Slobodna bacanja: Hrvatska 14 (8) Češka 21(5) Trice: Hrvatska 20 (8) Češka 15 (6)

Skokovi: Hrvatska 47 Češka 27 Osobne pogreške: Hrvatska 22 Češka 15

HRVATSKA: Tomić 12 (5-9), Andrić, Draper 3, Bogdanović 11 (2-4), Šarić 11, Rudež 2, Ukić 3 (0-2), Simon 10 (2-2), Markota 8 (1-1), M. Delaš, Žorić 10, A. Delaš

ČEŠKA: Benda (0-1), Balvin 2, Pumprla 19 (4-10), Hruban 5 (1-2), Satoransky 9 (3-7), Welsch, Houska 2, Barton 5, Jelinek, Kudlacek, Syrdlik, Vesely 11 (5-12)

Hrvatski košarkaši plasirali su se u drugi krug Europskog košarkaškog prvenstva u Sloveniji. Četvrtu pobjedu za redom izabranici Jasmina Repeše ostvarili su protiv Čeha izvrsnom igrom u drugih dvadeset minuta. Za 70:53 podjednako su zaslužni svi naši košarkaši. Predstoji drugi krug u Ljubljani, poslje dva zaslužena dana odmora kreće se u susrete sa Talijanima, Grcima i Fincima.

U najavi utakmice, ili u pripremi kod samih reprezentativaca igra je bila bazirana samo na jednog igrača, Jana Veselog. Taj je napadač Wizardsa u ovoj utakmici učinio nekoliko zapaženih poteza, ali Česi su svoje snage raspoređivali i na druge igrače, posebice se isticao razigravač Satoransky, mladac koji će sljedeće sezone možda i na NBA draft. Izuzetno trkački jaka ekipa prvi je puta odvajanje na opipljiviju razliku našim košarkašima dopustila tek u posljednjem periodu treće četvrtine kada je Ukić pogodio dugo očekivanu tricu za 45-40, na što mu se kasnije produženim šutem 'za dva' dodao Markota.

Vrlo su slični u postavi igre Česi našim prethodnim protivnicima Slovencima. Spomenutog Satoranskog zovu „mali Dragić“, a to bi vještijim pratiteljima košarke trebalo predstavljati samo jedno. Trkački izuzetno brza košarka, filigranski precizna razigravanja za visoke igrače i dosta prodora. Tako je i bilo, iako Česi igraju praktički bez centra. Naše je igrače dobro u prvim minutama služio vanjski šut, nakon što je Simon pospremio prvu tricu već nakon minute i pol. Trebala im je rutinerska igra, a u prvom periodu sve je izgledalo 'haklerski', bez pretjerane točnosti u organizaciji napada i jednih i drugih. Nekoliko naših izgubljenih lopti i nepotrebnih osobnih pogrešaka (Bogdanović i Simon) davali su Česima mirnoću i držali ih u utakmici.

Kao drugoplasirana ekipa u celjskoj Skupini C, Hrvatska će u novoj, ljubljanskoj skupini F svoje susrete drugog kruga igrati protiv reprezentacija Italije, Grčke i Finske, i to u sljedećem rasporedu:
Hrvatska – Finska, četvrtak, 12. rujna (14.30)
Hrvatska – Italija, subota, 14. rujna (14.30)
Hrvatska – Grčka, ponedjeljak, 16. rujna (14.30)

Nakon hrvatskih 7-2 na početku. Česi rade seriju 12-2, nakon čak dvije trice inače najslabije ekipe kada se gleda iz aspekta vanjskog šuta. Tomić je, kao centar odlično reagirao u obrambenom dijelu, šest skokova uz sedam Markotinih činili su dobru statistiku pošto su Česi ostavljali vrlo malo prostora za skokove svojom low-post igrom. Taktika Čeha bila je da Vesely igra samo kada igra naš Tomić, a da je Houska, kao drugi priučeni centar igra kada je u igri Žorić. U prvoj četvrtini rezultat je bio izjednačen, ali ne i igra. Naši su disali 'na škrge', Česi sa svojom tranzicijom radili puno problema. Uz trkačke probleme, kao i one sa organizacijom napada nije izgledalo obećavajuće.

Druga četvrtina donijela je nove dvije češke trice, nakon kojih je bilo 19-25, brzo se naši vraćaju polaganjima Žorića i Rudeža, puštali su naši reprezentativci Čehe na vanjskom šutu, zatvarali pozicije za prodore. Nisu Česi svaki udarac za tri poena mogli zabiti, naravno. Tri četvrtine dvorane u Celju bilo je u kockastome, navijači ipak do kraja prvog dijela nisu mogli vidjeti kvalitetne obrambene reakcije. Često je Žorić znao ostati izvučen na vanjskoj poziciji u obrani pa nije imao tko uzeti loptu Česima, dok su kod njih skakali baš svi. Imali su naši košarkaši stanovitih problema sa izgubljenim loptama i još pokojim češkim prodorom, ali stvari su nakon samo 'minus jedan' na poluvremnu u nastavku izgledale puno bolje.

Tri boda u drugom krugu
S omjerom 4-1, Hrvatska je prvi dio natjecanja završila na drugom mjestu skupine C. Prenose se tri boda u drugi krug, startna pozicija za nastavak turnira je izvrsna, a sljedeći protivnik su neugodni Finci. No, najprije će uslijediti dva dana odmora, što će doći kao melem na ranu nakon ubitačnog rasporeda u kojem su naši reprezentativci odigrali pet utakmica u šest dana.

Prvo vodstvo nakon dugo vremena naši su imali kod rezultata 40-38, nakon Žorićevog polaganja. Dizala se naša reprezentacija u trkačkom smislu, dok Česi nisu mogli izdržavati teške tjelesne napore. I onda je počelo odvajanje. Ukićeva trica za 45:40 i Simonov koš stavljaju nas na sedam razlike. Nakon perioda od dvije minute bez koša ušlo se u zdanju četvrtinu u kojoj se odličnim akcijama pridodao Dario Šarić sa dvije trice i u drugom poluvremenu ostavio Čehe na tek dvadeset postignutih koševa.

Imponira podjednak broj koševa kod naših reprezentativaca, mogućnost rotiranja i psihološki pomak u drugom poluvremenu. Samo je jedan impuls bio dovoljan da se Česi slome, mentalna rezerva može nagovjestiti dobre igre u danima koji slijede. Velikih +17 zalog su izvrsnog vanjskog šuta u drugom poluvremenu, širenju igre i umaranju čeških visokih igrača. Ne može se ipak igrati bez klasičnog centra. Nadskakali su ih (47-27), namučili i razglalili okupljene hrvatske navijače u celjskoj dvorani.

Hrvatska reprezentacija se diže, prenosi dva boda u skupinu F u Ljubljani. Drugi krug počinje u četvrtak, skupina od šest ekipa nosi tri nova dvoboja (Grčka, Italija i Finska).

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.