Zagreb Delta rally 2012.: Obračun Janosa Szilagyja s Nikom Pulićem i Jurajom Šebaljom

Petak, 27. travnja 2012. 16:53 Napisao/la  Miroslav Krpan

Mađaru Janosu Szilagyju, prošlogodišnjem pobjedniku „Delte“, najveći konkurenti su Niko Pulić i Juraj Šebalj

 Autoklub „Delta“ iz Zagreba poslije jednogodišnje pauze prošle se godine vratio  organizaciji rallya koji je dugi niz godina nosio kultno ime „Delta“. Na nekada znanim relijaškim dionicama Hrvatskog Zagorja ovog tjedna ponavljaju prošlogodišnju uspješnu „povratničku priču“ i organiziraju  u subotu 28. travnja „38. Zagreb Delta rally 2012.“. Sve je to na tradicijama nekada znanog rallya koji je do prije tri godine bodovan i za Prvenstvo Europe. Ovogodišnji će se bodovati u tri konkurencije – Međunarodno regionalno Prvenstvo Hrvatske, Državno prvenstvo Hrvatske i Otvoreno prvenstvo Zagreba Liga Sjever.

Za drugo domaće reli natjecanje sezone prijavilo se 46 posada iz Hrvatske, Slovenije i Austrije, što je deset više nego 2011. Domaće posade pristižu iz 13 klubova. U konkurenciji Lige Sjever čak je 35 posada iz devet klubova. Najbrojniji su članovi Autokluba „Sveta Nedelja“ sa deset posada predvođeni dvojicom vrhunskih asova Nenadom Lončarićem i ovogodišnjim pojačanjem trofejnim Jurom Šebaljom. Iz neposrednog „susjedstva“ AK „Zagorje Oroslavje“ stiže još jedna brojna skupina – sedam posada, a domaćine i organizatore zastupa pet posada.

Zanimljiv je i podatak da je na listi prijava zastupljeno 16 svjetskih marki automobila, a prednjače Škoda sa sedam, te Mitsubishi i Renault sa po šest.

Nedostižni Mitsubishi Lanceri

Mađar Janos Szilagyi prošlogodišnji je pobjednik „Delte“, a od ove sezone član zagrebačkog Autokluba „Delta Sport“ koji je izvrsno počeo sezonu pobjedom na Rallyu Kumrovec početkom mjeseca. Upravo to  dalo mu je  za pravo nositi startni broj 1, a najveći konkurenti su mu oni isti iz Kumrovca koji će mu Zagorjem „puhati za vrat“ -  Dubrovčanin Niko Pulić, u rallyu drugu sezonu za redom u dresu riječkog ekipnog prvaka Autokluba „M.R.C. Sport“ s kojim kopilotira iskusni i trofejni Saša Bitterman i najtrofejniji hrvatski relijaš Zagrepčanin  Juraj Šebalj sa stalnim suvozačem Tonijem Klincom. Sva trojica voze prestižne na hrvatskim stazama (i u domaćem prvenstvu) gotovo nedostižne „Mitsubishi Lancere EVO IX“. Uostalom njih su trojica bili u Kumrovcu na pobjedničkom postolju. Hoće li i u Mariji Bistrici istim ili nekim drugim slijedom pokazati će subotnje vožnje. ž

Nenad Lončarić je u „Subaru Imprezi STI“ nedodirljiv u grupi S, a krajnje zanimljivo bit će u grupi A. Status prvaka 2011. i pobjednika s početka sezone brani mladi riječki as Davor Mihelić od ove sezone sa svojim „Citrenom C2R2“ u bojama AK „Opoatija Motorsport“ i sa novim ( starim ) suvozačem Mateom Butorcem. U istoj je klasi željan završetka i rezultata Buzećanin Viliam Prodan za upravljačem „Citroen C2R2MAX“ kojeg je na Kumrovcu pšrije cilja parkirao „u stablo“. Riječki AK  „M.R.C. Sporta“ brane i Marinko Stanić (Honda Civic TypeR) i Tomas Hrvatin (RenaultClio), a sa tri posade pojavljuje se i mladi kastavski Autoklub „AD Astra“ u sastavu: Branko Jemrić – Dražen Kappler Stare (Škoda Fabia 1.9 TDI), Igor Gauš – Andi Afrić (Škoda Octavia) i Rober Grbac – Sandra Srdoč (Ford Fiesta).

Gradonačelnici Zagreba i Oroslavja pokrovitelji

Rally se organizira u suradnji s tri regionalna kluba: AK „Rally-Baba“ i „Zagorje-Oroslavje“ iz Oroslavja, te AK „Stubaki“ iz Stubičkih Tolica, dok su počasni pokrovitelji gradonačelnici Zagreba i Oroslavja, te načelnici općina Stubičke Toplice i Marija Bistrica. „Baza“ rallya je u Mariji Bistrici gdje se u petak 27. travnja od 15 do 17 sati održati tehnički prijam vozila (Stanica za tehnički pregled) i verifikacija posada, dok je u 19.31 sati u centru Stubičkih tolica ceremonijalni start.

Natjecateljski program je u subotu. Voze se prije regrupinga po dva puta tri dionice brzinskih ispita: Golubovec (6,96 km), Matenci (6,42 km)  i Hum Bistrički (9,45 km), a potom u drugom dijelu kontra pod „kodnim „ imenima Samci, Vučak i Lobor. Ukupna duljina brzinaca je 91,32 km na itinereru dugom 283,15 km. Start prvog BI je u 8,29 sati. Pobjedničku posadu očekuje se na cilju u Mariji Bistrici u 17 sati kada će se upriličiti i „ceremonijalno“ proglašenje najuspješnijih. Ono konkretno slijedi sat i pol kasnije u sjedištu organizatora  zvjezdanom „Bluesun Hotelu Kaj“.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.