Zagreb Open 46. Ina Delta Rally, prijavljene 52 posade iz četiri zemlje

Srijeda, 23. rujna 2020. 13:45 Napisao/la  SC
Šebalj - Pogačić
Šebalj - Pogačić Foto: Miroslav Krpan

Umjesto u lipnju, svoje 46. izdanje, kultni hrvatski auto rally, popularna „Delta“, doživjet će ove godine u rujnu.

Odgoda je nastupila uslijed višemjesečnih sveprisutnih problema s virusom korona, ali neumorni zanesenjaci automobilizma zagrebačkog Autokluba „INA delta“ nisu pokleknuli i sve su pripremili za „Zagreb Open 46. Ina delta rally“, što će se u širem zagrebačkom okruženju, odvijati od 24. do 26. rujna, uz suorganizaciju Grada Zagreba i glavnog pokrovitelja INA Industriju nafte d.d.

Iznalazila se najoptimalnija verzija odvijanja ove tradicionalne, u Hrvatskoj najstarije automobilističkle manifestacije, a sve je zaokruženo dvodnevnim natjecateljskim programom ukupnog itinerera 403,38 km, uz deset brzinskih ispita ukupne duljine 150,78 km na pet različitih dionica.

Uz već standardne lokacije oko Zagrebačkog velesajma, te na Sljemenu, dva brzinca prve večeri održat će se na području Jastrebarskog. Centar zbivanja svih dana je prostor Zagrebačkog velesajma, gdje je sjedište organizatora, servisni park, a ove godine i start i cilj rallya s podjelom nagrada najuspješnijima, istaknula je Mirjana Šimek Bilić, direktorica Rallya, u okvirima FIA jedne od najznačajnijih hrvatskih manifestacija, ove godine, zbog korone i raspisa prvenstava jedina priredba u nas s visokim FIA prefiksom.

Nastup na ovogodišnjoj „Delti“ prijavile su 52 posade, po dvije iz Češke i Austrije, jedna slovenska i čak 47 posada iz 18 hrvatskih klubova.

Rally se boduje za FIA Euro Rally Trophy, Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Republike Hrvatske i Otvoreno prvenstvo Zagreba (Regija Sjever HAKS-a).

Tijekom proteklih 45 izdanja pobjednički šampanjac kultne „Delte“ ispijalo je 25 vozača, od kojih njih četvorica i ove godine kreću u boj za što bolju poziciju, moguću pobjedu.

Najtrofejniji Juraj Šebalj upisao je sedam pobjeda (2004-05., 2007., 2012-14., 2016.), Niko Pulić dvije (1994-95.), te po jednu Janos Szilagyi (2011.) i Ondrej Bisaha (2018.).

Ove je godine, za Međunarodno i državno prvenstvo Hrvatske, održan tek jedan i to Rally Kumrovec, početkom ožujka, tako da je „Delta“ tek drugi ovogodišnji start za većinu hrvatskih posada.

Lidersku poziciju drži mladi Austrijanac Alfred Kramer junior, vozač s licencom Autokluba Rijeka i s prestižnim R5 automobilom (Škoda Fabia R5), dok ga bodovno u „generalci“ prate Niko Pulić, Juraj Šebalj, Viliam Prodan i Janos Szilagyi.

„Deltu“ vodeći u klasama PH dočekuju Niko Pulić (AK Dubrovnik Racing), Tomas Hrvatin (AK Rijeka), Marsel Katić (AK Opatija Motorsport) i Nenad Hrvatin (AK ProRace), dok je ekipno vodeći AK Opatija Motorsport.

Epidemiološka situacija i primjena svih mjera zaštite, tijekom trodnevne manifestacije, uzrokovale se određene promjene, tako da će se većina poslova izvan brzinskih ispita odvijati u štićenim prostorima Velesajma, počev od tehničkog prijama vozila u četvrtak od 9 do 14,30 sati.

U petak od 10 sati vozi se Shakedown na poziciji Ivančići, dok je ceremonijalni start sa ZV-a u 17,01 sati.

Desetak minuta kasnije slijedi tradicijski brzinski ispit u okruženju sjedišta INA (7,68 km), a potom dva BI „Jaska – Kreator TV“ (12,91 km) u jastrebarskom gorju, sa startom u 18,17 sati i 20,25 sati.

Prvi natjecateljski dan zaključit će se ponovo uz ZV od 21,33 sati.

Subotnji program ima šest brzinaca na tri lokacije: BI Šestine (20,69 km) start Bliznec u 9,04 i 13,58 sati, BI Laz (10,50 km) start Kašina u 10,22 i 15,16 sati i BI Sljeme (23,61 km) start Pila u 11,15 i 16,09 sati.

Nagrade najuspješnijima uručivat će se od 18,40 sati u krugu servisa na Zagrebačkom velesajmu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.