WRC Croatia rally: Magla na Platku pokvarila ugođaj

Subota, 23. travnja 2022. 22:17 Napisao/la  Miroslav Krpan
Kalle i Jonne u Toyoti
Kalle i Jonne u Toyoti Foto: WRC

U treći i odlučujući dan WRC Croatia rallya, koji se, sudjelovanjem 63 posade iz 26 zemalja svijeta vozi ovog vikenda cestama Hrvatske, s prednošću znakovitih i skromnih 19,9 sekundi, na prvoj poziciji ulazi finska posada Kalle Rovanperä - Jonnë Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1), poziciji koju drži od samog starta usprkos svim nedaćama s kojima su se, kako oni, tako i brojne druge posade suočavale tijekom prva dva dana.

Subotnji je program počeo s osmijehom, poslije kiše i blata, na brzincima središnje Hrvatske, zapadno od Jasrebarskog i okruženja Duge Rese dočekale su ih uglavnom suhe dionice. Ali, poslije prva dva osmijeha, spuštajući se na Kvarner, ulaskom u šumu na Gornjem Jelenju, da bi odradili prvi prolaz, ove godine novom hrvatskom WRC destinacijom BI Platak, nije više bilo smijeha.

Magla „svuda oko nas“ zarobila je vozače, ograničila njihove mogućnosti, a publici onemogućila potpun užitak. No, niti to nije najgore, prvi je Platak vožen, teško ali,... da bi pola sata prije polaska prema Gornjem Jelenju svima stigla obavijest da se poslijepodnevni Platak otkazuje iz sigurnosnih razloga zbog smanjene vidljivosti i izuzetno guste magle.

Jutro je na prvom brzincu Kostanjevac-Petruš Vrh, najduljem ove godine (23,76 km) počelo dobro za Toyotine vozače Britance Elfyna Evansa i Martina Scotta, najboljim vremenom ispred timskog kolege Finca Lappija i Estonca Tänaka u Hyundaiu. Međutim, četvrti kilometar nije bio sretan za švedsko-britansku kombinaciju mladog Olivera Solberga i suvozača mu Elliotta Edmondsona.

Izgubili su kontrolu nad svojim Hyundaijem, proklizali, izjetjeli u šumu i – zapalili.

Neozlijeđeni su napustili vozilo iz kojeg je sukljala vatra na stražnjem dijelu. Brzinac je prekinut i pretvoren u etapu.

Do jutra vodeći, sa šest najboljih vremena prvog dana Finac Kalle Rovanperä nije baš briljirao prijepodne drugog dana.

Sva je najbolja vremena prepustio konkurentima, poslije Evansa, slijedeći BI Jaškovo - Mali Modruš Potok (10,10 km) pripada Fincu Lappiju, na Plataku (15,85 km) najbrži put izlaska iz magle pronalazi Ott Tänak.

U magli, Rovanperä, kako sam kaže, u samom početku niti ne osjetivši, oštećuje lijevu prednju gumu i gubi 54,5 sekundi za najboljim.

Završnicu, prije ručka, u svoju korist, na najkraćoj dionici brzinaca cijelog rallya Vinski Vrh – Duga Resa (8,78 km) dobiva Neuville.

Rovanperä zadržava vodstvo, ali sa znatno skromnijom razlikom, koju uspijeva zadržati do kraja dana. Poslijepodne, na prva dva brzinca briljira finski tandem Esapekka Lappi - Janne Ferm u Toyoti s dva najbolje odvežena brzinska ispita, da bi nakon otkazanog Platka, u smiraj dana svoj sedmi brzinac ovog rally osvojio lider i vodeći vozač ovogodišnjeg WRC-a „finsko čudo od djeteta“ Kalle Rovanperä.

- Ovo je moj odgovor.Bio je to dobar brzinac, punom snagom. Samo stisnuti gas – po dolasku na upis rezultata brzinskog ispita u Dugoj Resi izjavio je Finac.

Nedjelja je dan odluke, vodi se borba unutar 20 sekundi za prvo mjesto između Rovanpere i Tänaka (Hyundai), ali i borba za treću stepenicu postolja između Breena (Ford) i Neuvillea čiji je zaostatak za vodećim više od minutu i deset sekundi, ali međusobni tek pet.

Belgijska posada Neuville - Wydaeghe (Hyundai) zauzima četvrto mjesto, a da „nestašni“ i nesretni Thierry nema kazni u ova dva dana, po vremenima bi bio nadmoćno vodeći.

Sakupio je 1,50 minuta „viška“, novčanu kaznu 1.900 eura i FIA „poklon“ dobrovoljnog hunanitarnog dvodnevnog rada za sebe i suvozača.

U rallyu je sve moguće, a na Kumrovcu se prošle godine pobjeđivalo s tek šest desetinki prednosti. Nedjeljno jutro iz Servisa na Zagrebačkom Velesajmu izlazi se već u 5,30 sati, od 7,08 sati vozi se prvi prolaz novim WRC brzincem Trakošćan - Vrbno (13,15 km), a potom znani i kultni „Zagorska Sela-Kumrovec (14,09 km).

Novi prolaz kreće u 10,26 sati, potom od 13,18 sati „Power Stage“ s kumrovečkim finišom i dodatnim bodovima. Prvoj trojici priznanja se uručuju po završetku BI u Kumrovcu, a sve ostale nagrade u zagrebačkom servisnom parku u 15,30 sati.

Svih je sedam hrvatskih posada ponovo „u igri“, a najbolje kotira 39. mjestom ukupno državni prvak Viliam Prodan, dok je „stari lisac“ Niko Pulić na maglovitom Platku bio naš najuspješniji.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.