Utrkom u Čazmi počinje nova automobilistička sezona, 36 rally-posada na startu

Četvrtak, 30. siječnja 2020. 18:24 Napisao/la  Miroslav Krpan
Kovacs - Istovics
Kovacs - Istovics Foto: Miroslav Krpan

Tek nekih 60-tak dana proteklo je otkako su, na već legendarnoj „Santa Domenici“, trkaći automobili utonuli u „zimski san“, a već će ovog vikenda, 1. i 2. veljače, na novoj oktanskoj destinaciji u Čazmi, doživjeti ovogodišnji premijerni nastup sezone, koja se najavljuje bogatom i sadržajnom u brojnim disciplinama, sve tamo do kraja studenog.

Zagrebački Autoklub „INA Delta“, zasigurno klupska sredina u nas s najvećom organizacijskom kvotom različitih automobilističkih manifestacija, osmislio je novo događanje, za koje su vjerovali, a nadjenuli mu i takav naziv, da će se u ovim zimskim mjesecima odvijati na snijegom i ledom okupanim okruženjem Čazme koja je odabrana za mjesto zbivanja.

Klimatske promjene očito su zahvatile i naše krajeve, pa je postala prava lutrija snijeg i hladni dani.

Prvi dani i vikend veljače u Čazmi će, pod počasnim pokroviteljstvom tamošnjeg gradonačelnika Dinka Piraka, okupiti 36 odlučnih rally posada iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Italije, da se na jednoj novoj destinaciji, kao uvod u novu sezonu, razgibaju i pripreme za bodovna natjecanja što kreću početkom ožujka u Kumrovcu.

Prvi „Delta Snow Show“ (DSS) bit će najmlađa manifestacija u nas, pozivnog međunarodnog karaktera, a odvijat će se u samom središtu Čazme, gdje je u subotnje veče, sat vremena nakon ceremonijalnog otvorenja, u 18 sati predviđen i prvi brzinski ispit gradskim ulicama.

Sutradan su od 9 sati na dionici Donji Miklouš – Šimljanik, po dva brzinca u svakom smjeru vožnje s makadamskom podlogom, nakon kojih se oko 16 sati očekuje pobjednike i „preživjele“ automobile na ciljnoj rampi.

Za prvi put lista prijava s 36 posada bogata je i sadržajna.

Predvodi je pobjednik posljednjeg bodovnog natjecanja prošlogodišnje sezone u Poreču Mađar Antal Kovacs uz suvozača Gergely Istovicsa u prestižnoj „Ford Fiesti R5“.

U „Škoda Fabia R5“ iste kategorije, nakon izvrsnog nastupa na „Santa Domenici“, po novo postolje krenut će Ivan Kodrić i Tomislav Pazman, ali s istim namjerama stižu Slovenci Darko Peljhan i Matej Čar (VW polo Proto), asovi „Dakra“ Daniel Šaškin i Saša Bitterman (Mitsubishi Lancer Evo IX), dok je neizostavan s ovakvih skupova i legendarni, nekadašnji državni prvak, Nenad Lončarić uz suvozačicu kćerku Doru (Subaru Impreza Sti).

Teško je nabrojiti sva imena u četiri raspisane klase, ali rezultati će pokazati koliko je tko iskoristio zimsku pauzu za osobnu pripremu, ali i svog „bolida“.

Međunarodni auto rally show u Čazmi odvijat će se tijekom dva dana na itinereru dugom 77,72 km, od čega na pet brzinskih ispita 48,83 km.

Sezona se pomalo zahuktava, veljača je mjesec za show, prvo ovaj u Čazmi, a samo dva tjedna kasnije i onaj, već uhodani, treći u Kanfanaru (Due Castelli).

Vrijedi očekivati da će to biti izvrsna priprema za tradicionalni, ove sezone FIA CEZ međunarodni Rally Kumrovec kojim i službeno starta nova bodovna i natjecateljska automobilistička sezona pod kapom Hrvatskog auto i karting saveza.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.