Rally Show Santa Domenica: Čak 84 sudionika nastupa u 24 marke automobila

Petak, 23. studenog 2012. 17:19 Napisao/la  Miroslav Krpan

Auto karting kluba „Sveta Nedelja“ u subotu 24. i nedjelju 25. studenoga organizira pozivno međunarodno natjecanje što će se održati u Svetoj Nedelji i okolici Samobora


 

Ovaj vikend u svijetu oktana obilježit će dvije vrhunske manifestacije. U svjetskim okvirima to je posljednja i odlučujuća utrka Formule 1 u Brazilu, a na domaćim, hrvatskim prostorima, ekskluzivni spektakl nadomak Zagreba.

Neumorni entuzijasti Auto karting kluba „Sveta Nedelja“, jednog od najmlađih domaćih oktanskih klubova, u subotu 24. i nedjelju 25. studenoga organiziraju uz tehničku izvedbu zagrebačkog Autokluba „Delta“ pozivno međunarodno natjecanje „3. Rally Show Santa Domenica 2012.“ što će se odvijati u Svetoj Nedelji i okolici Samobora.

Ove je godine oplemenjeno i službenim završnim bodovanjem rally sezone Prvenstva Sjeverne lige u auto rallyu. Biti će to natjecanje na kojem će se rezultati odrediti klasičnim mjerenjem prolaznih vremena, ali i ocjenjivanjem najatraktivnijih prolazaka, kao i najdužeg skoka na kružnim brzinskim ispitima iste izuzetno atraktivne i tehnički zahtjevne staze. Dionica sa startom kod Savršćaka ( „kružno“ u smjeru Samoborskog otoka) duga je 13,2 km metara i u gotovo cijeloj je duljini makadamska s manjim nepunih kilometar dugim spojnim dijelom asfaltne podloge. Sudjelujuće posade proći će je ukupno četiri puta, pa će se pobjednici znati tek poslije 52,8 km vožnje. Organizator je propisao pravila po kojima pravo nastupa imaju sva motorna vozila koja čak ne moraju biti registrirana, ali moraju posjedovati sigurnosnu opremu predviđenu za automobilističke nastupe.

Sudionici će prema vozilima biti raspoređeni u tri klase prema radnoj zapremini motora i to: Sprint do 1.400 ccm, Super Sport do 2.000 ccm i No Limit preko 2.001 ccm. Najuspješnije vozače i suvozače za osvojena prva tri mjesta očekuju počasne nagrade za ukupni poredak, svaku klasu, te posebno najdulje ocijenjeni skok i najatraktivnije ocijenjenu vožnju.

Organizator je ugodno iznenađen brojem prijava – čak 84 iz pet zemalja – Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije i Švedske. Nastupat će u 24 različite marke automobila

Prvim su se pobjednicima 2010. godine iskazali natrofejniji hrvatski reli tandem desetljeća Juraj Šebalj i Toni Klinc u „Mitsubishi Lanceru EVO IX“, dok je prošle jeseni slavio još jedan vrhunski zagrebački relijaš, posljednjih sezona rijetko na hrvatskim stazama Ivan Čibej sa vrhunskim suvozačem Sašom Bittermanom u „Subaru Imprezi STi“. Upravo su ove dvije posade pretendenti na novi naslov, ali konkurencija je žestoka: Mađar Janos Szilagyi najavljuje nastup u prestižnoj „Subaru Imprezi S9 WRC“, svjetskoj atrakciji do prije koju godinu. No, u posljednji trenutak sa još jednmim WRC-om i to Škoda Octaviom nastup je najavio Čibej i tako potvrdio status glavnog favorita. Njima treba pridodati još dva izuzetna asa – domaćina Nenada Lončarića (Subaru Impreza STi) kojemu su za dlaku izbjegle dvije prethodne pobjede i trofejnog Slovenca Darka Peljhana u Mitsubishi Lanceru EVO IX. Dominiraju rally vozači, ali ništa manje zastupljeni nisu niti „klasični“ brdaši ili crossisti.

Vožnja za prestiž bit će prioritet, no 20-tak posada bori se za završne bodove Prvenstva Sjeverne lige u rallyju. Generalku, ali i klasu III preko 2000 ccm će međusobnim srazom odlučiti trenutno vodeći Szilagyi (Delta Sport) i Šebalj (Sveta Nedelja). Mađar ima prednost od sedam bodova.

Okupljanje sudionika je u subotu 24. studenoga od 14 do 16 sati na verifikaciji i tehničkom prijemu što će se odvijati na središnjem Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji i prostorima Mjesnog odbora. U jutarnjim satima od 10 do 12 sati mogu se upoznavati neparni brzinci, a potom dva sata parni. Ceremonijalni start predviđen je u 18 sati sa Trga Ante Starčevića. Iza 20 sati je nezaobilazni Rally Party u samoborskom Caffe baru Gradna.

Nedjeljno jutro najavljuje natjecateljski dan od 8,30 sati kada starta prvi, potom u 10,15 drugi, u 12 treći i u 13,45 sati četvrti brzinac. Posebne promotivne vožnje sponzora, gledatelja i medija su od 15 sati na onom što od staze ostane, a prije mraka u 16,30 sati najboljima će se uručiti počasne i prigodne nagrade.

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.