Ovog vikenda vozi se 47. izdanje kultnog INA Delta rallyja

Petak, 11. lipnja 2021. 17:57 Napisao/la  M. KRPAN
Marsel Katić
Marsel Katić Foto: Miroslav Krpan

Kultna "Delta" se vratila u svoj uobičajeni termin početkom lipnja i ovog vikenda doživjet će svoje 47.izdanje.

Zagreb Open Ina Delta rally najstarije je i najcjenjenije domaće rally natjecanje međunarodnog štiha, i ove godine oplemenjeno sustavom bodovanja za FIA Euro Rally Trophy (Centralna zona), ali i Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Republike Hrvatske i Otvoreno prvenstvo Zagreba (Regija Sjever HAKS-a).

Organizaciju, uz dijelom izmjenjenu koncepciju, potpisuje zagrebački Autoklub INA Delta, a posebno sjećanje odaje se kroz "Memorijal Berislav Čegelj", posvećen jednom od inicijatora osnutka rallya i dugogodišnjem čelniku kluba koji nas je jesenas napustio.

Delta rally prvo je domaće natjecanje nakon velebnog WRC Croatia rallyja, a od 11. do 13. lipnja odvijat će se itinererom ukupne duljine 445,16 km, uz  devet brzinskih ispita na pet različitih dionica ukupne duljine 151,33 km.

Prvog dana, u subotu od 17,30 sati, vozi se tradicionalni uvodni brzinac (6,75 km) pored poslovne zgrade INA-e i Zagrebačkog velesajma, a nastavlja s dvije izvedbe nove relijaške destinacije u podnožju Samoborske gore, s jaskanske strane.

Prvo će startati dnevni BI u 18,22 sata, a potom noćni od 20,40 sati na dionici 17,49 km.

Nedjelja je dan odluke i znanih relijaških dionica Šestine (20,69 km), Laz (10,50 km) i Sljeme (23,61 km), svaki se vozi po dva puta, a sve kreće od 9 sati.

Ceremonijalni start ovogodišnjeg rallya je u Vukomerečkoj cesti (Vulkal), a na isto se mjesto vraćaju u nedjelju od 17,10 sati na cilj i proglašenje najuspješnijih.

Nastup je prijavilo 58 posada iz pet zemalja, što je tek šest posada više od prošlogodišnjeg jesenjeg broja prijavljenih.

Favoritom se smatra višestruki slovenski prvak i pobjednik "Delte" iz 2019.godine Rok Turk, nakon niza godina s novim suvozačem Viljemom Ošlajem u prestižnom "Hyundai i20 R5".

Hrvatskih 48 posada predvodi najtrofejniji relijaš Zagrepčanin Juraj Šebalj, prošlogodišnji viceprvak Hrvatske, sedmerostruki pobjednik "Delte" (posljednji puta 2016.godine).

Nastupit će uz suvozača Ivana Pogačića u novom automobilu „Toyota Yaris GR“, dok favaritom za pobjedu slovi ove godine WRC tandem Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac, posada AK Opatija Motorsport kojima je  ovo, poslije Monte Carla i Croatia rallya, dva svjetska prvenstva, treći rally nastup sezone u „Ford Fiesta Rally4“.

Na startu sezone  nema branitelja naslova državnog prvaka gospara Nike Pulića koji se oporavlja nakon višemjesečne „bitke“ s koronom, kao niti pobjednika klase 3 PH Daria Šameca.

Dvojica vozača ipak kreću u novu borbu za prvaka – Marsel Katić (AK Opatija Motorsport) prvak klase 4 i pobjednik klase 5 legendarni Nenad Lončarić (AK Sveta Nedelja).

Ekipni prvak Opatija Motorsport u obranu naslova kreće tek s tri posade, a najbrojniji su među 14 klubova domaćini AK INA Delta s deset, te AKK Sveta Nedelja i Ak Delta Sport s po osam posada.

Subotnje prijepodne od 11 sati vozači će isprobati svoja vozila na Shakedownu na dijelu Plešivice, dionici od 5,24 km, a potom će od 17 sati uslijediti ceremonijalni start kojim se otvara ovogodišnja domaća rally sezona bodovnog Prvenstva Hrvatske.

 

                                                                                                       Miroslav KRPAN

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.