Mađarska posada Ranga - Szoke pobjednici 8. Rally Showa Santa Domenica 2017

Utorak, 28. studenog 2017. 15:34 Napisao/la  Miroslav Krpan
Šokirani Rafaj nakon nesreće
Šokirani Rafaj nakon nesreće Foto: Miroslav Krpan


 Mađarska posada Peter Ranga-Tamas Szöke, u prestižnoj Škoda Fabiji R5, ukupni su pobjednici osmog „Rally Show-a Santa Domenica“, manifestacije kojom se u Hrvatskoj, već tradicionalno na spektakularan način, zaključuje automobilistička sezona.
 
 Izvrstan posao još su jednom, dobrom organizacijom, odradili oktanski zanesenjaci

 Auto karting kluba Sveta Nedelja, uz tehničkog izvoditelja zagrebački Autoklub Delta Timing.

 U cjelodnevnom nadmetanju sudjelovale su 123 posade iz sedam zemalja,a vožnje makadamomskom stazom na šoderici Savršćaka, nadomak Svete Nedelje, promatrao je veliki broj zaljubljenika u brzine, usprkos prohladnom i dijelom kišovitom vremenu.

 Mađarski vozač Peter Ranga slovio je favoritom što je izvrsnim vožnjama i dokazao. Ostvario je najbolja vremena na tri prolaska stazom, dok je tek jedan prepustio najvećem konkurentu Austrijancu Andreasu Aigneru koji je uz suvozačicu Ilku Minor u Škoda Fabiji R5 prvi put nastupio na makadamskoj podlozi.
 
 Ipak austrijska posada može biti zadovoljna konačnim rezultatom, drugim mjestom u ukupnom poretku s 14 sekundi zaostatka za pobjednicima, najboljim vremenom dana 4:57,2 minuta uz prosjek 78,43 km/sat, te priznanjem za najbolju suvozačicu u konkurenciji jedne od šest posebnih nagrada „Co-diver Ladies Trophy“.
 
 Do trećeg su mjesta stigli stari znanci hrvatskih relija Mađari Antal Kovacs i Gergö Istovics čiji je zaostatak za pobjedničkom posadom u još jednom automobilu R5 – Ford Fiesti R5,od 11 sudjelujućih, bio nepunih 30 sekundi.

Lončarevićevi kraljevi veterana i juniora

Najbolji rezultat među nositeljima hrvatskih licenci ostvario je tandem novih hrvatskih prvaka Mađari Krizstian Hideg i Istvan Kerek (Škoda Fabia R5).

 Sa startnim brojem 14 na 14.mjesto ukupno  plasirala se najbolja dvojka Hrvata Nenad Lončarić i Tomislav Pazman (Subaru impreza Sti), a vrijedno spomena je da je Nenad Lončarić, jedan od pokretača ove manifestacije, svojevrsni domaćin, najuspješniji veteran u konkurenciji „Bosch veteran trophy“.
 
 Tek poziciju slabije u ukupnoj konkurenciji zauzeo je, u prvom nastupu automobilom R5 (Peugeot 208 T16 R5) nekadašnji europski brdski prvak Tomislav Muhvić kojem je suvozač bio Hrvoje Šepić.

 Među 40-tak mađarskih posada koji su pohodili ovogodišnji rally spektakl i show još se dvije vraćaju kućama s vrijednim priznanjima.
 
 Jedanaesto mjesto ukupno Zsolt Lukacs i Laszlo Pataki ( Mitsubishi Lancer WRC) donijelo je titulu pobjednika „Production Car Trophy“ (N4/R4), a čak dva naslova „Lada Trophy“ i „Auto Krešo RWD Trophy“ odnijeli su Arpad Stepan i Peter Magyar u Ladi VFTS. Oni su svojom robusnom Ladom u konačnom poretku zauzeli 26. mjesto.

 Najboljim mladim vozačem u konkurenciji „EBC Brakes junior Trophy“ može se pohvaliti još jedan domaćin  Marko Lončarić koji je u Subaru Legacy GT uz suvozača Anta Katića osvojio 19. mjesto ukupno.
 Među brojnim Slovencima najbolji rezultat polučila je posada Aljoša Novak-Jaka Cevc u Mitsubishi Lanceru Evo X plasiravši se na 12.mjesto „generalke“.

 Dvije vrhunske hrvatske posade u rangu veterana zabilježile su zapažen nastup. Davor Jurjević i Dražen Mohor (Mitsubishi Lancer Evo IX) 18.ukupno, mjesto ispred Nenada Lončarića, a veterani Riječani Boris Radalj Deda i Davor Briški startali su i do cilja 91. završili svoj nastup u „kultnom“ Yugu.

 Uspješan je bio dan i za dvije opatijske posade, posebno u klasi „pro sport“. Drugo mjesto pripalo je Dejanu Kirinčiću i Dušku Banjeglavu u Renault Cliu Sport (ukupno 21.), dok je Tomas Hrvatin sa Markom Stiperskim u Renaultu Clio RS završio kao 22., ali treći u klasi.

 Do ciljnog rezultata stiglo je 96 posada, što znači da je 30-tak što zbog tehničkih problema, što lakših izlijetanja, odustalo.
 
 Upravo gubitak vremena na raščišćavanju staze tijekom prva dva brzinska ispita bio je razlogom odluke organizatora da, osnovom propisanog pravilnikom, otkaže peti predviđeni prolaz istom dionicom, koji bi u protivnom zašao u poslijepodnevni mrak.

Mladu Slovenku performans koštao loma noge

Tijekom trećeg brzinca dogodila se i jedna nesreća u kojoj je neoprezna i bezobzirna radnja mladu 19-godišnju gledateljicu iz Slovenije (Ajdovščina) koštalo teže ozljede.

 Zajedno s prijateljicom krenula je, po svemu sudeći u „veselom“ stanju, pretrčavati stazu usprkos postojećim zabranama i upozorenjima službi i ostalih gledatelja, pa je na nju naletio Mitsubishi Lancer Evo IX za čijim je upravljačem bio iskusni veteran Riječanin Darko Rafaj.

 Odbačena je izvan staze, a nakon besprijekorne intervencije medicinske službe prevezena u zagrebačku KBC Sestre milosrdnice gdje joj je operiran vanjski prijelom potkoljenice.
 
 Prvi su dojmovi djelovali daleko teže, pa je ovo na kraju „bezazlena“ ozljeda, dok je druga „atletičarka“ prošla bez ozljeda.
 
 Nesreća je tako pokvarila cjelokupan dojam uspješne manifestacije, a posebno se to dojmilo samog nesretnog vozača Darka Rafaja koji je, nakon višegodišnje relijaške „mirovine“ ovaj nastup sebi i vjernom suvozaču Igoru Kovačiću želio darovati za svoj, tog dana 62.rođendan.
 
 Ostat će mu u sjećanju ne baš po lijepom, ali zato svi u oktanskom sportu, i oni na stazi i oni uz stazu moraju znati da je to opasan sport, pa zato vječna upozorenja o zonama sigurnosti i oprezu kojeg se treba poštivati.
 
 Ovako je performans jedne Slovenke opet nepotrebno automobilizam doveo na „crne naslovnice“.

 Rezultati,
 ukupno: 1. P. Ranga- Szöke (Mađarska, Škoda Fabia R5) 20:05,9 minuta (ukupno vrijeme četiri brzinca), 2. Aigner-Minor (Austrija, Škoda Fabia R5) +14,0 sekundi, 3. Kovacs-Istovics (Mađarska, Ford Fiesta R5) +29,9, 4. Hideg-Kerek (Hrvatska, Škoda Fabia R5) +45,2, 5. Puskadi-Gödor (Škoda Fabia R5) +1:04,2, 6. Varkonyi-Makai (oba Mađarska, Hyundai i20R5) +1:36,1, 7. Carrara-Belić (Italija/Hrvatska, Ford Fiesta R5) +1:42,1, 8. Schmolingruber-Brenn (Austrija, Mitsubishi Lancer Evo VII) +1:52,4, 9. Lukacs-Pataki (Mitsubishi Lancer WRC) +1:53,0, 10. Mariscek-Ban (oba Mađarska, Mitsubishi Lancer Evo IX) +1:54,3,...14. N. Lončarić-Pazman (Subaru Impreza Sti) +2:08,7, 15. Muhvić-H.Šepić (Peugeot 208 T16 R5) +2:52,2, 16. Szilagyi-Varadi (Hrvatska,Mitsubishi Lancer Evo X) +2:54,6,...18. Jurjević-Mohor (Mitsubishi Lancer Evo IX) +3:41,5, 19. M. Lončarić-Katić (svi Hrvatska, Subaru Legacy GT) +3:45,7.
Pobjednici klasa,
Sprint Mrak-Kuštrin (Slovenija, Suzuki Swift 1.3 Gti),
Pro-sport B.Siebel-T.Siebel (Mađarska,Toyota Corolla),
 No limit P.Ranga- Szöke (Mađarska, Škoda Fabia R5),
 RWD Stepan-Magyar (Mađarska,Lada VFTS).

Fotogalerija Miroslav Krpan

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.