Croatia Rally 2016: Juraju Šebalju smiješi se naslov prvaka ako stigne prvi u Poreč

Četvrtak, 29. rujna 2016. 20:12 Napisao/la  Miroslav Krpan

Šebalj je u skromnoj bodovnoj prednosti


 Croatia rally 2016. nastavlja slavnu tradiciju bodovnog natjecanja u sustavu FIA.
 
 I ove godine Europskog rally trofeja (koeficijent 4) bit će otvoren kasnovečernjim ceremonijalnim startom s porečkog Trga Slobode.
 
 Organizator porečki Autoklub „D.T.“ i suorganizator zagrebački Autoklub „Cro Dakar Team“ pobrinuli su se da ovogodišnjem izdanju ove najznačajnije rally priredbe u nas pridodaju pomalo glamura, a sve sa ciljem da se u najskorije vrijeme kandidaturom za FIA WRC organizacijski zadovolji sve kriterije kako bi Hrvatska dobila domaćinstvo jednog od rallya Svjetskog prvenstva.

 - Zahvalni smo Gradu Poreču i Valamar grupaciji koji su nam glavni oslonac i daju nam vjetra u leđa da ustrajemo u svojim nakanama, dovođenju svjetskih rally asova na istarske ceste. Koncept manifestacije sve više približavamo strogom centru Poreča pa smo tako ove godine u ranim poslijepodnevnim satima organizirali višesatni tehnički prijam svih vozila. Nakon višemjesečnih priprema sve je spremno za start ovog rallya koji je okupio dobru i brojnu konkurenciju, istaknuo je Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora na susretu s novinarima održanom u sjedištu organizatora porečkom Hotelu Palazzo.
 
- Ova automobilistička manifestacija prerasta pomalo u tradiciju, svake godine okuplja sve veći broj sudionika iz više zemalja, ali i njima vjernih pratiutelja i ljubitelja brzina. To je naš cilj posezonske dane ispuniti atraktivnim priredbama, a ova je u samom vrhu zanimanja. Drago nam je da se sigurnosti posvećuje puna pažnja, što je zasluga velikog broja stručnih ljudi koji rade tijekom ovih nekoliko dana širom Istre gdje se voze ispiti. Pozivam sve koji vole adrenalin, brzinu i miris oktana da narednih dana posjete Poreč i Istru, kazala je Nadia Štifanić Dobrilović, dogradonačelnica Poreča u ime grada domaćina.

Dva vrhunska asa, hrvatski najtrofejniji relijaš Zagrepčanin Juraj Šebalj, član AKK Sveta Nedelja i  pobjednik 2014. godine, te najveći mu rival ove sezone u hrvatskom prvenstvu Mađar Krisztian Hideg, koji nastupa sa našom licencom zagrebačkog AK Delta Sport nisu krili oduševljenje koncepcijom relija, težinom brzinskih ispita što ih tijekom petka i subote očekuju na istarskim cestama.

Šebalj je u skromnoj bodovnoj prednosti, usprkos slabom početku sezone što je nadoknadio dvjema pobjedama na relijima s dvostrukim bod sustavom kakav je i Croatia rally. Ako pobijedi, smiješi mu se novi naslov prvaka.

 Hideg je prije koji tjedan postao prvakom prestižnog europskog Mitropa Cupa i ne krije ambicije da posrane hrvatskim prvakom. Žali jedino što nije odaziv posada i veći.

 Prijavljeno je 57 posada iz devet zemalja: Hrvatske (30), Slovenije (11), Mađarske, Austrije, Srbije, Njemačke, Češke, Slovačke i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nažalost, u posljednji je trenutak otpao nastup jednog od favorita s brojem 1 Rashida Al-Kelbija koji je prije nekoliko dana na Srbija reliju imao težu nesreću u kojoj je i sam lakše ozlijeđen, dok mu je suvozačica Njemica Karina Hepperle zadržana na bolničkom liječenju.
 
 Rally ukupne duljine 477,34 km, sa 12 brzinskih ispita duljine 184,88 km na šest različitih dionica uz FIA ERT boduje se i za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, te državna prvenstva Hrvatske i Slovenija.

 Prvi natjecateljski dan, petak 30.rujna  kreće od 17 sati iz Poreča (Servisna zona u pristaništu), a potom sudionike očekuju po dva puta brzinci u zaleđu Poreča BI Mugeba (10,96 km) sa startom u 17,19 i 19,30 sati, te Žbandaj (11,34 km) čiji je start u 17,57 i 20,08 sati.

 U cjelodnevnom subotnjem programu vozi se na četiri dionice po dva puta, a sve u buzetskom okruženju.
 
 U prijepodnevnom dijelu brzinski ispiti Boljun (16,92 km) i Cerovlje (24,17 km)  počinju u 10,59 sati, dok je poslijepodne na rasporedu najduži BI Butoniga (14,50 km) i Buzet (14,55 km), koji se dijelom vozi i poznatom brdskom stazom, ali nizbrdo.
 
 Pobjedničku posadu 43. Croatia rallya na ciljnoj rampi Trga Slobode u Poreču očekuje se u subotu u 20,15 sati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.