Croatia rally 2016: Juraj Šebalj sa suvozačicom Majom Sabol najbrži prvog dana

Petak, 30. rujna 2016. 21:41 Napisao/la  M

Tijekom trećeg brzinca na dionici Mugebe peh je imao direktni Šebaljov rival za državnog prvaka Mađar Krisztian Hideg

Prvi dan 43. Croatia rallyja protekao je uz vožnju četiri brzinska ispita u zaleđu Poreča.

Dva prolaska bzincem Mugeba i dva Žbandajem bila su dovoljna da prve večeri višestruki hrvatski prvak i pritajeni favorit za pobjednika Juraj Šebalj sa suvozačicom Majom Sabol u Mitsubishi Lanceru Evo IX bude zadovoljan ostvarenim.

No, 26:55,4 minuta ostvareno vrijeme i skromna prednost od svega 8,1 sekunde samo je prvi i mali korak za ono što ih očekuje tijekom subotnjih osam brzinaca.

Drugo vrijeme prvog dana ostvarila je slovačka posada Vlastimil Majerčak-Michaela Vejačkova za volanom Ford Fiesta R5.

Treće vrijeme prvog dana polučili su Mađari Antal Kovacs i Gergö Istovics u još jednoj Ford Fiesti R5 uz zaostatak od 39,7 sekundi za vodećima.

Tijekom trećeg brzinca na dionici Mugebe peh je imao direktni Šebaljov rival za državnog prvaka Mađar Krisztian Hideg, koji je nakon puknuća gume na samoj dionici BI izgubio puno vremena promjenom gume, ali je nastavio u nadi više sreće i dobrih rezultata u nastavku.

Tijekom Shakedowna neposredno pred ciljem salto mortale svojim Renault Cliom R3T doživio je slovenski as Alex Humar, ali srećom bez posljedica  za sebe i suvozača Juru Cevca. Srećom da su u vremenu do starta rallya njegovi mehaničari u potpunosti osposobili automobil kojim je nakon prvih 44,60 km brzinskih ispita Humar  na devetoj poziciji.

Uspješnijim predstavnikom Slovenije za sada se pokazao mladi Rok Turk na sedmom mjestu, dok je među deset najuspješnijih posada prvog dana  još jedan vozač s hrvatskom licencom – Mađar Janos Szilagyi na četvrtom mjestu.

Prvi dan uspješan je bio i za najboljeg istarskog vozača Viliama Prodana koji je uz suvozača Zorana Raštegorca u Peugeotu 208 R2 plasiran na 11.mjestu uz zaostatak od 2:02,0 minuta.

Tehnički kvarovi udaljili su sa staze već nakon Shakedowna posadu Katić-Rubinić, a prvi je brzinac bio koban i za njihove klupske kolege iz AK Opatija Motorsport Butorac-Stanić, te posadu Buzet Autosporta Močibob-Kuharić.

Subotnji program i drugi dan 43. Croatia rallya na kojem su startale 53 posade iz osam zemalja, odvija se u središnjoj Istri i okruženju Buzeta, Motovuna i Pazina.

U prijepodnevnom dijelu od  10,58 sati na rasporedu su dva puta brzinci Boljun (16,92 km) i Cerovlje (24,17 km), a popodnevni dio kreće brzincem Butoniga (14,50 km) u 16,20 sati, te BI Buzet (14,55 km).

Pobjedničku posadu na ciljnoj rampi porečkog Trga Slobode očekuje se u 20,30 sati.

Rezultati  1. dan,  ukupno 1. Šebalj-Sabol (Hr,AKK Sveta Nedelja, Mitsubishi Lancer evo IX) 26:55,4 minuta, 2. Majerčak-Vejačkova (Slovačka,Ford Fiesta R5) +8,1 sekunda, 3. Kovacs- Istovics (Mađarska,Ford Fiesti R5) +39,7 sekundi, 4. Szilagyi-Pälla (Hr,AK Delta Sport, Mitsubishi Lancer evo IX) +46,8, 5. Fogasy-Berendi (Mađarska, Peugeot 208 R5 T16) +57,3, 6. PuskadiBarnabas (Mađarska, Škoda Fabia R5) +1:09,6 minuta, 7. Turk-Nartnik (Slovenija, Peugeot 208) +1:15,1, 8. Nemet-Szego (Mađarska,Peugeot 208 VTI) +1:26,4, 9. Humar –Cevc (Slovenija,Renault Clio R3T), 10. KöblerPoschner (Njemačka,Subaru Impreza R4) +1:37,3, 11. Prodan-Raštegorac (Hr, AK Buzet Autosport/AKK Zanatlija) +2:02,0 minuta.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.