Osmim izdanjem INA rallya u Kumrovcu starta automobilistička sezona

Srijeda, 27. veljače 2019. 20:27 Napisao/la  Miroslav Krpan
Vozači rallya s nestrpljenjem iščekuju start u Kumrovcu ovog vikenda
Vozači rallya s nestrpljenjem iščekuju start u Kumrovcu ovog vikenda Foto: M. Janković

Četiri mjeseca zimske pauze bila su preduga da se dočeka nova sezona.

I evo, odbrojavaju se sati do starta, sad već tradicionalnog „8.INA Rallya Kumrovec 2019.“, čiji je organizator zagrebački Autoklub „Delta Sport“, generalni pokrovitelj INA d.d., a pod počasnim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Dio zagorskih prometnica, po kojima se do ovih godina uglavnom odvijao kumrovečki rally, trenutno je u rekonstrukciji, pa se već spoznajom te informacije, s jeseni krenulo u koncipiranje redizajniranog izdanja rallya koji je i „narastao“ u onaj pravi s punim bodovima.
Najavljuju se više trkaćih kilometara za posade, ali i više atrakcije za gledatelje.

Proteklog su se vikenda brojni ljubitelji rallya, u zagrebačkom trgovačkom centru „Westgate“, pored atraktivnog automobila trostrukog pobjednika, pobliže mogli upoznati s onim što ih u petak 1. i subotu 2.ožujka očekuje na zagorskim prometnicama, a sve na području susjednih općina Kumrovec i Zagorska Sela.

- Moram izraziti zadovoljstvo što se rally po treći put vraća u Zagorska Sela. Prepoznat je kao atraktivna predstava u turističkom aspektu i u vidu reklame naše općine. Stoga sam izrazito zadovoljna, a koliko čujem i vozači koji se vraćaju na dosta atraktivan teren, izjavila je tom prigodom načelnica Općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak.

I nije samo izuzetno tehnički zahtjevan brzinac Zagorska Sela ovogodišnja novost.

U bodovnom smislu to je i uvrštenje dva prologa u Tuheljskim Toplicama u brzince koji se računaju za konačni poredak.

Jedan dnevni, dugi noćni, svakogodišnja su atrakcija koja pored parkirališta Termi Tuhelj privuče na tisuće fanova brzina.

Zasigurno će tako biti i ove godine, tim više jer se predviđaju prave proljetne vremenske prilike.

Itinerar se odvija na dionici ukupne duljine 140,99 km, od čega 66,40 km otpada na osam brzinskih ispita.

Prva su dva Terme Tuhelj u petak, a preostali u subotu tijekom dana.

Uz uobičajeno bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske i Otvorenog prvenstva Zagreba (Regija Sjever HAKS-a), ovogodišnji je uvršten i u novooformljeno Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, koje je osnovom odluke FIA da u bodovanju nacionalnih prvenstvava mogu nastupati i stranci, raspisano od Hrvatskog auto i karting saveza.

Na startu se očekuju 52 posade iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije, od kojih je 40 hrvatskih iz 12 klubova.

Zavidan je vozni park, među kojima čak šest automobila klasifikacije R5.

Listu predvode dvostruki hrvatski prvaci Mađari Krisztian Hideg i Istvan Kerek, članovi AK Delta Sport u „Škoda Fabia R5“, svojevremeno i pobjednici Kumrovca.

Izravnog konkurenta imat će u austrijskoj posadi Herman Neubauer i Bernhard Ettel (Ford Fiesta R5), dok iz susjedstva stižu dva višestruka slovenska prvaka – aktualni Rok Turk sa suvozačicom Blankom Kacin (Hyundai i20 R5) i legendarni Darko Peljhan sa suvozačem Matejom Čarom u vozilu svojih ruku djelo „VW Polo RN4“.

Do četvrte kumrovečke pobjede pokušat će doći još jedna, već udomaćena mađarska posada, Janos Szilagyi i Aleksandra Varadi (AK Delta Sport).

Pored brojnih duela za domaći prestiž u nižim klasama, s nestrpljenjem se očekuje dvoboj, sada obojice u novim vozilima klase 2, najtrofejnijeg hrvatskog rally asa Zagrepčanina Juraja Šebalja i novog mu suvozača Ivana Pogačića (AKK Sveta Nedelja) u pomalo egzotičnoj „Toyoti GT 86 C2 R3“, te buzetsko-zagrebačkog „šarmerskog“ tandema Viliama Prodana i Zorana Raštegorca (AK Opatija Motorsport) u „Renaultu Clio R3“.

Administrativne poslove posade će odrađivati u petak od 7,30 do 12 sati, a od 13 do 15 sati moći isprobati svoja vozila na „Shakedown“ dionici dugoj 2,23 km.

Startat će iz Servisnog parkirališta u 16,21 sati, a od 16,45 sati kreće prvi brzinac Terme Tuhelj. Večernje izdanje starta u 19 sati.

Ceremenijalni start predviđen je u subotnje jutro od 9,15 sati u znanoj zoni kumrovečkog Muzeja Staro selo.

Od 10,39 sati kreće BI Zagorska Sela (10,14 km), a od 11,07 BI Kumrovec (10,60 km) i svaki se ponavlja još dva puta.

Pobjednike se očekuje u centru Kumrovca u 17,15 sati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.