VELIKA NAGRADA ITALIJE

Lewis Hamilton pobjednik, sjajni Sergio Perez

Nedjelja, 09. rujna 2012. 15:42 Napisao/la  SC

Najviše je profitirao Fernando Alonso koji je osvojio treće mjesto

Lewis Hamilton pobjednik je Velike nagrade Italije na stazi u Monzi, a glavna senzacija je Sergio Perez (Sauber) koji je sjajnom  vožnjom i odličnom taktikom stigao do drugog mjesta. Najviše je profitirao Fernando Alonso koji je osvojio treće mjesto, dok je  Sebastian Vettel, njegov najbliži pratitelj u ukupnom poretku, morao odustati u 48. krugu zbog problema s motorom. Sjajnu utrku u Monzi, odlično je otvorio Fernando Alonso koji je s desetog stigao na sedmo mjesto. I dok su se vozači u pozadini borili  za pozicije, Hamilton je lakoćom išao prema dvadesetoj pobjedi u karijeri.

- Bilo je sjajno pobijediti ovdje pred sjajnom publikom i hvala momčadi na tri sjajna dana, rekao je Lewis Hamliton koji je sada najbliži pratitelj Fernanda Alonsa.  

- Fernando Alonso je dvostruki svjetski pravk i svaka mu čast na tome, ustvrdio je kratko Hamilton.

Rezultati

Rezultati, VN Italije: 1. Lewis Hamilton (McLaren) 1;19:41.221, 2. Sergio Perez (Sauber) +4.356, 3. Fernando Alonso (Ferrari) +20.594, 4. Felipe Masa (Ferrari) +29.6, 5. Kimi Raikkonen (Lotus) +30.8, 6. Michael Schumacher (Ferrari) Mercedes +31.2...

Ukupan poredak: 1. Fernando Alonso (Ferrari) 179, 2. Lewis Hamilton (McLaren) 142, 3. Kimi Raikkonen (Lotus) 141, 4. Sebastian Vettel (Red Bull) 140, 5. Mark Webber (Red Bull) 132, 6. Jenson Button (McLaren) 101...

Sjajan dvoboj gledatelji su mogli vidjeti u 24. krugu, Alonso je pokušao proći Vettela, no aktualni svjetski prvak čvrsto je odgovorio  i praktički izgurao Španjolca sa staze. Pet krugova kasnije Alonso je prestigao Vettela i stigao na peto mjesto. Ferrari se u međuvremenu žalio zbog Vettelovog poteza iz 24. kruga i Nijemac je kažnjen prolaskom kroz boks.

Perez manija krenula je u 31. krugu. Naime, Sauber i Perez odlučili su prvi dio odvoziti na tvrđim gumama i samo jednom ući u boks. Nakon što je izašao na mekšoj kombinaciji, Perez je redovito nizao krugove sekundu brže od konkurencije. U 34. krugu Jenson Button je odustao na drugom mjestu, što znači da se Massa vratio na drugo, a Alonso na treće mjesto. Budući da je Alonso prvi vozač Ferrarija u borbi za naslov prvaka, nikoga nije iznenadilo kada je Španjolac prestigao Massu u 40. krugu.

Ipak, priča dana ostao je Perez koji je u 44. krugu prestigao Massu, a četiri kruga kasnije i Fernanda Alonsa koji se nije ni probao obraniti. Sreća za Hamiltona da je do kraja utrke ostalo samo devet krugova jer Perez ga je vrlo brzo dostigao, tako da je na kraju imao samo četiri sekunde zaostatka.

- Bila je ovo sjajna utrka za mene i momčad, nevjerojatno je biti na pobjedničkom postolju u Monzi. Taktika je bila imati u završnici svježe gume i to nam je na kraju dalo nam brzinu, rekao je Sergio Perez, a profitirao je i Fernando Alonso.

- Bila je teška utrka, krenuo sam s desetog mjesta. Znali smo da imamo dobar bolid, već u kvalifikacijama smo mogli biti bolji. Idemo dalje, ne odustajemo, rekao je Fernando Alonso.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.