Croatia rally HOK 2014: Posada Šebalj - Klinc vodi u ukupnom poretku poslije prvog dana

Petak, 03. listopada 2014. 20:36 Napisao/la  Miroslav Krpan

Subotnji program počinje u 11,01 sati izlaskom vozila iz zatvorenog parkirališta u središtu Poreča

Nakon osam brzinskih ispita i gotovo dvije trećine odrađenog itinerera Istrom i Kvarnerom zagrebačka posada Juraj Šebalj – Toni Klinc u Mitsubishi Lanceru EVO IX vodi u ukupnom poretku poslije prvog dana međunarodnog 41. Croatia rallya HOK 2014.

U ranim jutarnjim satima iz Poreča su krenule 22 posade, no do cilja prve etape stiglo ih malo više od polovice, tek 13. Šebalj i Klinc poveli su od jutarnjih brzinaca Boljun i Učka, zasjeli od početka na čelnu poziciju koju nisu ispustili, što više povećavali vremensku razliku u svoju korist koja je u početku bila izražena u okviru 30-tak sekundi ispred favorita bugarske posade Krum Donchev-Petar Yordanov (Ford Fiesta RS).

U nastavku presudan je za veću razliku čak u minutama bio drugi prolazak brzincem „Boljun“ na kojem je desetak posada među kojima i Donchev imao peh puknuća od jedne čak i do sve četiri gume. Naime, na pojedinim dijelovima staze bilo je dosta nabacanog kamenja, najvećim dijelom oštrog koji je iznenadio vozače i uzrokovao višekratna bušenja guma, a time i usporenja, te gubitak dragocjenog vremena u ukupnom poretku.

Sreću su među malobrojnima imale i dvije ponajbolje hrvatske posade Šebalj-Klinc, ali i Danijel Šaškin-Damir Bruner (Mitsubishi Lancer EVO X) koji su izbjegli zone s kamenjima te sa cijelim gumama i izvrsnim vremenima okončali ovaj kobni brzinac prvog dana. No, Donchev, Čeh Štajf, Mađari Puskadi i Szebelledi, te naš Dobrila sa probušenim gumama izgubili su od 3-5 minuta i time izgubili blizak priključak s vodećim Šebaljom.

Neposredno potom krenulo je i Krumu Donchevu, pa je do kraja dana dobio sve preostale brzince, ali ipak s minimalnim prednostima ispred Šebalja koji je na kraju prvog dana uz ukupno vrijeme 1:12:18,3 sata sakupio zavidnu prednost od 2:07,1 minutu ispred Slovenaca Roka Turka i Eneja Ložnara Kranjca (Peugeot 208), te Daniela Šaškina i Damira Brunera koji su drugu poziciju izgubili na posljednja dva BI dana. Još jedna hrvatska posada Viliam Prodan-Zdravko Draženović (Peugeot 208) zadovoljna je ostvarenim i četvrtom pozicijom uoči drugog dana tijekom kojeg posade očekuju tri različite dionice brzinskih ispita što se voze dva puta središnjom Istrom, ali i neposrednim zaleđen zapadne obale.

Uz nekoliko izlijetanja, tehničkih kvarova ili kašnjenja do cilja prvog dana nije stiglo čak devet vozila, međutim u sutotnjem programu priključiti će se 5 do 6 novih koji su sudionici Prvenstva Republike Hrvatske drugi dan, obzirom da se Croatia rally za ovogodišnje PH boduje svaki dan zasebno.

Subotnji program počinje u 11,01 sati izlaskom vozila iz zatvorenog parkirališta u središtu Poreča, kraćeg zadržavanja u servisu i odlaska na prvi prijepodnevni BI Stranići koji starta u 11,49. Pobjedničku posadu na ciljnoj rampi porečkog Trga Slobode očekuje se u 16,52 sati.

Organizacija Hrvatskog auto i karting saveza uz suorganizatore porečki AK „D.T.“ i AK Opatija Motorsport teče besprijekorno, a zavidnu pažnju ljubitelja oktana izmamio je 2.Opatijski auto moto show što je održavan na opatijskoj Slatini. Rally se boduje za FIA Europski rally Trophy, Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ) i Prvenstvo Republike Hrvatske.

Rezultati ukupno, 1. dan: 1. Šebalj-Klinc (Hrvatska, Mitsubishi Lancer EVO IX) 1:12:18,3 sati, 2. Turk-Ložnar Kranjc (Slovenija, Peugeot 208) +2:07,1 minuta, 3. Šaškin-Bruner ( Hrvatska,Mitsubishi Lancer EVO X) +2:24,0, Prodan-Draženović (Hrvatska, Peugeot 208) +3:25,0, 5. Donchev-Yordanov (Bugarska, Ford Fiesta RS) +5:11,3, 6. Štajf-Rajnoha (Češka,Subaru Impreza Sti) 5:21,9.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.