Adriatic Adventure: Karavana raritetnih automobila putuje duž jadranske obale

Petak, 27. rujna 2019. 17:47 Napisao/la  Miroslav Krpan
Adriatic Adventure: Karavana raritetnih automobila putuje duž jadranske obale
Foto: Miroslav Krpan

 

Diljem Europe, iz tjedna u tjedan, putuju različite karavane automobila koji zaziru u povijest, svojim godištem proizvodnje, ali još više izgledom kakvog možemo razgledati isključivo u muzejima ili na ekskluzivnim skupovima vlasnika i ljubitelja automobila koji su obilježili povijest vatrene „konjice“ na kotačima.

Prije desetak dana, sa središnjeg gradskog trga u Trstu Piazza Unita dItalia, krenulo se na put dug 3.200 kilometara u 12 dnevnih etapa iz Italije, preko Slovenije i Hrvatske, kroz Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, povratkom u Hrvatsku, duž jadranske obale sve do Kvarnera i Istre, a potom do krajnjeg ishodišta, ponovo u središte Trsta, gdje ih očekuju u nedjelju 29. rujna.

Dvočlane posade bogatih ljudi i vlasnika raritetnih 55 vozila, od kojih je 15 starije i od 70 godina, doživjeli su svojim putem brojna uzbuđenja u krajolicima koji nisu svakodnevnica.

Zadržavali su se u Ljubljani i Mariboru, potom Zagrebu na putu Banje Vrućice i Sarajeva, „spustili“ se do Budve, a potom od Dubrovnika, Splita i Zadra, u subotu 28. rujna stižu na područje Kvarnera.

„Adriatic Adventure“, u organizaciji HERO Grupacije, okupio je ljude iz Švicarske, Irske, Njemačke, SAD-a, Velike Britanije, Belgije, Kanade, Australije, Danske, Francuske, Nizozemske, Poljske, Portugala i Ukrajine, a najstariji primjerci datiraju s kraja 30-tih godina prošlog stoljeća.

Najstariji automobil švicarskog para Rolanda i Helen Frey je „Bentley 4 1/2 Le Mans“ iz 1928. godine, a pod poklopcem ima motor od 4.398 ccm. Podosta je modela prestižne marke Bentley, potom Mercedesa, Porschea, Chryslera, Chevroleta, Fordova, Citroena, Volvo, Jaguar, Austin, Lancia, Alfa Romeo i tako sve do 25 različitih svjetskih proizvođača.

Najmlađem „Peugeotu 504 Coupe“ su 42 godine, a svaki automobil ima svoj „pedigre“, svoju bogatu povijest kojom se ponose vlasnici, a gdje god se pojave plijene pažnju.

U subotu oko 15 sati sudionici ovog zahtjevnog i elitnog putovanja stižu u Šmriku, na Karting stazu „Bura“, gdje će odraditi jedan od ispita točnosti, da bi se potom uputili u Opatiju, gdje ih se očekuje oko 17,30 sati.

Centralno mjesto okupljanja u Opatiji su Hoteli „4 cvijeta“ do kojih će stići prolaskom legendarne staze Preluk, koja je upravo ovih dana ovjekovječena „u korice“ knjige „Preluk - legenda koja živi“, a svim je sudionicima skrenuta pažnja na povijesne automobilističke i motociklističke utrke 30-tih, pa i kasnije na području Opatije, Matulja i Preluka.

U nedjeljno jutro, put ih vodi u Istru, posebno zanimanje vlada za posjet spomen sobi legendarnog vozača Formule 1 Maria Andrettija u njegovu rodnom Motovunu.

Istarski poluotok posljednja je destinacija uoči kasnovečernjeg pristizanja u Trst, gdje će sve biti zaključeno gala večerom i dodjelom priznanja.

Hrvatske ljepote tako su još jednom prepoznate kroz specifično proputovanje na kotačima povijesnih vozila Zagorjem, Dalmacijom, Kvarnerom, Likom i Gorskim kotarom, potom Istrom.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.