Kontroverzna odluka: Oscar Pistorius smije nastupati na mitinzima unatoč sumnji da je počinio ubojstvo

Petak, 29. ožujka 2013. 14:26 Napisao/la  SC

Svi su organizatori mitinga pred istom dilemom: ako pozovu Pistoriusa postoji realna bojazan od negativnog publiciteta, ako ga ne pozovu, prejudiciraju njegovu krivicu

Oscar Pistorius dobio je dozvolu južnoafričkog suda da se vrati atletskim natjecanjima! Kontroverzna odluka omogućuje najpoznatijem paraolimpijcu na svijetu da nesmetano nastupa na međunarodnim mitinzima unatoč sumnji da je ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp.

Iako je postupak dokazivanja umorstva u tijeku, Pistorius smije putovati u inozemstvo poštujući precizne sudske odredbe, koje detaljno nalažu na koji način svako putovanje mora biti najavljeno i opisano. Takva je odluka podignula novu medijsku prašinu i oštru reakciju obitelji ubijene djevojke, koja upozorava javnost da Pistorius sada može slobodno otići u neku državu koja s Južnom Afrikom nema potpisani ugovor o izručivanju. Zagovornici sudske odluke ne vide takvu opasnost u strogo kontroliranim uvjetima putovanja.

Odluka južnoafričkog suda dovela je u nezgodnu poziciju organizatore mitinga, koji dvoje trebaju li poslati pozivnicu atletičaru osumnjičenom za ubojstvo. Britanski savez odbio je komentirati mogućnost da se Pistorius pojavi na atletskoj stazi 27. lipnja, kada se na Olimpijskom stadionu obilježava godišnjica održavanja OI u Londonu. Ako  organizatori različitih mitinga uvijek mogu smisliti neki izgovor, organizator obljetnice OI u Londonu nema isprike ako ne pozove  prvog paraolimpijca koji je trčao polufinale jedne normalne utrke.

Svi su organizatori mitinga pred istom dilemom: ako pozovu Pistoriusa postoji realna bojazan od negativnog publiciteta, ako ga ne pozovu, prejudiciraju njegovu krivicu! Međunarodna atletska federacija (IAAF) elegantno pere ruke konstatacijom da su pozivnice problem organizatora mitinga.

Najzanimljivija je izjava Peeta Van Zyla, Pistoriusova agenta, koji kaže da je vrlo dvojbeno hoće li njegov klijent uopće koristiti sudsku privilegiju da nastupa tijekom pravosudnog procesa.

- Primio sam mnogo mailova podrške, ne dvojim da bi mnogi direktori mitinga voljeli vidjeti Oscara na stazi. Oscar će sam odlučiti hoće li nastupati budući da tijekom procesa nije trenirao. On je vrhunski atletičar i jedino sam može procijeniti je li spreman nastupati. Nitko ga ne može siliti da se vrati natjecanjima, ali ako tako odluči, mi smo uz njega, kaže Van Zyl.

Podsjećamo, Pistorius je priznao da je ubio svoju djevojku, ali tvrdi da je riječ o tragičnoj nesreći jer je mislio da puca u provalnika. Pistoriusova priča nikome ne zvuči uvjerljivo, pa ni direktorima mitinga.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.