VEDRAN DEVČIĆ

Crikvenica nije dala garancije da Car neće odmah otići

Četvrtak, 23. rujna 2021. 08:48 Napisao/la  SC

RK Zamet je tražio od Crikvenice garancije da se upravo to neće dogoditi, ali Crikvenica naravno takve garancije nije mogla dati, stoji u reagiranju predsjednika MRK-a Zamet

Vedran Devčić
Vedran Devčić

Vedran Devčić reagirao je na razgovor s predsjednikom Mornar-Crikvenice Gordanom Božićem, reagiranje predsjednika MRK-a Zamet prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Vraniću,

na ovom cijenjenom portalu u utorak, 21. rujna 2021. godine, objavljen je Vaš intervju sa gospodinom Gordanom Božićem, predsjednikom RK Mornar-Crikvenica, pod naslovom: „Božić: Ovakav postupak ne pridonosi razvoju igrača“. Intervju se uglavnom bavi slučajem igrača Matije Cara, predmet koji je u ovom trenutku na arbitraži u HRS-u.

Budući je gospodin Božić iznio cijeli niz netočnih informacija, polu-informacija i dezinformacija, RK Zamet ima, istine radi, potrebu reagirati i razjasniti neke okolnosti ovog slučaja. U cijelom tekstu možemo se složiti uglavnom samo sa naslovom i konstatacijom da „Ovakav postupak ne pridonosi razvoju igrača“. Međutim, ne radi se o postupku RK Zamet, nego o postupku igrača Matije Cara i postupku RK Mornar-Crikvenica.

Budući je predmet Matije Cara na arbitraži pred HRS-om, u detalje samog postupka ovdje naravno nećemo ulaziti, ali možemo potvrditi da Matija Car ima važeći ugovor za ovu sezonu i da nema osnova za jednostrani raskid na štetu kluba. To je u svemu ovome manje bitno, a puno su bitnije okolnosti o kojima gospodin Božić ne priča, ali mi ćemo pričati i pojasniti čitateljima i sportskoj javnosti.

Prvo treba objasniti i razumjeti da po sadašnjim propisima HRS-a, prijelazni rok u ovoj sezoni traje od 01. 07. 2021. do 28. 02. 2022. godine, dakle cijelih 8 mjeseci! Unutar tog prijelaznog roka igrač može dva puta promijeniti klub, tako da u istoj sezoni može igrati za tri kluba. Primjenjivo na ovaj slučaj, drugi dan nakon što bi Matija Car prešao u RK Mornar-Crikvenicu (bez plaćanja ikakve odštete, jer kao eto, mladi igrač se vraća u matični klub), on može zatražiti ispisnicu za prijelaz u bilo koji drugi klub u zemlji ili inozemstvu i RK Mornar-Crikvenica nema načina da ga zaustavi. RK Zamet je tražio od Crikvenice garancije da se upravo to neće dogoditi, ali Crikvenica naravno takve garancije nije mogla dati.

U tom smislu treba razumjeti da je Matija Car kadetski reprezentativac Hrvatske zadnjih nekoliko sezona. Nositelj srebrne medalje sa Europskog prvenstva održanog u kolovozu u Hrvatskoj. Matija Car je prošle sezone u RK Zametu postao standardni prvotimac na desnom krilu koji po utakmici zabija priličan broj golova. Matija Car je igrač na kojeg su oko bacili mnogi menadžeri i klubovi jači od Zameta.

Tako da se potpuno slažemo sa tvrdnjom gospodina Božića da „Ovakav postupak ne pridonosi razvoju igrača“, jer prijelaz kadetskog reprezentativca Hrvatske, viceprvaka Europe i standardnog prvotimca kluba iz Premijer lige u niži ranga natjecanja - 1. ligu, u klub koji svoj prvoligaški status već dvije sezone može zahvaliti samo koroni, prekidu natjecanja i širenju lige, zaista ne pridonosi razvoju takvog igrača!

Još malo pojašnjenja odnosa RK Zameta i RK Mornar-Crikvenica. Dakle, tu ne postoji nikakav pisani sporazum. Tu čak ne postoji niti kakav džentlmenski dogovor. Tu postoji samo 30-godišnja dobra praksa suradnje u kojoj igrači iz Zameta odlaze u Crikvenicu na „kaljenje“, a igrači koji su prerasli Crikvenicu i prvoligaški rang odlaze u Zamet pokušati igrati u višem rangu – Premijer ligi. U toj 30-godišnjoj dobroj suradnji, puno je više igrača iz Zameta išlo prema Crikvenici, nego obratno i puno je više odšteta mogao naplatiti Zamet, nego je to mogla naplatiti Crikvenica, ali odštete se nikada nisu plaćale. Na plaćanju prve odštete je inzistirala upravo Crikvenica u ovom prijelaznom roku i to za igrača Zameta koji je prošle sezone otišao u Crikvenicu. Tu odštetu je Zamet na kraju i platio.

Bez nametanja nekog našeg zaključka, ostavljamo čitateljima da u svijetlu navedenih okolnosti sami donose svoje zaključke o ovom slučaju. Svoje će u pravnom smislu svakako reći arbitraža HRS-a, a ako bude potrebno i redovni sudovi Republike Hrvatske.

Sportski pozdrav sa Zameta!