IRFAN SMAJLAGIĆ PORUČUJE

Ne može svatko procijenjivati mogućnosti momčadi

Ponedjeljak, 12. studenog 2012. 17:10 Napisao  Milan Kosanović

Prije pet kola Zamet je vodio borbu za ostanak u Ligi, a sada bi htjeli biti prvaci,  kaže Smajlagić

Irfan Smajlagić s igračima Zameta
Irfan Smajlagić s igračima Zameta Foto: Damir Zamaklar

Najbolji riječki rukometaši protekle subote zaključili su impresivan niz od čak šest utakmica bez poraza. Ozlijeđenog Marina Sakića na poziciji kružnog napadača zamijenio je kapetan ekipe Milan Uzelac, a vrlo dobra momčad Kaštele na kraju je poražena s uvjerljivih šest pogodaka razlike.

-          Svaka utakmica za nas je nova priča, uvijek se događaju neke nove situacije, neki novi detalji i to je nešto što će nas pratiti kraja prvenstva, rekao je trener ekipe Irfan Smajlagić koji unatoč impresivnom pobjedničkom nizu stoji s obje noge čvrsto na zemlji.

-          Nezahvalno je preuzeti ekipu u toku prvenstva, utakmica s Kaštelom nije bila baš tako bezazlena, a prvi put smo igrali bez klasičnog pivota. Izgubili smo igrača koji je bio oslonac ekipe, pravi profesionalac, primjer u radu i odnosu prema treniranju i igranju. Svojom kvalitetom Sakić je davao kvalitetu više ekipi. Njegova ozljeda natjerala nas je da napravimo novi zaokret, pronađemo igrače koji će ga zamijeniti te novu obrambenu formaciju. Imamo na raspolaganju kratak vremenski period, a utakmice se nižu. Igrači koji su odjednom uskočili u priču, dobro su zamijenili Sakića tako da smo uspjeli  nadoknaditi njegov izostanak, ako se on uopće može nadoknaditi. Do prvenstvene stanke ostalo je još pet kola i to moramo izgurati s ovim rosterom igrača, rekao je Irfan Smajlagić.

Iako se svi nadaju da Zamet još uvijek ima šanse za plasman u Ligu za prvaka, to će biti teško ostvariti, razlog tome je katastrofalan start u sezonu u kojem su Zamećani prosuli previše bodova.

-          Ne mogu reći da su naši sljedeći protivnici ujedno i naši direktni konkurenti za plasman u Ligu za prvaka, jer u igru smo ušli s velikim zaostatkom i stvarati neki imperativ bilo bi nekorektno. Nije to bio mali zaostatak, napravljena je loša procjena o stanju i perspektivi momčadi, odnosno projekciji budućnosti. To ne znači da se ne možemo umiješati u borbu za četvrto mjesto, no ne želim igračima stvarati nikakve imperative. Stalno se držimo na površini, želim da budemo sve bolji i da iz svake utakmice izađemo s pozitivnim spoznajama, ono što je bilo dobro da zadržimo, a što nije da odbacimo. Imperativ je jedino da igrači pružaju najbolje od sebe, a posljedica toga će biti dobar ili loš rezultat, ovisno o nama. Igrači imaju određenu kvalitetu i moraju igrati na razini svojih mogućnosti, a trenažnim procesom se postiže da igraju i na višoj razini te da se postepeno dižemo. Ne treba pred ekipu stavljati ciljeve koji su iznad ili ispod njihovih mogućnosti. Ne bih želio da se stavljaju nekakvi imperativi zbog pogrešne procjene koja se dogodila i zaostatka koji se treba nadoknaditi. Loš start u prvenstvo najbolji je pokazatelj koliko je procjena bila loša, no to ne znači da su za to krivci igrači. Sada nije jednostavno ispravljati greške u igri, pokušavamo to ostvariti u hodu, a ujedno pobjeđivati jer je uvijek lakše raditi u pozitivnom ozračju nego kada gubite, mišljenja je popularni Pipe.

Trener Zamećana potom se osvrnuo na subotnju utakmicu kada će njegova momčad gostovati u Karlovcu kod istoimenog lidera lige.

-          Utakmica k'o utakmica neće biti ništa lakša niti teža nego ove prethodne. Utakmice se u ligi dobivaju teško, rezultati su tijesni, a mišljenja sam da problem nije protivnik već da smo mi sami sebi problem, rekao je Smajlagić te dodao:

-          Prije pet kola Zamet je vodio borbu za ostanak u Ligi, a sada bi htjeli biti prvaci. Ne može to tako, ambicije se određuju prije početka sezone, a onda se na osnovu toga postavljaju ciljevi, ali to mora biti realna procjena.  Ne može bilo tko procijenjivati mogućnosti momčadi, ta osoba mora imati znanja, iskustva te u obzir uzeti sve segmente koji utječu na ekipu, odnosno, na rezultat. Mora se znati kakva je  ekipa, da li je to ekipa učenika, studenata ili profesionalaca. Da li su igrači zdravi ili su ozlijeđeni. To su samo neki od segmenata preko kojih se lako prelazi kao da oni ne utječu direktno na igru i rezultat. Do sada je prevladavao amaterski pristup i shvaćanje.