IRFAN SMAJLAGIĆ ANALIZIRA

Moramo osvježiti roster igrača

Nedjelja, 18. studenog 2012. 15:04 Napisao  Milan Kosanović

U drugom poluvremenu smo se istrošili i koncentracija je počela padati, kaže trener Zameta

Irfan Smajlagić
Irfan Smajlagić Foto: Damir Zamaklar

Iznenađenje u Karlovcu ipak je izostalo, rukometaši Zameta posustali su na pola puta do uspjeha gdje im se ispriječio domaćin nošen sjajnom atmosferom s tribina karlovačke dvorane. Igrači trenera Irfana Smajlagića još jedanput su pokazali drastičan napredak u igri, no to ovoga puta nije bilo dovoljno da bi se uzeo pun plijen protiv lidera lige.

-  Utakmica je bila prava prvenstvena kako po pitanju ritma tako i po pitanju rezultata i atmosfere. Svaka utakmica daje nove okolnosti, a za nas je u Karlovcu bilo puno novih okolnosti, a na prvom mjestu atmosfera koju su neki igrači po prvi put osjetili, rekao je trener Zamećana Irfan Smajlagić te nastavio:

-  Svaki igrač drugačije reagira u takvoj situaciji, to su novi elementi koji se moraju proživjeti kako bi se steklo iskustvo. Sada se osjeća nedostatak rostera igrača, pored Sakića u Karlovcu smo bili i bez ozljeđenog Ćosića što je još jedan detalj koji narušava koncepciju igre kako u napadu tako i u obrani. Bez obzira na to, imali smo jedan vrlo dobar period, čak mogu reći i kvalitetan, no visoki ritam i tempo uzeo je svoj danak. U drugom poluvremenu smo se energetski istrošili i koncentracija je logično počela padati, a s obzirom na mali roster igrača nismo mogli izdržati, objasnio je strateg Zameta.

- Imali smo dva različita perioda, jedan kvalitetan i onaj drugi u kojem nismo uspjeli zadražati naš ritam i tempo igre do kraja susreta. U svakom slučaju iz svake utakmice dolazimo do nekih novih spoznaja, bit će još ovakvih utakmica s novim elementima, no iskustvo moramo stjecati kroz prvenstvo, a i teško je u toku prvenstva podizati motoričke i fizičke sposobnosti igrača. Ako imate veći roster onda manjak kvalitete u tim segmentima možete nadoknaditi s njima, no ovako smo između dva zida. Svjesni smo gdje je problem i svjesni smo što trebamo napraviti. Na polusezoni moramo kupiti vrijeme, podići igru na višu razinu kako ne bi imali velike amplitude već da možemo svih 60 minuta držati jednak ritam igre.

Utakmica u Karlovcu pokazala je i dobre stvari u igri Zamećana.

-  Utakmica je bila jako zanimljiva, igrači su reagirali kvalitetno što znači da mogu, no sada moramo raditi na tome da tu kvalitetu pokušamo zadržati što duži period utakmice. Uvijek će biti padova, no činjenica je da se može, mišljenja je Irfan Smajlagić koji se potom osvrnuo na gorući problem odnosno roster igrača.

-  Ne treba biti previše vidovit kada je u pitanju roster igrača, već treću utakmicu igramo bez pivota što je veliki nedostatak. Uzelac se dobro snašao na toj poziciji, no igra u dva smjera i to mi ga uzima i gubimo kvalitetu u obrani. Na toj poziciji moramo pronaći kvalitetno rješenje te pojačati vanjsku liniju. Moramo imati igrače koji su fizički moćni da mogu odgovoriti na sve zonske obrane, dakle dva tri igrača koja bi se trebala uklopiti u današnji roster. Moraju se dovesti igrači da ne trpi vizija koju imamo, no moramo tražiti ciljana pojačanja, a to je teško i na polusezoni, a kamoli ne sada, ustvrdio je Smajlagić.

- Većina kvalitetnih igrača vezana je ugovorima i bit će jako teško. Pokušat ćemo sve da osvježimo momčad jer kvalitetan roster nam je potreban ne samo za utakmice već i za treninge kako bismo mogli kvalitetno raditi. U ekipi imamo dosta studenata koji moraju ići u školu i teško mogu izdržati napore jer između treninga nisu u fazi odmora već nastavljaju sa svojim školskim ili fakultetskim obavezama. Zbog toga također moramo ciljano dovoditi igrače, mi smo u periodu gdje moramo u svakom segmentu podizati kvalitetu. Nije problem opteretiti igrače, problem je kvalitetno dozirati, a teško je ako je igrač cijeli dan na fakultetu da on kvalitetno odradi i jedan, a kamoli dva treninga. To svakako moramo uzeti u obzir i pronaći najoptimalnija rješenja, a to je proces koji zahtjeva vrijeme. Zato smo i došli ovdje, da napravimo perspektivu, zaključio je Irfan Smajlagić.