SLUČAJ MATIJA CAR

Božić: Ovakav postupak ne pridonosi razvoju igrača

Utorak, 21. rujna 2021. 13:17 Napisao/la  Igor Vranić

Nitko me ne može uvjeriti da je moralno tražiti odštetu za povratak igrača kojega si dobio za nula kuna, a da istodobno ništa ne platiš za razvoj igrača koje si vratio s posudbe, kaže predsjednik Mornar-Crikvenice

Gordan Božić
Gordan Božić

Matija Car je igrač Zameta koji ne igra za riječkog premijerligaša, jer želi igrati za crikveničkog prvoligaša!

Tako se krajnje pojednostavljeno može opisati trenutačni status mladoga rukometnoga reprezentativca, koji je iz matične Mornar-Crikvenice na ljeto 2020. godine otišao u Zamet.

Klubovi su tada potpisali sporazum o suradnji koji je na kušnji:

- Sporazum o suradnji dvaju klubova zamišljen je kao platforma za razmjenu, usavršavanje i napredak igrača. Radi se o obostranim potrebama i interesima, takav sporazum nije bio sporan dok je bio ravnopravan. Znali smo naše potrebe, ispunili smo obaveze, koristili smo igrače Zameta koji su se prema sporazumu vratili u matični klub. Smatram da je taj dio korektno obavljen. Problem je počeo kada se Matija Car želio vratiti u matični klub, kaže predsjednik crikveničkog kluba Gordan Božić.

Matija Car je igrač pod ugovorom sa Zametom?

- Matija ima važeći ugovor čije detalje ne znam i ne želim ih komentirati. Razlozi povratka su osobne naravi. Naravno da ga želimo vratiti, jer na kraju to je naše dijete kojemu želimo pomoći. Matija je igrač u kojega se ulagalo puno vremena, novaca, stručnosti... Postao je reprezentativac, koji je nedavno osvojio europsko srebro. Iz našega kluba otišao je za nula kuna! Mi ne potpisujemo ugovore i ne pregovaramo o novcima nego o uvjetima u kojim će igrač napredovati, razvijati se u sportskom i ljudskom smislu. Vodili smo se željom za napretkom našega igrača u višem rangu natjecanja. U Matijinom ugovoru, na žalost, nije predviđena mogućnost povratka u matični klub, nije navedena odšteta za takav slučaj.

Zamet na temelju ugovora očito ima pravi tražiti odštetu?

- Inzistiranje na odšteti nije dobar put za buduću suradnju. Na takav način mi smo mogli potpisati ugovore s igračima iz Zameta i tražiti odštete kada su se vratili u Zamet. To bi bilo kršenje sporazuma. Nitko me ne može uvjeriti da je moralno tražiti odštetu za povratak igrača kojega si dobio za nula kuna, a da istodobno ništa ne platiš za razvoj igrača koje si vratio s posudbe. Tu nema sporazuma.

Kada bi se Car vratio bez naknade, da li bi Zamet mogao zaštiti svoja ulaganja tako da se naplati od eventalnog transfera iz Mornar-Crikvenice?

- Takvo nešto nije nam predloženo!

Što sada, Matija Car ne igra?

- Matija se ne želi vratiti u Zamet, mi želimo da nam se Matija vrati. Na žalost, ovakvim razmišljanjem i djelovanjem netko se igra s njegovom sudbinom. Bez aktivnog ulaganja u bazu nema ni kvalitetnog vrha, zato je važno da se između klubova uspostavi iskrena i ravnopravna suradnja, koja će uspostaviti piramidu na zdravim temeljima. I bez fige u džepu. Uloga Zameta na vrhu piramide trebala bi biti vrlo jasna. Pitanje je što radi HRS?! Matija čeka već skoro dva mjeseca da se riješi njegov status. Pitanje je koliko će još čekati da se riješi žalba na prvostupanjsku odluku. Mladi reprezentativac ne igra i čeka. Igračima poput Matije mjesto je na parketu, a ne u sudnicama. Nije Matija ni prvi, ni zadnji igrač na kojemu se želi zaraditi. Bez obzira tko će na kraju biti u pravu, a tko u krivu, ovakav postupak ne pridonosi boljitku rukometa i razvoju mladih igrača.